Athene, een stad vol geschiedenis

Minke Smits-Steintjes op 20 April 2018
Zo’n 30 jaar geleden was ik er al eens. Toen samen met mijn vader en moeder tijdens een dagtocht vanuit Amarynthos, Evia. Wat ik me er nog van kan herinneren is dat ik erg onder de indruk was van ons reisbegeleidster. Ondanks dat ik haar niet kon verstaan, was ik een en al oor! Maar, na die vakantie had ik wel oude stenen genoeg gezien, hahaha!

Ik heb het natuurlijk over Athene, de bestemming van de verrassingsreis met mijn moeder en mijn zusje. Hoewel ik al maanden bezig was met de voorbereidingen van ons weekendje weg, hadden zij tot aan de gate op Schiphol geen flauw idee dat we naar Athene zouden gaan. Wat een aangename verrassing was dat!

Athene is een geweldig leuke stad! Het historische centrum waar alle highlights van de stad gelegen zijn is compact en erg overzichtelijk. Er loopt wel een metro, maar als toerist heb je die eigenlijk niet nodig. Te voet is alles prima te bereiken.

Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de stad is natuurlijk Akropolis. Wat een indrukwekkend bouwwerk is er jaren geleden neergezet op deze hoge heuvel middenin de stad! Vanuit het centrum is Akropolis te voet erg goed bereikbaar en beide ingangen staan duidelijk aangegeven. Zorg dat je er vroeg bent en dat je start met het bezoek aan de Parthenon en Erechtheion, de highlights van Akropolis. De volle bussen met dagbezoekers hebben vaak maar kort de tijd om Akropolis te bezoeken en zullen daardoor vaak alleen Parthenon en Erechtheion bezoeken voordat ze weer verder gaan. Vroeg in de ochtend is het hier minder druk en vaak nog koeler. Terwijl de dagbezoekers naar boven klimmen loop je vervolgens via de Propylaea en de Temple of Athena Nike naar beneden. Hier staan verschillende bomen waardoor je lekker in de schaduw kunt lopen terwijl je de rest van Akropolis bezoekt.

Naast Akropolis biedt Athene haar bezoekers nog veel meer ruïnes, prachtige architectuur en musea om nog meer over de geschiedenis van de stad te weten te komen. Zo staan er ontzettend veel schattige Byzantijnse kerkjes, (gedeeltes van) tempels en monumenten. Ook erg leuk om even binnen te lopen zijn de drukbezochte markthallen waar allemaal etenswaar uitgestald ligt en natuurlijk hebben wij, net zoals alle toeristen, de wisseling van de wacht gezien bij het parlementsgebouw.

Neem de tijd om een leuke plek te zoeken om te gaan eten en probeer hierbij de toeristische, vaak te dure restaurants te vermijden. Loop net iets verder weg van de hoofdstraten zodat je in de knusse zijstraatjes komt waar men op straat zit te eten. In de wijk Plaka staan tafeltjes en stoelen rondom het restaurantje op de trappen en op de weg. Heerlijk eten en volop gezelligheid!

Tip: Verken de stad per fiets! Op deze manier zie je veel in een korte tijd en bezoek je schitterende plekken net buiten het historische centrum. De Nederlandstalige gids die met je mee gaat woont en werkt in de stad en weet zijn/haar favoriete plekjes natuurlijk goed te vinden.

Ga je langer dan een weekend naar Athene, dan is het ontzettend leuk om met de tram of metro naar Pireaus te gaan. Dit dorp grenst aan Athene, ligt aan de zee en heeft meerdere havens. Hier kun je je vergapen aan luxe jachten en grote cruiseschepen en vervolgens gezellig aan het water een visgerecht nuttigen terwijl je naar oude vissersbootjes kijkt. Daarna reis je snel en gemakkelijk weer terug naar Athene met het openbaar vervoer.

Athene is een stad met vriendelijke mensen, lekker eten en indrukwekkende geschiedenis. De stad heeft mij verrast en raad ik zeker aan voor een gezellig weekendje weg!