Afrikaanse dieren spotten - waar ga je naar toe?

Minke Smits-Steintjes op 16 March 2023
Je hebt besloten graag de Afrikaanse dieren van dichtbij te willen zien tijdens jouw volgende reis, maar naar welke land ga je, want Afrika is groot, heel groot!

Reizigers die de eerste keer naar Afrika gaan en nog niet eerder op safari zijn geweest, kiezen vaak voor Zuid-Afrika. Dit land is heel erg afwisselend en divers qua landschappen, diersoorten, activiteiten die je er kunt doen en door de grootte is er altijd wel een gebied waar je goed kunt rondreizen. Er worden door veel organisaties groepsreizen georganiseerd door dit heerlijke land, maar het is ook heel veilig en goed georganiseerd als je liever de vrijheid wilt om met je eigen huurauto rond te rijden. Zuid-Afrika is een land dat vele reizigers niet maar één keer bezoeken omdat het zo groot en divers is dat je lang niet alles kunt zien en doen tijdens je eerste rondreis.

Heb je na Zuid-Afrika de smaak te pakken en je wilt volop op safari, game drives maken en zoveel mogelijk wilde dieren spotten, dan kun je terug naar Zuid-Afrika (er zijn echt heel veel wildparken) of één van de andere landen bezoeken. In het oosten liggen Tanzania en Kenia, twee verschillende landen die vaak in één adem genoemd worden. Tanzania is het bekendste land, met natuurlijk de Serengeti en de Ngorongoro Krater in het noorden, maar ook in het zuiden liggen prachtige (en minder bezochte) wildparken. In zowel Tanzania als Kenia reis je in een groep of met je eigen privé chauffeur. Na het maken van veel game drives en safari’s kun je de reis gemakkelijk op een relaxte manier afsluiten aan het strand of op een van de eilanden voor de kust.

Botswana is voor mij het wilde-dieren-spotten-walhalla. Hier komt je ook tijdens de regenperiodes ontzettend veel dieren tegen. Van de Big Five tot vele andere grote indrukwekkende dieren, maar ook veel kleurrijke vogels en kleine kikkers in de Okavango Delta. In de delta ga je niet alleen op pad per 4x4 maar kun je ook dieren spotten tijdens een boot- of mokoro tocht, waarin je stil over de waterwegen glijdt, of ga eens te voet met je gids op pad en je ervaart de safari weer compleet anders.

Als we het over wilde dieren hebben, en dat hebben we, dan kennen we Oeganda en Rwanda voornamelijk vanwege de mensapen. De trackings door de echt wilde natuurparken zijn pittig en je bent er niet van verzekerd dat je de mensapen ook daadwerkelijk zult zien, maar het zo ontzettend gaaf om uiteindelijk oog in oog te staan met ze. Maar wist je dat er naast mensapen ook nog tal van andere aapsoorten en wilde dieren leven. Zo kun je hier ook de Big Five spotten en gemakkelijk meerdere wildparken, met compleet verschillende landschappen, met elkaar combineren.

Een totaal ander safariland is Namibië. Dit is hét land waar mijn hart ligt… ik ben er al twee keer meerdere weken geweest (zie andere blogs) en als je me zegt dat morgen het vliegtuig vertrekt, dan stap ik zeker weten in. Hier ervaar je het The Middle of Nowhere gevoel door de weidse landschappen, door de lange rijafstanden en onderweg niemand tegenkomen. Dé plek om wilde dieren te spotten is het Etosha National Park en de aangrenzende privé reservaten. Daarnaast lopen veel dieren ook rond in Damaraland en de Namib woestijn en zijn er diverse wildparken over het land verspreid. De Caprivi Strip is een totaal ander stukje Namibië. Hier is het groen, natter en zie je dieren zoals nijlpaarden en krokodillen, het is daardoor super leuk om ook zeker de Caprivi Strip te bezoeken tijdens je rondreis per huurauto, vliegtuig of groepsreis, eventueel met als eindpunt de indrukwekkende Victoria Watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe.

Hou er altijd rekening mee dat de kans heel groot is dat je verslaafd raakt aan Afrika en zeker nog meerdere malen terug zult gaan, want Afrika gaat echt in je hart zitten!