Compleet Cambodja

28 April 2022

Tekst en fotografie: Yvonne Dijkstra - van Lith

Cambodja, officieel het Koninkrijk Cambodja, ligt in Zuidoost-Azië. Het land wordt begrensd door Laos, Thailand en Vietnam. De kust van Cambodja grenst aan de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee.

Nu de eerste feitjes bekend zijn, ik ben een feitjesmens, kan ik met een gerust hart beginnen aan mijn reis door Cambodja. Na een lange maar relaxte vlucht, in de Premium Comfort Class van Cathay Pacific, is mijn eerste reactie zodra ik door de deuren naar buiten loop... WAUW. Ondanks de totaal andere cultuur, voel ik me meteen op mijn gemak. Met de bus worden we naar het Patio Hotel gebracht, hier zullen we twee nachten slapen, wat bij binnenkomst echt geen straf blijkt te zijn. Het hotel is niet supergroot en zit in een zijstraatje. De kamers zijn ruim opgezet, het restaurant heeft een verfrissend windje en het zwembad bevindt zich op het dak van het hotel. De middag staat in het teken van uitrusten, bijkomen en een verfrissende duik nemen in het zwembad. ’s Avonds drink ik mijn eerste Angkor beer in de Foreign Correspondents’ Club. Daarna is het tijd voor onze eerste kennismaking met het Cambodjaanse eten. Romdeng Restaurant laat ons genieten van heerlijke specialiteiten. Moe en voldaan gaan we terug naar het hotel, waar ik de eerste dag op me in laat werken en vol nieuwsgierigheid uitkijk naar de rest van mijn reis.

Een dag met veel gezichten
De volgende dag begin ik met een goed ontbijt en uitzicht op de stad. Vandaag hebben we een druk programma dat in het teken staat van de geschiedenis van Cambodja. De beste manier om de stad, of beter gezegd, de steden in Cambodja, te leren kennen is per tuktuk. Dat is dus ook wat ik doe.

Onze eerste stop is het Tuol Sleng Museum, beter bekend als de S-21 Gevangenis. Deze gevangenis is gebouwd in een voormalig schoolgebouw. Door de Rode Khmer werden hier mensen verhoord en gemarteld. Beelden en objecten van deze martelingen zijn in dit museum terug te vinden. Er zaten niet alleen mannen gevangen, maar ook vrouwen en kinderen. De gevangenen zijn later in het uitroeiingskamp Choeung Ek omgebracht. Choeung Ek is bij ons beter bekend als de Killing Fields; uiteraard kon een bezoek daaraan niet uitblijven. Voordat ik naar Cambodja ging, heb ik eerst de film ‘First They Killed My Father’ gekeken. Dit heeft mij al een beeld gegeven van hoe verschrikkelijk de Rode Khmer was.

De Rode Khmer was de militaire tak van de Communistische Partij van Democratisch Kampuchae. Khmer is de naam van het volk dat Cambodja bewoont. Tussen 1975 en 1979, toen de Rode Khmer aan de macht was, waren zij verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 1,7 tot 2 miljoen mensen, op een bevolking van 7 miljoen. 

Het Tuol Sleng Museum en de Choeung Ek hebben op mij een diepe indruk gemaakt en eenieder die Cambodja bezoekt, kan ik aanrader om deze plekken zeker niet over te slaan!

Na het museumbezoek is het tijd voor heel iets anders; struinen op de markten van Phnom Penh. De Russian Market is een overdekte markt waar van alles en nog wat te koop is. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. 

We sluiten onze drukke dag af met een heerlijk diner in het La Rose Suites en een dansje en een drankje bij Eclipse, een gezellige sky bar.

Buitengewoon Battambang
Dat Azië vele mooie tempels kent, is een gegeven, dat dit ook voor Cambodja geldt, is een feit. We bezoeken Phnom Odong, een mooie tempel die we na 509 treden bereiken. Ik geniet van het uitzicht en het moois dat de tempel ons biedt, maar het leukste is toch wel mijn trappentocht naar beneden. Op de treden zitten ‘Naughty’ Monkeys. Ze doen hun naam eer aan, want heb je eten, stop het weg, of anders is het weg.

Na onze busreis vanuit Phnom Penh, naar Battambang, frissen we ons in het hotel even op en maken we ons klaar voor het diner. Ditmaal gaan we heerlijk dineren bij locals thuis. Wat een genot om de smaakvolle curries en heerlijke vis- en vleesgerechten te mogen proeven, waar iemand haar hart en ziel in heeft gelegd. Na het diner, worden wij de attractie van de avond. We bezoeken een Cambodjaanse bruiloft, waarbij we de dansvloer opgetrokken worden. Geweldig om mee te maken en een goede afsluiter van deze dag!

