Betoverend Japan

28 April 2022

Tekst: Yvonne Bijsterveld | Fotografie: Saskia Neijsen-Davidson en Marieke Verkerk

Japan, een van de landen die altijd op mijn bucketlist heeft gestaan. Een droom die werkelijkheid werd!

Ik voel mij in Japan een beetje Alice in Wonderland. De wereld om me heen lijkt op het eerste gezicht bekend, maar is dat helemaal niet. Ik val van de ene verbazing in de andere. Wat ook een rare gewaarwording is, is dat iedereen met mondkapjes oploopt. Bijna allemaal wit en soms zie je een zwart mondkapje. Men zegt dat ze hiermee o.a. willen voorkomen dat je andere mensen besmet als je ziek bent, maar dan zouden er wel veel mensen ziek zijn, zou ik zo zeggen. De voornaamste reden is dat men niet in aanraking wil komen met giftige (uitlaat)gassen en door de mondkapjes hoopt men de levensverwachting te verlengen.

Wat mij ook echt opvalt in de grote steden en daarbuiten, is dat je vaak geen getoeter of nauwelijks verkeer hoort. Alle motorvoertuigen zijn namelijk elektrisch en produceren niet of nauwelijks geluiden. Heel vreemd als je je begeeft in een miljoenenstad.  

 Tokyo
We beginnen onze reis in Tokyo, een enorm grote stad waar alles groot-groter-grootst is. Aangekomen op het Shinjuku-station, met drieënhalf miljoen passagiers per dag het allerdrukste station ter wereld, wisselen wij onze vouchers in en krijgen we onze Japan Rail Pass mee. De pas die onmisbaar is als je door Japan reist per trein. Tevens halen we ook onze andere pas voor in de bergen op: de Hakone Free Pass. Wil je geen tijd verliezen op de vele stations, maak dan ook meteen alle stoelreserveringen voor de treinen waarmee je reist. Zodra dit alles geregeld is, worden we opgehaald bij het hotel voor onze middagtour door Tokyo. Samen met een lokale gids bezoeken we het indrukwekkende Imperial Palace Plaza, de Nijubashi Bridge en de klassieke wijk Asakusa met de mooie Sensoji-tempel. We maken een rit door de beroemde winkelwijk Ginza en maken een boottocht over de Sumida-rivier. We eindigen de dag uiteraard in een Japans restaurant.

Hakone
De volgende dag reizen we per Express Train naar Hakone – Yumoto. Daar aangekomen stappen we over op de Tozan Railway, een soort bergtreintje dat door de bergen omhooggaat. Dan nemen we een gondel voor de laatste etappe die ons naar ons hotel brengt, hoog in de sneeuw gelegen. Al zittend in de gondel zien we Mount Fiji dichterbij komen; wat een prachtig gezicht is dat! Aangekomen in het hotel snellen we weer terug naar de gondel die ons naar het lager gelegen meer brengt. We besluiten om een boottocht te maken over dit prachtige meer dat zo tegen zonsondergang een mooi plaatje is. We eten onderweg in een chic sushi-restaurant en laten ons verwennen met al het lekkers dat ons voorgeschoteld wordt. In het hotel slapen we op traditionele manier. Een matras op de grond en er staat een tafeltje op de kamer waar je alleen op je hurken aan kunt zitten. Een aantal van ons besluit nog even gebruik te maken van de mooie Onsen (hete bron).

Takayama
Zodra we ’s morgens vroeg opstaan, is het eerste wat we zien als we de gordijnen opendoen de prachtig besneeuwde Mount Fiji. Ik kan nog uren van dit uitzicht genieten, maar we moeten verder. Vandaag gaan we met de plaatselijke bus naar het Adawara-station alwaar we overstappen op de Bullet Train naar Nagoya en verdergaan met de Express Train naar Takayama. Dit stadje geeft je echt een goed beeld van hoe het oude en het nieuwe Japan uitstekend samengaan. Takayama is een sfeervol stadje in de Japanse Alpen. We wandelen door de vele sfeervolle oude straatjes en snuiven de cultuur op. ’s Avonds proberen we de specialiteit uit in een traditioneel restaurant; Hida Beef. We verblijven in Takayama  in een zeer tradioneel Japans hotel: Takayama Ouan. Dit hotel heeft ook typische Japanse kamers, dus alles laag bij de grond. Tevens mag je in dit hotel geen schoenen dragen. Dus bij de receptie lever je je schoenen in, die worden opgeborgen in een kluisje, vervolgens begeef je je op je sokken naar je hotelkamer. Leuke belevenis!

Kyoto
De volgende dag gaan we op weg naar onze laatste stop van deze indrukwekkende reis: Kyoto. De stad met de vele tempels, had ik van tevoren gelezen. De stad met de geisha’s en de eeuwenoude beroemde zen-rotstuin van de Royan-ji-tempel met zijn vijftien rotsen, waarvan je er altijd maar 14 kunt zien, op welke plek je ook staat. Maar zodra we de trein verlaten arriveren we in een modern gigantisch groot stationsgebouw. Kyoto blijkt grotendeels een moderne drukke stad. De tempels staan tussen de bebouwing in. Maar in de tempeltuinen hoor je vaak alleen het geklater van een kleine waterval. De Kinkaku-ji, ook wel gouden tempel genoemd vanwege zijn met bladgoud bedekte wanden, lijkt wel te zweven boven een meer tegen de achtergrond van heuvels. Traditie is dan ook dat tempels worden gebouwd op de overgang van water naar bergen.

’s Avonds gaan we naar Gion. Gion heeft smalle straatjes met houten huizen en restaurantjes met een lampion aan de ingang, die uitnodigend brandt. De wijk staat bekend om zijn geisha’s, traditionele gezelschapsdames, en wij willen die uiteraard wel zien. En ja hoor, we hebben er waarachtig een paar gespot. Kijk uit want soms zijn het gewone Japanse toeristen die voor een dagje paraderen in een ‘yukata’ zoals de traditionele klederdracht heet. Voor ons niet te bevatten, maar ja dit is Japan. Het land dat een betoverende indruk op mij heeft gemaakt en een land wat mij altijd zal blijven boeien. Ik heb nu maar een klein stukje mogen proeven van dit mooie land, maar het smaakt zeker naar meer!

Praktische tips:

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven