Mexico Yucatan reisroute incl. tips en trucs

Marinka van Dijk on 14 October 2014

Deel dit:

Mexico Yucatan reisroute incl. tips en trucs Onze eerste stop is Isla Mujeres Ja, ik kende het ook niet, eerlijk gezegd. We wilden dolgraag zwemmen met walvishaaien. Isla Holbox in het noorden van Yucatan was daar normaliter het geschikte startpunt voor, maar inmiddels is Isla Mujeres op dit moment een beter plan. En het ligt ook nog eens op korte afstand van Cancun, de luchthaven waar we aankomen.

Op Isla Mujeres rijden op een paar taxis na geen auto’s. We verplaatsen ons in een golfkarretje. Leuk joh! Er is genoeg te zien en te doen op dit eiland, maar voor ons telt er maar één ding: zwemmen met walvishaaien. Wij boeken deze prachtige tocht bij On Isla Mujeres Watertours. Tijdens onze tocht heb ik ook andere boten gezien en weet nu helemaal zeker dat die van ons de beste is. Niet de goedkoopste, maar. .goedkoop is duurkoop heb ik altijd geleerd. Het zwemmen met de walvishaaien is misschien niet het meest diervriendelijke evenement, maar toch kon ik zien dat ze hier heel respectvol en met oog voor de natuur een interactie met deze dieren deden. Het was voor ons een ‘once in a lifetime’ moment om nooit te vergeten. Je zoekt en vindt, vervolgens spring je te water en snorkelen maar. De bootsmannen weten precies welk moment en welke plek het beste is. Zo komt het, dat je naar beneden kijkt en de enorme kolossen zacht wiegend onder je heen ziet zwemmen. De adrenaline is hoog en mijn hart klopt in mijn keel. Niet van angst, maar van opwinding. Ge-wel-dig.

Pyramide van Chichen Itza Als je een wereldwonder bent dan word je druk bezocht. Dat is dus ook het geval met Chichen Itza. Om drommen mensen te vermijden bleven wij er slapen in een aangrenzend hotel. Zodat we ’s ochtends vroeg ter plekke waren. En echt, we hebben nauwelijks andere mensen gezien. Het was ook nog redelijk fris zo vroeg op de ochtend.

Merida Onderweg naar Merida deden wij ook nog het stadje Izamal aan, wat ik persoonlijk leuker en mooier vond. In Merida waren we op een maandag en dan is alles dicht. Zondagavond wel heel leuk met allerlei muzikale evenementen.

Uxmal Wat gek, de drukte bij Chichen Itza en nu de rust in Uxmal. Onvoorstelbaar dat alleen Chichen Itza een wereldwonder is geworden en de andere plekken niet. En waarom dit zo rustig is? Waarschijnlijk omdat het niet op busafstand van de grote toeristenplekken als Cancun en Playa de Carmen ligt. Toch is Uxmal heel mooi. We wandelen er in alle rust rond en beklimmen diverse pyramides waar dat in Chichen Itza niet mag. Vanaf Uxmal begint ook de Puuc route. Een route langs diverse andere mooie Maya overblijfselen. Ook hier: nagenoeg niemand tegengekomen. Duur van de Puucroute, een halve dag.

Calakmul Omdat we nog niet genoeg hadden van de Maya cultuur zijn we naar Calakmul gereisd. Geen idee waarom Calakmul zo rustig is. Wellicht omdat er verder niets in de buurt te doen is? En omdat Palenque (verder in het zuiden van Mexico) een Unesco werelderfgoed is en Calakmul niet? Belize (Caye Caulker) Vanaf Calakmul is het drie uur rijden naar Chetumal en van daaruit gaan we met de boot naar Caye Caulker. Caye Caulker ligt niet in Mexico maar in het aangrenzende land Belize. De boottocht naar Caye Caulker is niet fijn maar wel efficiënt. Op Caye Caulker hebben wij heerlijke dagen doorgebracht met duiken en snorkelen. Een prachtig piepklein eilandje zonder autoverkeer. Deze keer hadden we een fiets tot onze beschikking, maar lopend konden we alles ook prima af. Voor ons appartement hadden we een fijne steiger, kano’s en wat ligstoelen. Strand is er niet, op Caye Caulker.

Tulum In Tulum was strand nou juist de grote trekpleister. We namen de boot terug naar Chetumal en van daaruit de bus naar Tulum. Tulum bestaat uit een dorp en uit een strandgedeelte. Wij sliepen op het strand, want dat is nou juist het enige unique selling point van Tulum.

Vlakbij Tulum ligt Akumal waar je kunt snorkelen met schildpadden. Gewoon het strand oplopen en erin duiken. Het lijkt alsof je entree moet betalen en verplicht een gids moet aanschaffen maar dat is flauwekul. Wél ontzettend geestig om te zien hoe kuddes Amerikanen in ganzenpas achter een gids aanlopen, zwemvest aan, en vervolgens het doodstille ondiepe baaitje in waden met gevaar voor eigen leven. Wij zwemmen rustig een stukje en komen de ene na de andere schildpad tegen. Daar heb je echt geen gids voor nodig.

Tips • Boek een excursie op Isla Mujeres. • Een taxi is er altijd. Ze staan je vaak op te wachten buiten je hotel of appartement. Ze toeteren even om te laten horen dat ze er zijn. • Een auto huren voor de hele periode, behalve op Isla Mujeres en Caye Caulker. • Het viel ons tegen hoe vaak we konden pinnen, contact geld is hier nog bon ton. • Sla Izamal niet over • Als je met de boot naar Caye Caulker gaat, nog even snel pinnen in San Pedro

Deel dit:

Terug Naar Boven