Romantisch Praag

Minke Smits-Steintjes op 26 June 2019
De stad met de honderd torens, de magische stad, de gouden stad. De lijst van superlatieven waarmee Praag wordt omschreven is lang. Het compacte historische centrum aan de ene kant van de rivier en de indrukwekkende burcht en het vele groen aan de andere kant, maken dit tot een perfecte bestemming voor een stedentrip. Ik herinner mij deze stad vooral als romantische stad, omdat ik er tijdens mijn huwelijksreis ben geweest. Ik neem jullie mee door romantisch Praag; een perfecte ‘Trip for Two’!

Al vroeg (om de vele toeristen voor te zijn) steken we vanuit het centrum de beroemde Karelsbrug over, de middeleeuwse stenen brug met prachtige barokke standbeelden aan beide kanten. Natuurlijk raken wij ook even het beeld van St. Johannes van Nepomuk aan voor wat extra geluk. Aan de andere kant van de rivier is nogal veel hoogteverschil en daarom gaan we niet lopend op pad, maar huren we een segway. Het is even wennen, maar na wat oefenen rijden we al snel soepel door de straten van Praag. Op naar de belangrijkste highlight aan deze kant van de rivier; de Praagse Burcht. Wat een indrukwekkend gebouw is dat!

Dicht bij de Praagse Burcht zijn meerdere plekken te vinden vanwaar je een prachtig uitzicht over de historische stad en de rivier hebt. Wat een plaatje! Via deze plek en het nabijgelegen park rijden we verder op onze segway. We steken een van de vele bruggen over en komen uit in het historische centrum. De belangrijkste plek is het Oude Stadsplein met daaraan het Oude Stadhuis met de wereldberoemde astronomische klok Orloj. Ieder heel uur komen de apostelen naar buiten en staan er ontzettend veel toeristen onder aan de klok. Via een wirwar van kleine straatjes met indrukwekkende gebouwen komen we uit bij een kasteeltje waar je heerlijk kunt eten en genieten van het prachtige uitzicht. Een perfecte plek om de dag af te sluiten.

De Joodse wijk Josefov is de wijk die de volgende dag op de planning staat. In deze gezellige wijk staan nog verschillende oude Joodse gebouwen. Deze zijn tijdens de oorlog gespaard gebleven omdat de nationaalsocialisten hier een ‘museum van het uitgestorven ras’ wilden openen. We wandelen door de straatjes, genieten van de prettige sfeer die hier hangt en blijven lang bij de Joodse begraafplaats. Wat een bijzondere plek is dit, het lijkt wel een kunstwerk dat ontstaan is uit ruimtegebrek. Omdat de Joodse graven niet na een bepaalde tijd worden geruimd, werd er eeuwenlang steeds weer nieuwe aarde bovenop gestort. Zo staan de stenen in een wirwar op de begraafplaats.

We eindigen onze stedentrip op de ‘liefdesbrug’ op het schiereiland Kampa. Een mooiere plek om onze huwelijksreis af te sluiten bestaat er niet! Deze brug hangt vol met slotjes die geliefden samen opgehangen hebben om hun liefde voor eeuwig vast te leggen. Natuurlijk hangt ons slotje met daarop de letters ‘M’ en ‘R’ er ook tussen. Als je binnenkort deze prachtige, romantische stad gaat bezoeken, kom je ons slotje misschien wel tegen…

Wil je dit artikel op papier ontvangen? Dat kan! Mijn verhaal over mijn huwelijksreis naar Praag staat in het nieuwste We Love Travel magazine, Trips for Two.