Stedentrip Munchen

Natascha van Dam op 23 June 2018
Onlangs wat ik op een stedentrip in München, hierbij een verslag van mijn ervaring aldaar.

München is met bijna anderhalf miljoen inwoners een van de grootste steden van Duitsland. Beieren is een welvarende provincie en dat zie je ook in München; er is weinig leegstand en de gebouwen en openbare ruimte zijn goed onderhouden. De stad is onder andere bekend om het befaamde Oktoberfest, het grootste bierfeest ter wereld dat bezoekers trekt vanuit de hele wereld.

München kent verschillende mooie musea. Een ware publiekstrekker is het Joods Museum (oftewel het Holocaustmuseum ) aan het Sankt-Jakobs-Platz. Hier kom je veel te weten over het joodse leven. In het Deutsches Museum is van alles te beleven op het gebied van technologie en wetenschap. Wil je meer weten over de geschiedenis van de regio, dan is het Bayerische National Museum een aanrader. Hier worden al twee eeuwen lang bijzondere kenmerken van het leven in Zuid-Duitsland verzameld. Wil je tijdens je stedentrip in München ook mooie dingen zien in de openlucht, wandel dan bijvoorbeeld naar het Neues Rathaus op het Marienplatz.

Als je tijdens een stedentrip München gaat ontdekken, dan zul je versteld staan van de mogelijkheden om te winkelen. Etalages kijken bij de dure winkels kun je in de Maximilianstrasse, midden in het centrum. Buiten de grote winkelstraten zijn ook veel leuke winkels te vinden, zoals rond het Sebastiansplatz. De Viktualienmarkt is de grootste levensmiddelenmarkt van München. Het marktplein heeft een gezellige sfeer en midden op het plein zie je al van verre de 'Meiboom', symbool voor de Oktoberfeesten. Hier vind je ook een gezellige Biergarten (biertuin). Wil je 's avonds uitgaan, dan moet je in de wijk Schwabing zijn, of bij de zeer exclusieve clubbelevenis P1.

De plaatselijke keuken is die van Beieren, en je treft daarom veel stevige vleesgerechten aan op de menukaart. Specialiteiten zijn bijvoorbeeld Schweinsbraten en Weisswurst. Uiteraard kun je tijdens je weekendje weg in München ook gewoon aanschuiven bij een pizzeria of steakhouse. In een wereldstad als München vind je het allemaal. Een stedentrip naar München is natuurlijk niet compleet zonder een maß bier. Uiteraard is het niet het hele jaar door Oktoberfeest, maar deze stad staat er wel om bekend en huisvest maar liefst zes eeuwenoude brouwerijen.

Sportliefhebbers halen hun hart op in het Olympiapark dat in 1972 bestemd was voor de Olympische Spelen. Neem de lift naar het observatieplatform in de Olympiaturm voor een prachtig uitzicht over het park en de rest van München op bijna 200 meter hoogte. Gek op musea? Bezichtig dan zeker eens de prachtige schilder- en beeldhouwkunst in de Pinakothek, Glyptothek en het Haus der Kulturinstitute in de museumwijk Kunstareal tijdens een weekendje München.

De plek waar München ligt, wordt al meer dan 1000 jaar bewoond. De hele stad ademt deze lange geschiedenis, met bezienswaardigheden als statige gevels, pleinen en paleizen. De elegante gotische Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwekerk) blijft de onbetwiste topattractie van München. Deze kathedraal ligt midden in het centrum en vanaf de bijna 100 meter hoge dubbele torens heb je een prachtig uitzicht over de Beierse hoofdstad. In het imposante Slot Nymphenburg waan je je voor even 400 jaar terug in de tijd.

Toch blijft München niet in het verleden leven. Het ontwikkelt zich als een centrum van innovatie en techniek. Volg tijdens een citytrip München een rondleiding door de BMW-fabriek en leer alles over de hightech productie die dit fraaie automerk wereldwijd tot een begrip maken.

Voor wie graag de natuur wil ontdekken tijdens een stedentrip München kan vanuit het hotel van TUI een wandeling maken naar de Englischer Garten (de Engelse Tuin), het grootste stadspark van Europa. Door de grootte van het park (lees: 3,7 vierkante kilometer) vind je hier veel bezienswaardigheden en zijn er verschillende activiteiten mogelijk. Zo kun je gaan waterfietsen op de Kleinhesseloher See, heerlijk picknicken in het gras of kijk je ogen uit op de Monopteros tempel. Ook een bezoek aan het Japanse theehuis of de twee biertuinen is een aanrader.

Ook naar München? Neem contact met mij op.

Natascha van Dam Travel Counsellor natascha,vandam@travelcounsellors.nl / 0618314018