De verrassingen van Napels

Minke Smits-Steintjes op 20 February 2018
De ene vind het verschrikkelijk om niet te weten waar hij/zij aan toe is, de andere vindt het een fantastische ervaring… een verrassingsreis!

Ik hoor duidelijk bij de laatste groep! Aangezien ik al jaren de reizen van andere mensen verzorg, was het nu de beurt aan mijn man om een weekendje weg te regelen. Toevallig viel onze trouwdag in het weekend, perfect om samen een weekendje weg te gaan om onze 5e trouwdag samen te vieren. Deze reis werd vanaf het begin tot aan het eind een echte verrassingsreis…

Mijn koffer werd voor me ingepakt, de kleding voor de reisdag werd klaar gelegd en een echte vertrektijd werd me niet verteld. Er werd van alles in de kofferbak geladen; laarzen, een goed gevulde backpack, maar ook een koffertje en onze eigen kussens. Je zit ten slotte niet aan een gewichtslimiet als je met de auto in eigen land weg gaat, dus ik vond het helemaal niet gek dat de auto zo volgepakt werd voor slechts een weekendje weg. Omdat ik een paar weken eerder een boekje over Friesland gekregen had met mijn verjaardag, was ik ervan overtuigd dat we daar naar toe reden, maar toen parkeerden we de auto bij Schiphol.. eenmaal hier aangekomen kon mijn man het niet meer geheim houden, Napels werd de bestemming van onze reis!

Na een comfortabele vlucht en een helse, echt Italiaanse tocht per taxi konden we meteen inchecken. Even opfrissen en meteen lekker de stad in. Napels is een leuke en prettige stad, met natuurlijk goede restaurants met heerlijk Italiaans eten, ontzettend vriendelijke mensen en prachtige gebouwen. De gezellige winkelstraat Spaccanapoli met schattige, traditionele winkeltjes. Maar ook pleinen met monumenten, en in de aangrenzende straatjes ervan kerken, heel veel kerken. Eén van die aangrenzende straatjes staat vol met kerststalletjes van San Gregorio Armeno (en kopieën hiervan). Echt een aanrader om doorheen te wandelen en je te verwonderen over de hoeveelheid stalletjes dat hier staat uitgestald. Aan de andere kant van het oude centrum ligt Galleria Umberto I. Wat een schitterende gevels en wat een fantastisch glazen dak met stalen constructie. Dat Galleria Umberto I niet als top 10 highlight van Napels genoemd werd in ons reisgidsje is onbegrijpelijk. Dit is een plek dat geen enkele bezoeker zou moeten missen tijdens een bezoek aan Napels.

Het prachtige Castel dell’Ovo en het Castel Nuovo liggen beiden aan het water met op de achtergrond de indrukwekkende Vesuvius vulkaan, de slapende maar nog altijd actieve vulkaan dat ook wel de slapende majesteit genoemd wordt. Het hoogtepunt van onze reis ligt aan de andere kant van deze vulkaan, een kleine 30 kilometer vanaf de stad; de ruïnestad Pompeï. Al op jonge leeftijd heb ik een boekje hierover gelezen en het is sindsdien een plek op mijn bucketlist geweest, en nu ging ik er naar toe, wat ontzettend gaaf! Meer hierover lees je in mijn blog ‘De bijzondere ruïnestad Pompeï’. Na een fantastische dag in Pompeï was het tijd voor heerlijk Italiaans eten, tijd voor echte risotto! Tripadvisor liet ons weten dat je voor de beste risotto van de stad naar Valù moest, dus daar gingen we heen. Lekker buiten zitten en genieten van een overheerlijke risotto, wat een perfect einde van deze mooie dag!

Ons weekend in Napels hebben we op zeer bijzondere wijze afgesloten. Onder de stad Napels ligt namelijk nog een complete stad. Een ondergrondse stad uitgehakt uit tufsteen. Een doolhof van tunnels inclusief waterreservoirs. Dit zijn overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog, toen deze ondergrondse stad als schuilplek gebruikt werd. Maar er zijn ook overblijfselen uit de Grieks-Romeinse tijd, zoals een Grieks-Romeins theater dat bij toeval ontdekt is. Heel erg bijzonder om met een kaarsje door smalle tunnels van deze ondergrondse stad te lopen.

Vlak voordat de taxi ons weer op zou halen om ons naar de luchthaven te brengen, hebben we ons weekend geheel in stijl afgesloten met een echte Pizza Margherita, een klassieker uit Napels. In Nederland vaak gezien als de simpelste en voor kinderen geschikte pizza op de kaart, maar de Pizza Margherita uit Napels is overheerlijk, een echte aanrader om een bezoek aan deze stad goed af te sluiten!

Ook naar Napels, of lijkt een verrassingsreis je wel wat? Neem contact met me op en ga www.metMinkeopreis.nl!