In Battambang staat onze trip in teken van ‘meet the locals’. Onze taxi’s staan ons na het ontbijt weer op te wachten en per tuktuk gaan we Battambang  verkennen. Onze eerste stop is bij The Govenors House, een koloniaal gebouw ontworpen door Italianen voor de laatste Thaise gouverneur. We gaan langs bij familiebedrijven en zien hoe noodles gemaakt worden, met bamboo sticky rice, rijstwijn en rijstpapier. Een bezoek aan de visboerderij mag niet ontbreken. Indien je niet van vis houdt en geen sterke maag hebt, zou ik je aanraden om in de tuktuk te blijven zitten, want erg lekker ruikt het niet!

Ook is Battambang rijk aan tempels. Wij gaan naar de  Wat Somrong Knong. Die doet op het eerste oog aan als een betonblok rondom een mooie pagode, dichterbij valt je mond open van verbazing. In het monument zijn allerlei beelden uitgehakt, waarbij de gruweldaden van de Rode Khmer uitgebeeld zijn.

Phnom Sampeau bereiken we met een pick-up. Op deze berg staat een prachtige tempel en vind je de Killing Caves. Deze grot is nu per trap te betreden; in de jaren 70 tijdens het Khmer-bewind, was deze toegang dicht. De enige weg naar binnen was van bovenaf, vallend naar beneden, zonder ook maar enige mogelijkheid om eruit te komen.

Siem Reap, parel van Cambodja
Om vanuit Battambang Siem Reap te bereiken, zit je  vier uur in de bus. Wat je goed de tijd geeft om te relativeren en te overdenken wat je nu zoal gezien hebt en nog gaat zien. Eenmaal in Siem Reap gaan we nadat we ons opgefrist hebben, onze magen vullen en de markten leeg kopen. Shoppen, afdingen en dit allemaal in de hitte is een zware klus, dus waren we genoodzaakt om de tijd tot het diner te gebruiken voor een massage of een heerlijke verkoelende duik in het zwembad.

’s Avonds brengen we een bezoek aan de Phare, Cambodian Circus. Geen clowns, maar jongeren die door middel van dans, acrobatiek en muziek de ellende die zij hebben meegemaakt om willen zetten in iets positiefs. Ze vertellen met hun kunsten een verhaal over het leven en de hedendaagse problemen van de Cambodjaanse jongeren. In één woord adembenemend, een echte must-see!

Het indrukwekkende Angkor Wat
Voor mij breekt het hoogtepunt van de reis aan, we gaan vandaag naar Angkor Wat! Ik zal nog even moeten wachten, want we bezoeken eerst de Ta Prohm en de Byron Tempel.

Ta Prohm is vooral bekend als de Tomb Raider Tempel. De tempel is echt zoals men deze bij de ontdekking aantrof; vergroeid met bomen. Na de Ta Prohm, brengen we een bezoek aan de Byron Tempel. Dit is een Angkoriaanse tempel gebouwd door koning Jayavarman VII. Byron was zijn staatstempel en de meest centraal gelegen tempel van de oude Angkoriaanse hoofdstad Angkor Thom, vooral bekend door zijn 54 torens die elk vier gezichten afbeelden.

Na de lunch is het dan zover.. Angkor Wat! Ik heb er geen woorden voor hoe indrukwekkend ik deze tempel vind. Angkor Wat ligt 5,5 kilometer ten noorden van Siem Reap. De tempel werd ontworpen en gebouwd in het midden van de 12e eeuw tijdens de regering van koning Suryavarman II als hoofdstad en tempel van de koning. Angkor Wat is een krachtig symbool van Cambodja. De tempel staat ook op de nationale vlag.

Op onze laatste dag brengen we een bezoek aan het Tonle Sap-meer en de floating village Kampong Khleang. Dit ligt 55 kilometer ten oosten van Siem Reap. Kampong Khleang is permanent gevestigd op het Tonle Sap-meer, waar de economie draait op vissen, water en groenten. Het Tonle Sap-meer is het grootste verswatermeer in Azië, er leven wel 10.000 mensen op het water.

De reis sluiten we in het prachtige resort Shinta Mani af met een heerlijk diner en borrel met de gehele groep. Ondanks de verschrikkelijke historie die Cambodja kent, zou ik zeker terug willen komen. Cambodja is voor mij een compleet land. De vriendelijke locals, de prachtige tempels, de historie, al dan niet verschrikkelijk, de gezellige drukte van het uitgaansleven en de markten, de mooie hotels waar je kunt verblijven en het overheerlijke eten... Cambodia has it all.

Hoteltips

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven