De beroemde Inca Trail naar Machu Picchu

Minke Smits-Steintjes op 13 March 2019
De wereldberoemde Inca trail is een must voor wandelliefhebbers die Peru gaan bezoeken. Deze vier daagse wandeltocht loopt door een schitterend berggebied waarbij je uiteindelijk bij het letterlijke hoogtepunt uitkomt: Machu Picchu.

Zelf heb ik deze vierdaagse wandeltocht ook gelopen en ik ben heel eerlijk; ik heb ontzettend genoten van de vriendelijke mensen die je onderweg tegen komt, van de prachtige natuur en uitzichten, maar ik heb ook zeker momenten gehad dat ik me afvroeg waarom ik hieraan begonnen was. Wandelen in Peru is niet te vergelijken met een goede wandeling in Nederland. Je loopt op hoge hoogtes (het hoogste punt is ruim 4200 meter!) waardoor je veel sneller vermoeid raakt, minder lucht lijkt te hebben en sneller duizelig wordt. Het is daarom ook aan te raden om van tevoren zeker al een aantal dagen in Cusco te verblijven zodat je lichamelijk aan de hoogte wennen kunt. Ga hier in de omgeving alvast wandelen (bijvoorbeeld naar de ruïnes van Sacsayhuamán die in de omgeving van Cusco liggen) zodat je jezelf erop voorbereidt.

Omdat het wandelen van de Inca trail erg populair is en er een maximum aantal wandelaars per dag de route mogen bewandelen, is het aan te raden dit een aantal maanden van tevoren te reserveren zodat je deel uit maakt van een groep die begeleidt wordt door een ervaren gids.

Je start met een transfer naar het startpunt van de Inca trail, vanwaar je door een schitterend gebied wandelt. Onderweg wordt je begeleid door de gids, hij/zij verteld je van alles over de omgeving (natuur, mensen, ruïnes) en zorgt ervoor dat je de juiste route loopt. De maaltijden en dranken zijn inbegrepen en een speciaal team zorgt ervoor dat dit allemaal klaar staat zodra jij en je groep arriveren op de lunchplek. Op de vierde dag sta je extra vroeg op zodat je het hoogtepunt van de wandeling kunt aanschouwen terwijl de zon op komt. Het is zwaar om nog vroeger op te staan na een kille nacht maar wat een magisch moment!! Ik had voor geen goud willen missen om Machu Picchu op dit moment voor het eerst te kunnen zien. Na het genieten vanaf het uitzichtpunt krijg je een rondleiding door de ruïnes en heb je tijd zelf ook nog wat rond te kijken. Zelf ben ik gaan lunchen in Aguas Calientes, het dorpje onderaan Machu Picchu voordat ik per trein en transfer weer terug ging naar Cusco.

Eerlijk is eerlijk, de wandeling was niet altijd leuk en zeker ook met momenten dat ik wilde stoppen, maar wat is het een fantastische ervaring! Zoals ik al schreef; De wereldberoemde Inca trail is een must voor wandelliefhebbers die Peru gaan bezoeken.