Genieten in het noorden van Portugal

Minke Smits-Steintjes op 05 April 2022
Wat begon als een groep van zes onbekenden eindigden in een gezellige groep die heerlijk met elkaar kan lachen en genoten hebben van al het moois in Porto en het noorden van Portugal!

Al zeer vroeg in de ochtend ontmoette we elkaar op Schiphol en onder het genot van een thee en vruchtendrankje maakte we verder kennis met elkaar, want natuurlijk hadden we dat al een beetje gedaan in de groepsapp. De vlucht met KLM was perfect en bij aankomst in Porto stonden onze chauffeur Joachim en onze gids Marta al klaar. Snel de bus in en op naar ons hotel in Porto centrum. Porto is een heerlijke stad en te voet perfect te ontdekken. Marta nam ons mee naar diverse prachtige pleinen, door leuke straatjes én de beroemde boekwinkel die voor Harry Potter fans niet ontbreken mag. Vanaf de Torre dos Clérigos genoten we na zeker 240 traptreden van het uitzicht over de stad en was het goed te zien hoeveel kerken en kathedralen er zijn én de mooie ligging aan de Douro rivier. Na de stadswandeling was het tijd voor een uitgebreide lunch met aansluitend een twee portproeverijen in Gaia, aan de andere kant van de rivier. Hoewel het niet mijn favoriete drankje is en ik vooral genoot van de lekkere chocolaatjes die je erbij kreeg, denken groepsgenoten daar heel anders over ;-)

Na een vroege ochtendwandeling gingen we de bus in en reed Joachim ons naar het prachtige Braga in het binnenland. We begonnen met een bezoek aan een van de highlights; Bom Jesus do Monte, een prachtig bedevaartsoort met schitterend aangelegde tuinen, grotten en beeldhouwwerken. Veel bezoekers lopen heuvelopwaarts, maar Joachim heeft ons dat bespaard en ons boven afgezet met de bus. Genietend van het uitzicht wandelde we naar beneden met aansluitend een stadswandeling langs mooie tuinen, prachtige gebouwen, gezellige pleinen en knusse straatjes.

De volgende stop; Guimarães, ook weer zo’n leuke plek! Het bezoek aan het fort, de stadswandeling door de gezellige straatjes en het bezoek aan een van de nieuwste hotels in de stad, ik heb overal van genoten. Wat een leuke plek! Vanuit hier reden we verder richting de beroemde Douro Vallei en sliepen we tussen de wijngaarden. Nu al een schitterende omgeving, laat staan als het straks lekker groen is en de druiven eraan hangen. Op een hele fijne plek hebben we heerlijk gegeten en geslapen in een zeer ruime kamer met plunge pool én open haard (en die is in de maand april nog echt wel nodig ’s avonds).

Verder de Douro Vallei in werd de omgeving steeds heuvelachtiger en was het uitzicht achter iedere bocht weer even mooi. Vanaf een uitzichtpunt konden we de rivier en het startpunt van onze riviercruise zien. De cruise was kort (een uurtje) maar zo de moeite waard en perfect om een goed idee van het cruises op de Douro rivier te krijgen. Na de cruise stond Joachim alweer klaar om ons naar Doc te brengen, een restaurant aan de rivier waar ze de heerlijkste maaltijden op tafel zetten. Natuurlijk met een glaasje port erbij om het af te maken. ’s Avonds moesten we zelf aan de slag met het bereiden van onze avondmaaltijd. Samen met een ervaren kok hebben we de heerlijkste gerechten klaargemaakt, heel veel gelachen (helemaal toen de zout- en suikerpot door elkaar gehaald bleken te zijn) en uiteindelijk weer heerlijk gegeten.

Natuurlijk was het niet alleen maar de toerist uithangen en lekker eten en drinken en moest er ook nog gewerkt worden. We hebben veel mooie hotels gezien, prachtige wijngaarden waar je zelfs in een wijnvat kunt overnachten en Marta heeft ons alles over de regio verteld.

Ik wil VisitPortugal-Porto&North heel erg bedanken voor de uitnodiging om deze prachtige regio te bezoeken, Marta en Joachim voor de begeleiding en de andere dames voor de gezelligheid! Zoals Mandy ons appte: “Het was een top reis en wat zijn we verwend met al dat lekkers en al die luxe. Ik heb genoten van jullie gezelligheid, bedankt voor al het lachen en wie weet tot gauw!”