Alentejo, het andere Portugal

03 April 2020

Tekst: Georgette Konigferander | Fotografie: Moniek Bos-Bouwman | Met dank aan: Check-in PR en TAP Air Portugal

Wie aan een vakantie in Portugal denkt, komt al gauw uit op de Algarve. Maar voor wie, net als ik,  graag eens een ander Portugal wil ontdekken, is de Alentejo-regio een aanrader; het best bewaarde geheim van Portugal!
Deze streek, vanuit het westen ingeklemd door Lissabon en de Atlantische Oceaan, in het oosten door Spanje en in het noorden de Taag, is met zijn oppervlakte praktisch even groot als Nederland. Doordat er in het hele gebied maar 800.000 mensen wonen, staat deze zeer dunbevolkte streek garant voor rust.

Het klimaat in Alentejo is aangenaam. In de wintermaanden schommelt de temperatuur rond de 14 graden en in de zomermaanden rond de 35 graden. Aantrekkelijk aan de hele streek is het zeer gevarieerde landschap met enerzijds in het zuiden glooiende velden met daarop tot zover het oog reikt wijnvelden, kurkeiken en olijfbomen en meer naar de Spaanse grens granieten heuvels. Er zijn weinig grote steden maar veel verschillende kleine dorpjes met hun traditioneel witgekalkte huizen. Daarnaast bestaat de kust uit prachtige rotsformaties waar de Atlantische Oceaan met soms woeste golven tegenaan beukt, wat spectaculaire momenten oplevert. Het is een gebied dat uitermate geschikt is voor een autorondreis.

Er is voornamelijk eco-toerisme te vinden in deze regio, gevestigd in landhuizen en boerderijen die het authentieke karakter hebben behouden, waardoor het landelijke en rustgevende vakantiegevoel overheerst. Hierdoor heb ik tijdens mijn rondreis op een prettige wijze kennis kunnen maken met de locals en de lokale gerechten van deze regio.

Doordat Alentejo van nature een droog gebied is, is de ontwikkeling lang achtergebleven bij de rest van Portugal. Om die droogte het hoofd te bieden en daarmee in de waterbehoefte voor de landbouw te voorzien zijn er enkele stuwdammen gebouwd.

De grootste en bekendste is de Alqueva-dam in de Guadianarivier. Hierdoor is een enorm stuwmeer ontstaan van 250 km2 waar diverse watersport-activiteiten plaatsvinden zoals kanoën, suppen en zeilen en waar ook heerlijke boottochten gemaakt kunnen worden.

Sterrenhemel
Maar dat niet alleen... ook de sterrenhemel van Alqueva is beroemd. Omdat hier bijna geen stadslicht is, weinig luchtvervuiling en er veel heldere, onbewolkte nachten zijn (gemiddeld 286 per jaar), is de Melkweg hier ‘s nachts goed te zien boven het meer. Verschillende accommodaties in deze omgeving hebben hun ontbijt- en dinertijden dan ook aangepast aan dit ‘sterrentoerisme’. Ook worden er voor de liefhebbers diverse activiteiten zoals wandelen, kanovaren  of paardrijden ‘by night’ georganiseerd. Alentejo ontving dan ook als eerste ter wereld het Starlight Tourism Destination-label, ondersteund door UNESCO.

Kurk
Door de aanleg van de verschillende stuwmeren  is het gebied veranderd van een dor landschap in een gebied met zeer vruchtbare grond waarop oneindige vlaktes met graanvelden, kurkeiken, olijfbomen en wijnvelden te vinden zijn. Niet voor niets wordt Alentejo tegenwoordig dan ook de ‘broodmand’ van Portugal genoemd. De enorme velden met kurkeiken hebben ervoor gezorgd dat Alentejo de grootste kurkproducent van de wereld is geworden.

