Afwisselend Zuid-Afrika

Minke Smits-Steintjes op 14 January 2020
Mijn tweede keer dat ik met mijn voeten op het Afrikaanse continent stond, was in Zuid-Afrika. Wat heeft dit prachtige land mij verrast! Ze zeggen; “Zuid-Afrika is meerdere landen in één land” en dat is ook echt zo. Van het gezellige Westers aanvoelende Kaapstad tot de echte Afrikaanse wijken in Johannesburg, van lege woestijnen tot dichtbegroeide gebieden, van mooie en vooral lange stranden tot indrukwekkende bergen waar ’s winters sneeuw ligt. En dan heb ik nog niet eens alle wilde dieren genoemd. Zuid-Afrika is een fantastische vakantiebestemming waar voor iedereen wat wils te vinden is. Er zijn maar weinig landen die zoveel te bieden hebben als het gaat om prachtige landschappen, wilde dieren, lekker eten en wijn, winkelen, activiteiten, maar ook terug naar de basic, een rijke historie en super vriendelijke bevolking.

Mijn reis startte in het noordoosten van het land. Waar ik bewust besloot om het Kruger National Park niet te bezoeken, heb ik gekozen voor het maken van safari’s in enkele van de vele privé game reserves die hier gelegen zijn. Wat een fantastische ervaring om samen met een ervaren gids op pad te gaan om dieren te spotten en ondertussen alle informatie die de gids verteld in je op te nemen. Middenin een groep olifanten terecht komen, oog in oog staan met leeuwen en op nog geen 5 meter afstand een neushoorn zien eten, fantastisch!

Na de intensieve dagen (game drives worden altijd zeer vroeg in de ochtend en aan het einde van de middag ingepland omdat dan de dieren op z’n actiefs zijn), vloog ik zuidwaarts, waar in Port Elizabeth de tweede huurauto klaar staat. Natuurlijk kan een selfdrive over de beroemde Tuinroute niet ontbreken en bezoek ik onderweg prachtige stranden, indrukwekkende natuur en gezellige plaatsen aan de kust. Mijn reis heb ik afgesloten in het gezellige Kaapstad. Natuurlijk kan een bezoek aan de indrukwekkende Tafelberg niet ontbreken, heb ik walvissen gespot in Hermanus, genoten van lekker eten en wijnen in Franschhoek en Stellenbosch en heb ik de Chapman’s Drive gereden. Een prachtige route die uiteindelijk bij Kaap die Goeie Hoop uitkomt. Super leuk om zo dichtbij de stad ook schitterende natuur, ruige kusten en wilde dieren te zien. Dat maakt Kaapstad ook ideaal als bestemming voor een kortere vakantie en combineer je de stad met natuur.

Zuid-Afrika is een groot land en mits je geen maanden de tijd hebt, zul je keuzes moeten maken welke gedeeltes je gaat bezoeken. In Zuid-Afrika zie je de ene dag sneeuw in de Drakensberg en kun je de volgende dag met je voetjes in de zee lopen aan de kust van KwaZulu Natal. De ene dag bezoek je het gezellige Kaapstad, terwijl je de volgende dag oog in oog staat met een olifant. Je start de reis met het maken van geweldige safari’s en je eindigt je reis ontspannen aan de stranden in Camps Bay.

Vakantie in Zuid-Afrika garandeert een afwisselende vakantie met leeuwen en pinguïns, met lege woestijnen en bergen, met cultuur en natuur.

Zuid-Afrika is meerdere landen in één land!