Groene reistips

Minke Smits-Steintjes op 01 April 2018
Om nog lang van de wereld te mogen genieten, moeten we er zuinig op zijn. Hieronder een stel groene reistips die vrij gemakkelijk toe te passen zijn.

Voor vertrek * Controleer of het stroom uitgeschakeld is, goed voor het milieu en je portemonnee. * Door minder spullen mee te slepen verminder je stress tijdens het inpakken, is er minder kerosine of benzine nodig om het te vervoeren en kan je jezelf veel groener verplaatsen. * Investeer in duurzame reiskleding die gemaakt zijn met speciale technologieën zodat de kleding een antibacteriële werking krijgt en niet gaat stinken. * Koop duurzame zwemkleding, bijvoorbeeld gemaakt van gerecyclede visnetten of oude plastic flessen. Deze zwemkleding is vrij van kinder- en dwangarbeid geproduceerd en gaat veel langer mee. * Zelfs voor zonnebrillen bestaan inmiddels duurzame alternatieven, gemaakt uit allerlei hergebruikte materialen. En wist je dat er zelfs organisaties bestaan waar je je oude zonnebril kan doneren aan een goed doel?

Vervoer * Vermijd vluchten met een overstap als er ook rechtstreekse opties zijn want een vliegtuig verbrandt de meeste brandstop bij het opstijgen en landen. * Geniet van een langere reis dan vaker kort op reis te gaan. * Gebruik zo min mogelijk plastic door een eigen drinkflesje en deken mee te nemen want in het vliegtuig zit ook een deken vaak in plastic verpakt. * Vervang je heen- of terugvlucht door een treinreis en reis duurzamer en word je bewust van de daadwerkelijke afstand die je aflegt. * Ga meer met het openbaar vervoer of huur een (elektrische) fiets, step, scooter of motor.

Overnachten * Overnacht zo kleinschalig mogelijk in bv een homestay, vakantiehuis of boutique hotel, want elke dag schonen handdoeken, overdadige buffetten en airco's zijn schadelijker voor het milieu dan je denkt. * Voorkom het dagelijks schoonmaken van je kamer heel simpel door het niet storen bordje aan de deur te hangen. Dit scheelt veel elektriciteit, water en tijd. * Gebruik je handdoek meerdere keren zodat ze niet dagelijks gewassen worden en je hiermee energie en water bespaart. * Douche eens wat vaker koud zodat de energie van het opwarmen van water bespaart blijft. Een koude douche is een welkome verkoeling na een warme dag en heeft veel voordelen voor de gezondheid.

Toiletspullen * Neem je eigen (biologisch afbreekbare) shampoo(bar), conditioner en lotion mee in plaats van de kleine flesjes te gebruiken. Ze lijken heel handig, maar zijn vaak na één wasbeurt al leeg wat verspilling van verpakkingsmateriaal is. * Was kleine wasjes in de spoelbak in de badkamer en ga je naar een wasserette gebruik dan milieuvriendelijk wasmiddel. * Vervang tubes door tandpastatabletten, die vaak verpakt zijn in karton of recyclebaar plastic. En denk ook eens aan herbruikbare wattenstaafjes en -schijfjes en een bamboe tandenborstel. * Aluminium spuitbussen bevatten drijfgassen die schadelijk zijn voor het milieu en voor de plasticverpakking van een roller deodorant bestaan allerlei duurzame alternatieven. Denk hierbij aan kurk of suikerriet.

Eten en drinken * Eet vaker vegetarisch of veganistisch want de vleesindustrie is de meest milieuvervuilende industrie ter wereld. * Koop biologische producten in de supermarkt of nog beter bij de lokale slager en groenteboer.

Afval * Neem op reis altijd een herbruikbare drinkfles mee in plaats van plastic flesjes te kopen. Deze flesjesleveren alleen al in Nederland bijna 21 miljoen kilo aan plastic afval per jaar op. Kom je er niet onderuit,gooi dan je gekochte flesje gescheiden weg zodat het gerecycled kan worden en niet in de natuur terechtkomt. * Neem een herbruikbare tas van huis mee zodat je geen plastic tasjes hoeft te gebruiken. * Neem zoveel mogelijk zwerfafval mee, want alle kleine beetjes helpen. * Download plattegronden en folders op je telefoon en gebruik ze digitaal zodat je papier bespaart.

Natuur * Zonnebrand kan schadelijk zijn voor het zeeklimaat door de stof oxybenzone. Eén druppel hiervan in 16miljoen liter water is al voldoende om koraal te beschadigen. Neem ecologische zonnebrand mee zonder deze stof. * Hoe mooi het er ook uit ziet, raak absoluut geen koraal aan want een rif is behoorlijk kwetsbaar. Wanneer je koraal aanraakt, beschadigd de slijmlaag waardoor het sneller afsterft, wat funest is voor het koraal maar ook voor het hele ecosysteem. * Blijf op wandelpaden zodat je kan genieten van de natuur zonder haar te schenden, want jouw wandeling buiten het pad kan erge gevolgen hebben voor het ecosysteem.

Souvenirs * Steun de lokale economie en koop lokaal gemaakte souvenirs, dus zonder 'made in China' erop. Zo help je de lokale economie maar ook het milieu doordat je souvenir niet geïmporteerd hoeft te worden. * Koop geen souvenirs die gemaakt zijn van dierlijke producten zodat je niet onbewust illegale dierenhandel steunt.

Activiteiten * Reis niet razend door een land om alle bucketlist-punten af te kunnen strepen, maar ga terug naar de essentie van reizen met 'slow travel'. Duik in een voor jou onbekende cultuur, leef in het moment en word één met de bestemming. * Neem een powerbank op zonne-energie mee zodat je duurzamer reist maar je ook niet laat beperken doorstopcontacten te zoeken terwijl je op pad bent. * Boek activiteiten met het duurzaam kenmerk zodat er tijdens de tour rekening gehouden wordt met de cultuur en natuur van een land. Ook wordt er in de gaten gehouden of de werknemers goede arbeidsomstandigheden hebben en eerlijke lonen ontvangen. * De lokale inwoners kennen de omgeving als hun eigen broekzak, dus wat is er leuker dan met een local op pad te gaan. Zo betaal je een eerlijke prijs, leer je de bestemming vanuit een verrassend perspectief kennen en geef je iets terug aan de lokale economie. * Alle data die we op onze telefoon opslaan gaan naar verschillende datacentra, die enorm vervuilend zijn. Breng je telefoongebruik omlaag en laat je telefoon eens thuis of op je kamer.

Na thuiskomst * Bereken je CO2-voetafdruk zodat je je bewust bent hoe vervuilend je reist, zodat je er vervolgens iets aankan doen. er zijn verschillende websites waar je die heel gemakkelijk kan berekenen. * Geef feedback op reisplatforms zodat jij andere milieubewuste reizigers kunt helpen de juiste keuze te maken. Op deze manier helpen we elkaar in het maken van groenere keuzes.

En tot slot; wees ook thuis milieubewust. De meeste van bovenstaande punten kunnen ook heel goed thuis gebruik worden!