Mexico, maar dan net even anders

Minke Smits-Steintjes op 09 January 2020
Bij Mexico denk je aan lekker Mexicaans eten, tequila, salsa dansen en genieten van zon, zee en strand. Bekende namen zijn Yúcatan, Cancún, Playa del Carmen en de Maya ruïnes van Chichén Itzá, plaatsen die vooral in het hoogseizoen drukbezocht zijn. Wil je een iets minder bekend gedeelte van Mexico bezoeken, ga dan naar Chiapas. Dit gedeelte van Mexico grenst aan Guatemala en Belize in het zuiden en is echt schitterend!

Zelf heb ik daar met het openbaar vervoer rondgereisd, maar het is ook prima om dit georganiseerd te doen met een privé chauffeur en voor ervaren bestuurders om per huurauto Chiapas te verkennen. Ik zelf ben vanuit Guatemala als eerste naar San Cristóbal de las Casas gegaan. Wat een prachtige koloniale stad met allemaal kleurrijke huizen, gezellige pleinen, leuke restaurantjes en barretjes (waar vaak de salsa gedanst wordt). Maak ook zeker een foto (of een selfie, nog beter) van de geel en rood gekleurde kerk ?? Een aanrader is om lekker veel door de straatjes te struinen en als je graag de omgeving wilt verkennen, bezoek (georganiseerd) een van de vele echt Mexicaanse dorpjes en maak kennis met de inheemse cultuur en/of ga naar het Cañon de Sumidero National Park en maak hier een boottocht door de kloof. Super leuk om de verhalen van de lokale gids te horen over de bijzondere natuurverschijnselen en de dieren die hier leven. Wij zagen erg veel vogels, maar ook krokodillen die lekker lagen te luieren op de kleine zandbanken. Super indrukwekkend en ook wel rustgevend, ondanks de loerende krokodillen, hihi!

Reis je vanuit San Cristóbal de las Casas noordwaarts, dan gaan de meeste reizigers direct door naar Palenque en de indrukwekkende Maya ruïnes. Mijn tip; maak onderweg enkele stops in de natuur om bij te komen van de zeer bochtige wegen. Zo zijn de watervallen van Agua Azul en Misol-Ha super mooi en je kunt er heerlijk wandelen en zelfs zwemmen. Omdat Agua Azul het bekendste is, raad ik aan zo vroeg mogelijk te gaan en rekening te houden met toeristen en wachtrijen. Wil je een rustigere plek opzoeken, maak dan een tocht per boot/vlot over Agua Clara en wandel door de prachtige natuur en over hangbruggen. Een aanrader!

Mijn volgende stop; de Maya ruïnes van Palenque. Degene die mij een beetje kennen weten dat ik dol ben op ruïnes, zo ook op Palenque. Ik vind het heerlijk om door een ruïnestad te lopen, zelf je eigen verhalen erbij verzinnen, net de andere kant op gaan dan de rest van de bezoekers en alles ontdekken, heerlijk!

Vanuit Palenque ben ik zelf oostwaarts naar Belize gereisd voor een ontspannen stop. Lees hierover meer in mijn blog Go Slow at Caye Caulker. Veel leesplezier!