Indrukwekkend Kiev & Tsjernobyl

03 April 2020

Tekst en fotografie: Sophie van der Wansem

Kiev! De stad die meer dan 1000 gouden torens en koepels telt, het diepste metrostation ter wereld heeft, bekendstaat als een van de meest goedkope steden in Europa en waar wodka nog steeds op nummer 1 staat op de drankenkaart. Dit is zo ongeveer het enige wat ik weet van Kiev wanneer ik met Ukraine International Airlines naar de Oekraïense hoofdstad vlieg. Ik ben een groot fan van reisgidsjes, die ik in het vliegtuig altijd helemaal uitpluis, maar deze zijn voor Kiev (nog) niet te koop. De hoogste tijd dus voor een artikel in We Love Travel!

Hip Kiev
Mijn dag begint al goed als ik aankom in het prachtige Premier Palace Hotel midden in het centrum van Kiev. Dit klassiek ingerichte hotel is het grootste en oudste vijfsterrenhotel van de stad. Ik zet mijn koffer op de kamer en ga de stad verkennen. Dit kan in Kiev makkelijk te voet, alles is op loopafstand, heel fijn!

Ik begin mijn wandeling in de hoofdstraat van Kiev genaamd Khreshchatyk. Hier vind je hippe winkelketens, gezellige terrassen en trendy restaurants. Deze straat is in de weekenden alleen toegankelijk voor voetgangers, waardoor het erg prettig winkelen is. Wat je hier ook vindt is het Maidan Onafhankelijkheidsplein, hét centrale plein van Kiev. Op dit plein hebben in het (recente) verleden hevige protesten plaatsgevonden. Inmiddels is de situatie in Kiev stabiel en heb ik mij geen moment onveilig gevoeld. Het standbeeld van aartsengel Michaël, de beschermheilige van de Oekraïense hoofdstad, is vanaf dit plein te bewonderen. Onder het plein is een groot winkelcentrum gebouwd: Globus. Hier vind je honderden winkeltjes en boetiekjes verdeeld over meerdere etages. Alleen hier kan ik mij al een dag vermaken, maar ik wil meer van de stad ontdekken, dus ik loop nog even door.

Ik wandel over de grote levendige pleinen die met elkaar in verbinding staan door middel van lange straten die in het weekend vol staan met foodtrucks. Ik kijk mijn ogen uit wanneer ik de typische Oekraïense gerechten zie. Ik bestel deruny (aardappelbeignets geserveerd met zure room) en compote (drankje van gedroogd fruit). Het is gezellig druk op deze zonnige dag en de locals genieten volop in een van de vele parken die ik onderweg tegenkom. Wat is Kiev opvallend groen! Wat ik zo mooi vind aan de stad is dat je, ondanks de hippe omgeving (inclusief Street art op elke hoek van de straat), altijd uitkijkt op een prachtige historische felgekleurde kerk of kathedraal.

De pleinen komen uit bij St. Andrew’s Church, de kerk die hoger in de stad gelegen is. Ik loop vanaf hier via de straat Andriyivsky Uzviz, ook wel het mooiste straatje van de stad genoemd, naar beneden. In dit charmante straatje met gekleurde huisjes en allerlei marktkraampjes tref je lokale producten, straatmuzikanten en locals die zorgen voor een gezellige sfeer. Wanneer ik de straat uitloop, kom ik aan bij rivier de Dnjepr. 

Aan de oevers van de rivier bevind ik mij weer in een heel andere omgeving. Dit is de wat meer industriële kant van Kiev en de place to be voor skaters. Er hangt een relaxte sfeer met aan de overkant van de rivier het stadsstrand. Aan de rivier ligt het Fairmond Hotel. Dit luxe hotel met opvallend grote kamers is een aanrader. Ik zou er graag nog wat uurtjes van het zonnetje genieten, maar het begint al te schemeren.

Ik besluit te gaan eten bij Ostannya Barykada, een hip ondergronds restaurant waar je geniet van experimentele Oekraïense gerechten, niet binnenkomt zonder wachtwoord en je cocktails drinkt aan een bewegende bar. Klinkt al geweldig toch?!

Mijn eerste dag sluit ik af in het Arena City Entertainment- complex, een groot plein omringd door restaurants (op de begane grond), bars (op de eerste etage) en nachtclubs (op de bovenste etage). Hier komen net als in de rest van Kiev voornamelijk locals en er heerst een gezellige sfeer. Een mooie bijkomstigheid is dat de drank erg goedkoop is. Kiev heeft een zeer uitgebreide uitgaansscene, met een ruime keuze aan clubs en voor elk wat wils. Hier sluit ik mijn ontdekkingstocht in het hippe gedeelte van Kiev af en kijk ik uit naar de meer traditionele kant van de stad die ik morgen zal ontdekken.

