Appelland Kazachstan Met tips van de ambassadeur

20 April 2021

Tekst: Harmke Kraak Beeld: via de ambassade van Kazachstan in Den Haag

Kazachstan is een land van uitersten, je hebt er woestijn én het is een wintersportland. Almaty, de voormalige hoofdstad, is omringd door bergen. En wist je dat de appel van oorsprong uit Kazachstan komt?


Kazachstan is het grootste land van Centraal-Azië en ligt aan de Kaspische Zee. Een paar jaar geleden speelde het nog een rol in tv-programma Wie is de Mol?. In 2011 waren de voormalige hoofdstad Almaty en de huidige hoofdstad Astana het decor van de Aziatische Winterspelen. Almaty is omringd door bergen. In de winter dalen de temperaturen er tot ver onder het nulpunt. In de zomer en in mei en september is de temperatuur er juist heel aangenaam. “Almaty betekent ‘stad van de appels’,” laat ambassadeur Magzhan Ilyassov, die zelf opgroeide in Almaty, me weten vanuit Den Haag. Inmiddels heeft hij zijn post in Den Haag - ironisch genoeg - verruild voor de post van ambassadeur van de VN in New York: The Big Apple!Alatau-gebergte

Dat Almaty ‘stad van de appel’ heet, is geen toeval. In 2014 werd door Britse wetenschappers via DNA-analyse bevestigd wat al veel langer werd vermoed: de appel komt oorspronkelijk uit Kazachstan! Alle appelrassen ter wereld blijken terug te voeren te zijn tot dat ene wilde appeltje uit het Alatau-gebergte bij Almaty. Deze bergketen reikt tot in buurland Kirgistan, maar de appel komt uit het Kazachstaanse deel. De oorspronkelijke appels zijn klein en zuur. Zoete gekweekte varianten van deze wilde appel kwamen via de zijderoute naar Europa. Ilyassov: “Ergens hoog in de bergen groeien de wilde appeltje nog steeds. Ze zijn zo groot als een ei, maar dan rond, en je kunt ze plukken.”

Zoete appel
De lekkerste appel van Kazachstan is volgens de kenners de Almaty Aport, vernoemd naar een Russische leider. Ilyassov: “In de achttiende eeuw kwamen de Russen en werd Kazachstan onderdeel van het Sovjet-rijk. De Aport is een grote rode appel, die extreem geurig en zoet is. Uit mijn jeugd herinner ik me nog goed dat we deze appels aten.” Na 1990 stortte de appelproductie in Almaty echter in. Bomen werden gekapt en appelgaarden maakten plaats voor bebouwing. Na 2000 werd gepoogd de bedreigde Almaty Aport-appel te redden. Het is nu een beschermde soort. Volgens Ilyassov gaat er niets boven de Almaty Aport: “Hij is terug op tafel. Iedereen die hem proeft, zegt: dit is de beste appel ooit! You’ll fall in love with this apple.”

Nomadenkeuken
Dat brengt ons bij de keuken van Kazachstan. Het is een nomadenkeuken van oudsher, legt Ilyassov uit. Deze keuken kent weinig gerechten met groenten of fruit. De Russen maakten wel jam, marmelade en appelsap, die invloed is wel degelijk overgeleverd. De ‘signature dish’ van Kazachstan is Beshbarmak. Dit gerecht uit de nomadenkeuken bestaat uit lasagne-achtige bladen pasta met vlees. Ilyassov: “Het vlees wordt twee of drie uur gekookt. In de bouillon die hiervan afkomt, kook je de pasta, die je uit een grote plak deeg snijdt. Je serveert de pasta met het vlees erop en met ui en peper & zout.” De pasta is verwant aan de noedels uit buurland China. Marco Polo introduceerde de noedels in Italië; daar komt de Italiaanse pasta uit voort.

Moderne metropool
Ook de tulp blijkt oorspronkelijk uit Centraal-Azië te komen. Die wilde tulp werd net als de appel gecultiveerd. Ilyassov: “Nog steeds zie je velden met wilde tulpen in Kazachstan. Het zijn rode tulpen met korte stelen. Doordat de bloemen schots en scheef staan, kun je zien dat het veld niet is aangeplant.”
Magzhan Ilyassov komt zelf dus uit Almaty en hij is nog steeds dol op deze metropool met meer dan anderhalf miljoen inwoners: “Het is een moderne stad met veel restaurants, hotels en een bruisend nachtleven. Tegelijk is Almaty omringd door prachtige bergen. In 35 minuten ben je vanuit de stad al bij een ski-resort.” De hoogste berg van Kazachstan is de Khan Tengri. Deze berg is bijna 7000 meter hoog en ligt op de grens met Kirgistan en China.5 travel tips van de ambassadeur

Kazachstan is een sneeuwzekere bestemming
en ambassadeur Magzhan Ilyassov roemt de wintersport-mogelijkheden in zijn land. De skiresorts liggen in het zuiden. Ook schaatsen is populair. Op de snelle ijsbaan Medea in Almaty werden vele wereldrecords gevestigd. In het zomerseizoen kun je hiken en fietsen in de bergen. Almaty zelf is kosmopolitisch. Must-do’s zijn volgens Ilyassov:

1
“Neem het bergtreintje naar het skiresort Shymbulak op 3200 meter en drink koffie of thee, terwijl je geniet van het geweldige uitzicht.”

2

“Bezoek het Memorial Park ter herinnering aan WO II, een groots monument in Sovjet-stijl met eeuwige vlam. Het herinnert ons eraan hoe fragiel vrede is. Er is een orthodoxe kerk van hout waar cement noch spijkers aan te pas kwamen. De blokjes grijpen als een puzzel van legosteentjes in elkaar.”

3

“Snuif de geuren en proef de oriëntaalse sfeer op de Green Bazar in Almaty. Ze verkopen er van alles: groente, fruit, melk, yoghurt, kip, noten, kruiden, alles rijk van kleur en geur. De markt is het hele jaar door open. Je mag hier alles gratis proeven, dus óók de geurige zoete Almaty Aport-appels!”

4

“Jongeren raad ik aan in Almaty het bruisende nachtleven te ontdekken. Er zijn zo veel festivals en muziekoptredens. Het meeste is ook online te vinden.”

5

Bezoek de wijk Gornyi Gigant. Vroeger was dit een zelfstandig dorpje, nu hoort het bij Almaty. Het betekent letterlijk ‘bergreus’. Er staan mooie villa’s en je vindt er veel goede traditionele restaurants zoals Tal: modern design maar met de authentieke keuken van Centraal-Azië, heel goed en betaalbaar.”Boektip

Christopher Robbins: Apples Are from Kazakhstan: The Land That Disappeared. Atlas Books, 2010.

Hoe kom je er?

‘Kazakhstan. Very nice!’ is de nieuwe slogan van Kazachstans Tourism Board. Het is een knipoog naar het fictieve karakter Borat (Sacha Baron Cohen), over wie onlangs een nieuwe film uitkwam.

Zelf ontdekken hoe mooi Kazachstan is? Vraag je Travel Counsellor naar de mogelijkheden.

 

 

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven