Op safari in Zuid-Afrika

Minke Smits-Steintjes op 04 January 2023
Kies je tijdens jouw rondreis door Zuid-Afrika nou voor de nationale parken of een privé reservaat?

In een privé reservaat rijd je niet zelf met je huurauto maar ga je op game drive met een ervaren gids en vaak een tracker die de voetsporen in het zand in de gaten houdt. De game drives zijn op de tijden dat de dieren het meest actief en best zichtbaar zijn. Je staat dus vroeg op, eet een klein ontbijt en gaat op pad om dieren te spotten. Na de game drive staat het uitgebreide ontbijt voor je klaar en rust je daarna lekker uit met een boekje bij het zwembad (of doe je een dutje). ’s Middags is het tijd voor een snack en stap je voor de tweede keer de auto in voor de volgende game drive. Net voordat je terug naar de lodge rijdt is het tijd voor een heerlijke sundowner. Op een mooie (en vooral veilige) plek wordt de auto geparkeerd, worden er drankjes en kleine snacks te voorschijn gehaald en geniet je van een prachtige ondergaande zon én je drankje. Vaak ben je tijdens of net na de schemer weer terug bij de lodge. Ook dan staat er weer een heerlijke maaltijd op het menu en de meeste gasten trekken zich dan terug in hun kamer omdat de wekker alweer vroeg af gaat.

Tijdens een game drive zie je zoveel mogelijk dieren en zal de gids je ontzettend veel vertellen over de dieren in het park, zowel de grote als de hele kleine die vaak over het hoofd gezien worden. Ik raad iedere reiziger aan om minimaal een keer met een gids op pad te gaan, want je leert ontzettend veel over de Afrikaanse flora en fauna en je ziet veel meer tijdens je safari dan wanneer je zelf door een wildpark rijdt.

In de meeste privé parken mag je helemaal niet zelf rijden en wordt je bij de ingang al door een chauffeur opgehaald die je naar de lodge brengt. In sommige gevallen rijd je wel zelf naar de lodge maar worden de game drives met gids gemaakt.

Zuid-Afrika heeft ook enkele nationale parken, met als bekendste het Kruger National Park en Addo Elephant National Park in het zuiden. Je kunt in het nationale park overnachten zodat je echt tussen het wild overnacht, maar het is ook mogelijk om als dag bezoeker het park te verkennen. Ondanks dat het hier ook mogelijk is om met een gids op game drive te gaan, rijden hier de meeste bezoekers zelf. Omdat je door een wildpark rijdt en niet weet wat je onderweg allemaal tegen zal komen en hoe de dieren zullen reageren op jou, dien je jezelf hier goed op voor te bereiden en je mag nooit de wegen verlaten.

Het is super avontuurlijk om zelf door het nationale park te rijden maar ga ook zeker minimaal een keer met een gids op pad want dat heeft een absolute meerwaarde voor jouw reis!