Betoverend Brunei

Minke Smits-Steintjes op 29 October 2018
Waar heb jij een maand of vijf gewoond? Brunei? Waar ligt dat dan? Nog nooit van gehoord!

Dit is vaak onderdeel van het begin van mijn conversatie als ik het over mijn tijd in Brunei heb, of officieel Negara Brunei Darussalam genoemd.

Brunei is een klein land (iets groter dan Gelderland), wat omringd wordt door de Maleisische provincies Sabah en Sarawak en wat samen met Kilimantan gelegen is op het Indonesische eiland Borneo. Snap je het nog?!

Naar mijn mening is Brunei absoluut geen standaard Aziatische bestemming. Het is een rijk sultanaat wat zich vooral in de hoofdstad Bandar Seri Begawan uit met grote, indrukwekkende moskeeën en immens groot paleis van de Sultan en zijn familie (ruim 1780 kamers met ruim 250 badkamers, 44 marmeren trappen, vijf zwembaden en een moskee voor 1500 mensen), meerdere warenhuizen en verschillende prachtige musea.

Een speciaal plekje heeft de Sultan Omar Ali Saifuddin moskee. Wat is dit een schitterende moskee en wat is deze ’s avonds mooi verlicht! Op de fiets vanuit ons huisje fietste ik via deze moskee naar de Water Village, een dorp op palen in de rivier. Een compleet dorp inclusief moskee, school, restaurants, vele huizen en een boten tankstation, gebouwd op het water. Hier kun je lekker eten, ontmoet je de lokale inwoners en hoor je de bijzondere verhalen.

Nog zo’n heerlijke plek is de Night Market, waar ik haast wekelijks naar toe fietste om er heerlijk te eten. Rechtstreeks vanaf een barbecue kwamen de meest verrukkelijke gerechten op je bordje terecht en wat een gezelligheid! Op een van de plastic stoeltjes of onder onze favoriete boom aten we rijst, vlees, vis, alles wat er maar verkocht werd, met natuurlijk een mierzoet toetje als nagerecht.

Wil je de drukte van de stad ontvluchten en echt naar een rustige plek. Ga dan naar het Tasek Merimbun Heritage Park, ook wel krokodillenmeer genoemd. Men zegt dat er krokodillen leven.. maar ik heb ze niet gehoord of gezien dus.. Wie durft?