Olijfolie
Ook de productie van olijfolie is een belangrijke bron van inkomsten voor deze regio. De uitgebreide velden met olijfbomen zorgen ervoor dat er genoeg olijven worden geproduceerd voor eigen gebruik maar ook voor de export naar het buitenland. Wist je dat olijfbomen heel oud kunnen worden? De oudste olijfboom van Portugal is maar liefst 2200 jaar oud en heeft de status van monument.

Wijn
Het klimaat heeft ervoor gezorgd dat Alentejo een uitstekend gebied is voor de productie van wijnen en de beste wijnen van Portugal komen dan ook hier vandaan. Naast de talloze wijnbouwbedrijven hebben ook veel accommodaties hier een eigen wijngaard en vol trots wil men dan ook graag aan de gasten laten zien hoe zij hun eigen wijn produceren. Voor de echte wijnliefhebber is een wijnroute dan ook een ‘must’. Enkele plaatsen die daarbij beslist de moeite waard zijn om langs te gaan zijn de wijnproeverijen bij Rota dos Vinhos do Alentejo en Rota dos Vinos de Setúbal.

Wandelen
Wandelaars kunnen volop genieten van de Rota Vicentina, een wandelpad van maar liefst 450 km langs de kust dat bestaat uit verschillende routes. Het bekendste gedeelte is misschien wel de Fisherman’s Trail (120 km), een zandpad vlak langs de kust met een adembenemend uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Witgekalkte huizen
Als je de Alentejo gaat bezoeken mag je Sines, een kleine havenplaats en tevens de geboorteplaats van Vasco da Gama, niet overslaan. Maar vergeet ook niet het prachtige autovrije Monsaraz, een schilderachtig stadje met witgekalkte huizen gelegen in de heuvels ca. 180 km van Lissabon. Als je deze kleine vestingstad bezoekt, ga je terug in de tijd.

Evora
Breng een bezoek aan de grootste stad van Alentejo, Evora. Deze oude hoofdstad is geheel omringd door een middeleeuwse ringmuur en bevat vele historische gebouwen. De Moorse invloed is duidelijk te herkennen in de vele smalle straatjes met booggangen die de stad rijk is. Tevens is het een universiteitsstad waardoor er een levendige sfeer heerst.

Een overnachting in het prachtige gelegen Sao Lourenco do Barrocal in Monsaraz is een must; dit familielandgoed heeft een goede mix van rust en activiteiten en je wordt ondergedompeld in de Alentejo Flavours.

Cascais
Van Evora naar Cascais aan de Costa Lisboa is het ca. 160 km. Cascais is een populaire badplaats en voor liefhebbers van surfen is het een waar paradijs. Het prachtig gelegen MartinHal Family Resort in Cascais heeft een luxe uitstraling en is tevens een echt familie-resort waar voor kinderen van iedere  leeftijd activiteiten zijn in een veilige omgeving.  Het resort ligt tussen golfbanen en is dus perfect voor de golfliefhebber. De verschillende type accommodaties bieden voor ieder gezin een uitkomst voor een vakantie waarin ontzorgen op de eerste plaats staat.

Lissabon
En als afsluiting van een bezoek aan de Alentejo mag natuurlijk het prachtige Lissabon niet ontbreken. Deze dynamische stad aan de Costa Lisboa is gelegen op 7 heuvels, waarbij de straten soms erg steil kunnen zijn. De vele bezienswaardigheden maken het meer dan de moeite waard om enkele dagen in deze stad door te brengen. Zelf heb ik gelogeerd in hotel MartinHal Chiado, een prima uitvalbasis en zeer centraal gelegen in Lissabon. Het hotel heeft zeer ruime kamers met een frisse look.

 

Vanaf Schiphol airport vlieg je met de nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal, TAP Portugal, in een kleine drie uur op een prettige en comfortabele manier naar Lissabon. En eenmaal aangekomen staat niets je meer in de weg om te genieten van een heerlijke vakantie in een van de mooiste streken van Portugal.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven