Koud en wit!

Minke Smits-Steintjes op 06 December 2023
Totaal buiten mijn comfort zone om op reis te gaan naar een gebied waar het -29 graden is (ik ben meer van +29 graden en een zonnetje) maar wat heb ik ervan ontzettend genoten! Van het begin tot aan het eind was het een top reis naar het witte Scandinavië.

’s Ochtends zeer vroeg was ik al aanwezig op Groningen Eelde Airport, een hele kleine en knusse luchthaven dichtbij de stad Groningen. Het inchecken, de security en het boarding ging allemaal super snel, dus al snel vlogen we noordwaarts. Nog geen anderhalf uur later landden we alweer op Scandinavian Mountains Airport en was ik in een totaal andere wereld terecht gekomen, een compleet witte wereld.

In drie dagen tijd heb ik prachtige hotels, chalets en vakantieparken gezien, meestal dichtbij de skipistes en langlaufroutes waardoor het een echte ski-in ski-out wintersportbestemming is. Nu ben ik zelf geen skiër, dus heb me goed laten informeren door mijn reiscollega’s. Het is er zeker anders dan de drukbezochte Alpen, maar ook hier kun je perfect skiën op blauwe, groene en zelfs zwarte pistes. Je hebt er zelfs een Mc Ski, zodat je wat te eten kunt halen terwijl je op je ski’s staat!

In dit gebied waar ik o.a. Kläppen, Stöten, Sälen en Trysil (net over de grens in Noorwegen) bezocht heb, staat wintersport op nummer 1 maar ik vind het een zeer goed alternatief voor het populaire Lapland, want er zijn hier ook volop winteravonturen te beleven.

Zelf heb ik genoten van een sneeuwscootertocht, maar je kunt hier ook ijsvissen, een quadsafari maken, sneeuwschoenwandelen, ijswatervallen bezoeken en ook hier heb je kans om het noorderlicht te zien. Helaas was het de avonden dat ik er was te mistig en bewolkt, dus voor het noorderlicht (Aurora Borealis) moet ik nog een keer terug ;-)

Mijn absolute hoogtepunt was de huskysafari, wat is dat een unieke belevenis. Je glijdt door het prachtige winterse landschap, het is er super stil op het blaffend van de enthousiaste husky’s na en je hoeft alleen maar te zitten en te genieten. Of je staat op de slede en bestuurt de groep husky’s, ook dat is een unieke ervaring. Ik heb mijn hele gewicht in de strijd moeten gooien om de acht honden tot stilstand te krijgen. Wat een enthousiasme en energie zit er in die dieren, fantastisch! Het enige minpuntje, je zit natuurlijk erg laag en de husky’s moeten nog wel eens plassen en poepen… stinken kunnen ze ook ;-)