Australian Wildlife

Minke Smits-Steintjes op 12 March 2018
Na mijn afstuderen in Azië ben ik naar Australië gevlogen en heb ik het grootste gedeelte van mijn jaar in het buitenland door dit geweldige land gereisd. Australië is het thuisland van veel dieren die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Ik ben dol op prachtige natuur met haar inwoners en zo heb ik vreemde toeren uitgehaald om de bijzondere dieren van Australië te kunnen aanschouwen..

In de modder liggen en ’s ochtends erg vroeg opstaan voor het zien van de ‘platypus’ (of te wel vogelbekdier in het Nederlands), wat een bijzondere ervaring was dat! Helemaal omdat we de enigste daar waren en dit zo’n bijzonder zoogdier is! Het legt namelijk eieren..

Na het maken van een lange wandeling, we waren al bijna weer terug bij het begin, kwamen we oog in oog te staan (nou ja, oog in oog te liggen eigenlijk) met de echidna, de Australische mierenegel. Ook dit zoogdier legt eieren en lijkt heel erg op de egel, waar hij niet aan verwant is.

Heel bijzonder was het ook om de kleine pinguïns op Lillico Beach te zien terwijl het langzaam donker werd. Wat maken deze kleine dieren grappige geluidjes om te communiceren met elkaar! Iets wat minder grappig was, was de natuurlijk wekker die we ’s nachts hadden… geproduceerd door dansende possums op het dak van ons busje. Deze buidelratten kom je door het hele land tegen en zijn niet altijd je grootste vriend… ;-)

De Tasmanian Devil hebben we voorbij zien schieten op een slingerweg, maar om ze nog beter te kunnen zien hebben we het Tasmanian Devil Conservation Park op Tasmanië bezocht. Wat een geweldige dieren zijn dit en wat een kabaal kunnen ze maken!

Maar het dier waar iedereen meteen aan denkt als het over Australië gaat, is natuurlijk de kangoeroe. Deze kom je in alle soorten en maten tegen tijdens een rondreis door dit geweldige land. Van klein, bruin en super schattig (ter plaatse wallaby genoemd) tot de grote Red Kangaroo, waar je echt geen ruzie mee wil krijgen, want dat verlies je…

Ook de koala is natuurlijk typisch Australië. Omdat ze in het wild haast niet te vinden zijn, hebben wij het Koala Hospital in Port Macquarie bezocht. Oké, niet helemaal wild, maar ze blijven super schattig en het is geen Australian Zoo waar je betaald om samen met ze op de foto te gaan..

Maar Australië heeft meer, denk aan:

- Het langs de vele adelaars in The Red Centre rijden, die genieten van hun prooi (vaak door Road Trains aangereden kangoeroes)

- De emoes bij Richmond

- Het in weer en wind op de klif staan wachten tot dat je ze voorbij ziet zwemmen; walvissen!

- Het aanschouwen van Croc’s in het Kakadu National Park, waar een boottocht een echte aanrader is! Wat een schitterende natuur met veel krokodillen en vogelsoorten zoals de Australian Darter en Brolga.

- Het zien van zwarte zwanen in Big Swamp Parkland in Bunbury

- De tel kwijt raken bij het zien van schapen, ontelbaar veel schapen bij de Yallingup Shearing Shed

- Het meelachen als je de Kookaburra hoort, dan kun je echt niet stil blijven.

Steve Parish schreef een zeer interessant boek over alle dieren in Australië: Handbook of Australian Wildlife. Per pagina wordt een dier beschreven, met duidelijke foto’s, waar je het dier aan kunt herkennen en bijvoorbeeld wat ze eten en waar ze leven. Een compact, handzaam boekje voor dierenliefhebbers die Down Under gaan.

Eén dier heb ik helaas niet mogen zien tijdens mijn reis, en dat is de Wombat.. Dus, een goede reden om nog eens terug te gaan!

G’day Mate!