Pinchos eten in Salamanca

Minke Smits-Steintjes op 09 April 2019
Het is voor mij alweer een paar jaar geleden dat ik vier dagen in Salamanca was. Wat een gezellige en indrukwekkende stad is het! Salamanca is een Spaanse stad die al heel wat jaren op de UNESCO Werelderfgoed lijst staat vanwege het schitterende, historische centrum. Hier vind je prachtige gebouwen, gebouwd in de romaanse, gotische en renaissance stijl.

Dit is een plek waar oud naast nieuw leeft, het is namelijk ook een populaire studentenstad. De Universidad de Salamanca is één van de oudste van het land en druk bezocht door zowel nationale als internationale studenten. Wil je goed Spaans leren spreken, volg dan je Spaanse lessen in Salamanca! En wil je graag voorspoed en een lang leven, ga dan opzoek naar de kikker op de gevel van de universiteit. Vind je hem, dan heb je een lang en gelukkig leven.

Een andere hele bijzondere gevel is die van Catedral Vieja en Catedral Neuva, twee kathedralen die tegen elkaar aan gebouwd zijn. Tijdens de bouw wilde de ontwerper met de tijd meegaan, vandaar dat je hier bijzondere dieren, ook weer een kikker en een astronaut kunt vinden.

Het Plaza Mayor is het centrale punt in de stad. Dit is een plek waar het nooit rustig is. Zowel overdag als ’s avonds vind je hier gezelligheid, terrasjes, heerlijk eten en spelende kinderen op het plein. Men zegt dat dit het mooiste centrale plein van heel Spanje is. Ik durf hier niet over te oordelen, maar dat het er gezellig is kan ik zeker beamen! Heel erg leuk om hier ’s avonds je wandeling te starten en ondertussen pinchos te eten. Ook onder de Spanjaarden en studenten is dit een geliefde bezigheid. Je gaat van bar naar bar en terwijl je geniet van je drankje eet je één of twee lekkere, kleine hapjes; pinchos. Zo kunt je veel verschillende hapjes uitproberen, zie je veel van de stad en heb je een gezellige avond met lekker eten en drinken.

Salamanca is heel erg leuk voor een lang weekend zoals ik heb gedaan, maar ook om tijdens een langere vakantie te combineren met Madrid, Toledo en Cáceres tijdens een selfdrive. Onderweg zie je schitterende uitzichten, kun je meerdere natuurparken bezoeken en je geniet van vier totaal verschillende, prachtige en gezellige steden in één vakantie.

Kun jij tijdens je bezoek aan Salamanca de astronaut vinden op de gevel van de kathedraal of de kikker op het schedel op de gevel van Universidad de Salamanca? Ik wel!