Traditioneel Kiev
Als ik één ding mag noemen wat mij het meeste opvalt aan Kiev, is het wel de veelzijdigheid. Van het trendy Kiev maak je zo een uitstapje naar het authentieke Kiev. Ik bezoek bijvoorbeeld het Holenklooster, een must go wat mij betreft. Je kunt hier zo een ochtend spenderen. Beklim de toren en geniet van het prachtige uitzicht over de stad. Met een beetje geluk vindt er een dienst plaats; ga dan vooral naar binnen want dit is erg bijzonder om mee te maken. Bezoek ook de ondergrondse gangenstelsels en loopt met een kaars in je hand langs de gemummificeerde monniken.

Een ander uitstapje dat ik heb gemaakt is een bezoek aan het openluchtmuseum Mamajeva Sloboda. Hier maak ik kennis met de tradities van Oekraïne, zoals de klederdracht, het eten en de bouw van die tijd. Je waant je voor even in een typisch Oekraïens dorp.

Kiev is een stad met veel historie, dit zie je niet alleen terug in de vele prachtige gebouwen, maar ook in de musea over bijvoorbeeld WOII. Dit museum is gelegen in een mooi groen aangelegd park, wat ik zonder het museum in te gaan al een bezoek waard vind. Hier staat ook het indrukwekkende standbeeld van het Vaderland.

Voor traditioneel Oekraïens eten kun je terecht bij restaurant Khutorok, gelegen op een boot op rivier de Djnepr. Alleen de locatie maakt dit restaurant al uniek.

Indrukwekkend Tsjernobyl
Tijdens mijn reis naar Kiev heb ik Tsjernobyl bezocht, waar zo’n 30 jaar geleden een van de grootste nucleaire rampen in de geschiedenis heeft plaatsgevonden. Dit gebied bezoek je niet zomaar, maar met een gids en onder strikte regels. Het is bijvoorbeeld belangrijk om lange mouwen, dichte schoenen en een lange broek te dragen. Tsjernobyl ligt op zo’n twee uur rijden van het centrum van Kiev. Op de heenweg laat onze gids ons een documentaire over dit gebied zien. Erg heftig, ineens besef ik waar ik naar op weg ben. Wanneer ik ook nog moet tekenen dat ik afstand doe van de eventuele gevolgen die het stralingsgebied in de toekomst op mij kan hebben, vraag ik mij even af waar ik aan begonnen ben.

Al snel kom ik aan bij het eerste checkpoint waar onze paspoorten gecontroleerd worden en rijden we Tsjernobyl binnen. We stappen uit bij een dorpje. “Niets aanraken”, blijft maar door mijn hoofd spoken. We lopen door het vervallen dorp, langs vrijstaande huisjes waar het heerlijk vertoeven moet zijn geweest. Een voetpad is er niet, de natuur heeft alles overgenomen. Ik zie een garage waar nog wat auto’s buiten staan en bij het kinderdagverblijf lopen we naar binnen. De lege bedjes, resten van speelgoed, schoentjes, alles staat en ligt er nog. Ik word er stil van. Je kunt zien dat mensen zijn weggerukt uit hun dagelijks leven, zonder iets mee te kunnen nemen. Als ik bedenk dat Tsjernobyl in drie uur is leeggehaald (let op: wel pas 36 uur na de ramp) en mensen dachten na drie dagen weer terug te keren, komt het met een klap bij mij binnen.

We rijden door naar een plek die ooit een grotere stad in Tsjernobyl is geweest. Hoewel de plek totaal vervallen is, kan ik mij goed voorstellen wat voor stad dit is geweest. Een hippe plek waar voornamelijk jonge mensen woonden. Met een kermis, zwembad, theater, supermarkt en boksschool. Totaal verlaten, zonder andere toeristen om ons heen lopen we door de stad, heel indrukwekkend.

We vervolgen onze weg naar de reactoren en komen schrikbarend dichtbij. De desbetreffende reactor is overkoepeld met een grote stalen constructie, de straling is hier zelfs minder dan op andere plekken in het gebied, maar het blijft een raar idee. Bij het verlaten van de vervreemdingszone worden we twee keer getest op radioactieve besmetting door middel van een scan. Enigszins opgelucht verlaat ik Tsjernobyl. Ik kan pagina’s vol schrijven over deze bijzondere ervaring, maar weet ook dat zelfs dan niet in woorden uit te drukken is wat een diepe indruk deze plek op mij heeft gemaakt. Het is iets wat je zelf moet ervaren.

Verrassende bestemming
De combinatie van het traditionele en hippe Kiev en het indrukwekkende uitstapje naar Tsjernobyl, maakt deze bestemming voor mij zo uniek. Laat je net als ik verrassen door deze bestemming en doe dat vooral nu er nog geen reisgidsen zijn en je nog amper toeristen tegenkomt.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven