Alicante, wat ben je verrassend leuk!

Minke Smits-Steintjes op 17 October 2023
Tijdens de herfstvakantie van 2023 ben ik samen met mijn 10-jarige zoon Jimmii een paar dagen naar de Spaanse stad Alicante geweest. Voordat we gingen wist ik erg weinig van deze stad. Het was voor mij een bewuste keuze om Jimmii te laten bepalen wat we zouden gaan doen. Mijn enigste ‘eis’ was een duik in de zee, want Alicante ligt aan de kust en de temperatuur was erg aangenaam.

We zijn begonnen met een bezoek aan het Santa Barbara kasteel, dat op een heuvel ligt. Je kunt de klim naar boven wagen, maar gezien de warme temperatuur hebben wij voor de lift gekozen. Vanaf het kasteel heb je een schitterend uitzicht rondom over het oude centrum en de haven van Alicante, maar ook over de kustlijn en kustplaatsen zoals Benidorm. Vanuit hier zagen we onze stop voor de volgende dag in de verte liggen: Museo Taurino, het museum over het stierenvechten in Alicante. Super interessant en heel gaaf dat het museum in de arena ligt, waardoor we ook in de arena mochten lopen. Te voet zijn we naar het museum gewandeld. Een korte route door kleurrijke straatjes, over trappen, over een loopbrug en langs mooie kerken, kleurrijke gevels en gezellige pleinen. In een van de vele gezellige straatjes hebben we na afloop geluncht met een crêpe met Nutella gekocht (alweer, de vorige dag ook al ;-)).

Alicante heeft een prachtige boulevard, lekker breed en vol met palmbomen. Hier zitten veel restaurants waar je ook om half 6 al kunt gaan eten. Als je wat meer het centrum in loopt, verschijnen de terrassen in de straten en daar kun je de heerlijkste tapas en maaltijden krijgen. Met een 10-jarige die volop in de groei zit niet zo handig, maar als je lekker met z’n 2tjes op een romantische stedentrip gaat, vind je hier erg veel leuke restaurantjes. Zowel voor ’s avonds als voor de lunch en het ontbijt.

Tips: Zorg dat je in het historische centrum overnacht zodat je alle highlights van de stad, maar ook de gezellige straatjes en terrasjes te voet kunt bereiken. Heeft je hotel een dakterras, net zoals de onze, geniet dan (vooral ’s avonds) van het schitterende uitzicht over het (verlichte) Santa Barbara kasteel bovenop de heuvel.

Je kunt Alicante als stedentrip bezoeken, maar ook zeker in combinatie met andere leuke plaatsen in deze regio. Combineer het bijvoorbeeld met Benidorm en Valencia, reis zuidwaarts naar Murcia en Cartagena of maak Alicante onderdeel van je rondreis door Spanje.