de Grote Migratie

Minke Smits-Steintjes op 15 June 2020
Wie aan Tanzania denkt, denkt al snel aan het Serengeti Nationaal Park. En wie aan het Serengeti Nationaal Park denkt, denkt aan de Grote Migratie, het grootste natuurspektakel op aarde!

Het in 1952 opgerichte nationale park is het bekendste natuurreservaat ter wereld en met de grootste concentratie wild in heel Afrika, dus voor iedere Afrika en dierenliefhebber een must om te bezoeken.

Het park is onder te verdelen in drie gedeeltes; het populaire zuidelijke/centrale deel dat bestaat uit eindeloze vlaktes bezaaid met acacia’s, het westelijke deel dat gemarkeerd wordt door de Grumeti rivier en waar je bossen en dichte struiken vindt, en het noordelijke deel dat aan het Keniaanse Masai Mara National Park grenst en wat tevens het minst bezochte deel is.

Jaarlijks migreren ruim 1 ½ miljoen gnoes, vergezeld door 200.000 zebra’s, 350.000 gazelles en 12.000 elanden, van groen grasland naar groen grasland, de regen achterna. Dit oeroude instinct om te migreren is zo ontzettend sterk dat helemaal niets ze tegen kan houden. Geen droogte, geen kloof en zelfs niet een met krokodillen bezaaide rivier.

In januari en februari is de groep in het zuiden, in Ndutu, voor de geboorte van alle kalveren. Hier hebben de jongen voldoende gras om aan te sterken voordat ze met de trek mee gaan. Dat hier veel jongen geboren worden, weten de jachtdieren natuurlijk ook…

Vanuit Ndutu migreert de groep door het zuidelijke en westelijke gedeelte waar de kalveren verder groeien voordat vanaf april/mei de grote trek begint, 800km noordwaarts richting het Keniaanse Masai Mara National Park. De maanden juli en augustus staan in het teken van de oversteek van de met krokodillen bezaaide Grumeti rivier en de vele jachtdieren die hier aanwezig zijn. Een spectaculaire oversteek dat niet iedereen als even prettig ervaart.

Om de Grote Migratie in september en oktober te kunnen volgen ga je de grens over en bezoek je het Masai Mara National Park in Kenia. Vanaf eind oktober/begin november migreert de hele groep weer zuidwaarts naar het oostelijke gedeelte van het Serengeti National Park, waarna ze in januari weer in Ndutu arriveren en de volgende generatie geboren wordt.

Als je denkt dat het overige gedeelte van de Serengeti leeg is als daar de Grote Migratie niet is, dan heb je het gelukkig mis. Zo zijn leeuwen bijvoorbeeld erg territoriaal en blijven dus in hetzelfde gebied en hebben lang niet alle diersoorten de drang om achter de regen aan te trekken. Dit zijn er zo ongeveer 1 miljoen, dus kans genoeg om de Big Five en vele andere dieren te spotten ??

Foto’s: Tanzania Tourist Board