Dwars door de Andes in Ecuador

Minke Smits-Steintjes op 02 March 2022
Wow, wat stond de wekker vroeg, maar wat was het het waard; het bezoek aan de dierenmarkt van Saquisilí. Overal dieren, handelaren, pick-up trucks vol varkens, koeien in aanhangers en kippen in de mand. Wat een chaos maar wat een unieke belevenis die ik niet had willen missen!

Maar voordat we in Saquisilí waren hadden we al heel wat van Ecuador gezien. Samen met mijn moeder vloog ik naar Guayaquil in het zuidwesten van het land, vanwaar we het Andesgebergte inreden. De eerste stad waar we verbleven was Cuenca. Een heerlijke stad met schitterende gebouwen, veel kerken en een gemoedelijke sfeer. En qua hoogte in de Andes perfect om te starten zodat je langzaam aan de hoogtes kunt wennen en op die manier hoogteziekte kunt voorkomen. Dichtbij Cuenca ligt het Cajas National Park. Samen met de gids hebben wij een heerlijke wandeling door het park gemaakt. Het is een prachtig park met begroeide heuvels die in eerste instantie saai kunnen lijken maar ontzettend mooi zijn van dichtbij. Diverse bloemen, grassen, mossen afgewisseld met meren en bomen. Doordat het die dag mistig was, hing er een mysterieuze sfeer in het park, super bijzonder!

Via de binnenlanden, langs weilanden en kleine dorpen reden we noordwaarts via de Inca ruïnes van Ingapirca naar het hoogste punt van Ecuador, de Chimborazo vulkaan. We zijn niet helemaal naar de top gegaan want helaas werd ik door een lichte vorm van hoogteziekte getroffen. Gelukkig daalden we hierna weer af naar Baños, een heel gezellig dorp tussen het Andesgebergte en de Amazone. Baños is een hele gezellige plek om een paar dagen te verblijven. Rondom het stadje kun je tal van activiteiten ondernemen, een bezoek brengen aan de Amazone en de ruige omgeving met watervallen, diepe valleien en verschillende dieren ontdekken.

Dichtbij de bekende Cotopaxi vulkaan hebben we overnacht op een nog werkende haciënda. Hier hebben we zeer comfortabel geslapen tussen de dieren en met uitzicht op meerdere vulkanen. Een dag later was het tijd om naar de markt van Saquisilí te gaan. Eerst naar de dierenmarkt en vervolgens de groente- en fruit markt, waar de moeders manden vol groente en fruit vasthielden terwijl de kleine lekker ingewikkeld in een doek op de rug ligt te slapen. En natuurlijk was er voldoende tijd om gezellig te kletsen en de laatste roddels door te nemen ;-)

Onze laatste stop in het prachtige Ecuador is Quito. Doordat het een feestdag was, was het er super gezellig, lekker druk en was de stad versierd met vlaggen en veel bloemen. Toppers die je zeker niet mag missen als je in Quito bent zijn de Iglesia de San Francisco en de indrukwekkende basiliek die in het historische gedeelte van de stad staan. Neem wel goede schoenen mee, want tijdens een wandeling door de stad ga je regelmatig heuvel op en heuvel af!

Vanuit Quito zijn Lago San Pedro en de bekendste markt van Otavalo dichtbij. En een super leuke afsluiter van de reis is om op de Evenaar te gaan staan bij La Mitad del Mundo. Een beetje toeristische maar zeker leuk!