De bijzondere ruïnestad Pompeï

Minke Smits-Steintjes op 23 December 2017
Als kind las ik een boekje over de bijzondere stad Pompeï. Het is me altijd bijgebleven dat deze stad en haar inwoners zijn bedolven onder het as omdat de vulkaan Vesuvius uitbarstte, heel, heel lang geleden… Jaren later, inmiddels zelf moeder, mocht ik deze bijzondere stad zelf gaan bezoeken! Wat een geweldig stukje Italiaanse historie ligt daar.

Pompeï is zo indrukwekkend dat ik daar, middenin de zomerse hitte, de hele dag rondgewandeld heb. Eerst samen met een gids en vervolgens op eigen houtje nog in alle rust terug naar die mooie plekjes. Met de stadskaart voor me heb ik haast ieder straatje gezien! Het belangrijkste plein, Foro, heb ik samen met alle toeristen snel achter me gelaten en ik ben via de hoofdstraat Via dell’Abbondonza de rustige straatjes ingelopen. Natuurlijk waren de vele villa’s erg indrukwekkend door de rijkdom van prachtige muurschilderingen en schitterende vloeren, maar ook het zien van de winkeltjes, de Basilica en Teatro Grande hebben erg veel indruk op mij gemaakt. Vanaf het uitzichtpunt is goed te zien hoe groot de stad is, en dan is nog niet eens alles uitgegraven. Dit moet toentertijd echt een levendige en zeer belangrijke stad zijn geweest.

Een bezoek aan Pompeï is goed te combineren met een verblijf in Napels en/of aan de Amalfi Coast. Zeker een aanrader om ook met een gids, of minimaal met een audioguide deze stad te verkennen zodat je veel informatie krijgt over hetgeen je ziet en hoe de mensen er toentertijd geleefd hebben. Je kijkt op een hele andere manier naar de ruïnes, die opeens weer gaan leven.