Onvergetelijk Nieuw-Zeeland

03 April 2020

Tekst: Dennis Verhagen | Fotografie: The Green Spot, Maureen Voorn-Somowidjojo en Tiny Koning
Met dank aan: The Green Spot en Tourism New Zealand

Afgelopen april kreeg ik de kans Nieuw-Zeeland te ontdekken, waardoor een grote wens in vervulling ging. Als ik aan Nieuw-Zeeland denk, denk ik vooral aan de overweldigende natuur, de Maori’s en The Lord of the Rings, maar wat heeft het land nog meer te bieden? Vol verwachting startte ik mijn reis.

Auckland
Via Londen, Dubai en Melbourne komen wij aan op de internationale luchthaven van Auckland op het Noordereiland. Het lange traject van Londen naar Melbourne wordt uitgevoerd door Qantas en is ondanks de lange vlucht erg comfortabel. Auckland heeft 1,5 miljoen inwoners van de in totaal 4,4 miljoen in Nieuw-Zeeland. Deze stad mag zichzelf met recht een ‘cosmopolitan’ noemen met vele leuke musea, winkels, restaurants en bars. De grote haven toont ons ook meteen de grote passie van de inwoners van Auckland: zeilen. We hadden de eer en het genoegen om te mogen zeilen en lunchen op een echte Waka, een catamaran gebouwd en bemand door Maori’s. Hierdoor wordt meteen duidelijk hoe belangrijk de gelijkwaardige rol in Nieuw-Zeeland was en nog steeds is van deze oorspronkelijke bewoners. Na een bustour door de stad worden we naar The Waitakere Estate gebracht. Een prachtig hotel gelegen midden in het regenwoud vlak bij Auckland met een schitterend uitzicht op de stad.

Matakana en omgeving
Vanuit Auckland worden we opgehaald om te vertrekken richting Matakana, Aucklands Gourmet-regio. In deze regio draait alles om lokale producten. We bezoeken een plaatselijke kaasmakerij, doen een kookworkshop, waarbij we plaatselijke oesters bereiden en  bezoeken een wijngaard, waar we zelf de druiven plukken en zien hoe deze worden verwerkt tot wijn. Een van de hoogtepunten is ons bezoek aan de Matakana Village Farmers Market, waar verkopers hun lokale producten aanbieden, eten en ook drinken.

Bay of Plenty
Vanuit Matakana wordt onze reis voortgezet naar de Bay of Plenty. We worden ontvangen voor een uitgebreide lunch in de French Country House in Tauranga. Deze prachtige en romantische Bed & Breakfast brengt je even terug naar andere tijden.  Vanuit hier worden we naar een park gebracht waar we gaan blokart-zeilen en driftkarten, wat leuk is voor de hele familie. Bij het vallen van de avond ervaren we in Waimarino nog een Glow Worm Kayak Tour, waarbij we in een kayak de bossen in varen om in het donker de gloeiwormen te aanschouwen. Een magische ervaring! Na de overnachting in Tauranga gaan we vanuit de haven dolfijnen spotten en beklimmen we Mount Maunganui. Dit laatste was best een opgave voor iemand met hoogtevrees zoals ik, maar zeker voor iedereen de moeite waard vanwege het geweldige uitzicht. Na deze fantastische ervaringen vertrekken we richting Rotorua.

Rotorua
Bij aankomst in de avond genieten we van een heerlijk diner in het schitterende Treetops Estate, een vijfsterrenlodge in Rotorua, gelegen midden in het regenwoud. Na een goede nachtrust worden we uitgenodigd voor een stadswandeling door Rotorua, bekend als stad van de Maori’s. Hierbij leren we veel van de geschiedenis van de Maori’s in Nieuw-Zeeland. Rotorua staat ook bekend om de warmwaterbronnen en modderbaden met therapeutische eigenschappen. De ervaring om onszelf hierin te dompelen mogen we, ondanks de zwavelstank, natuurlijk niet laten schieten. In de avond worden we uitgenodigd voor een diner bij een echte Maori-familie, wat een leerzame en vooral leuke ervaring is. Na een tweede nacht in Rotorua vertrekken we in alle vroegte per vliegtuig naar Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland.

Wellington
Het centrum van deze ‘windy city’ is compact en overzichtelijk met genoeg mogelijkheden om een hapje te eten en wat te drinken. Vergeet een bezoek aan Te Papa niet, het museum met nationale kunstschatten. De stad is tegenwoordig ook vooral bekend als stad van The Lord of the Rings- en The Hobbit-films. In deze stad bezoeken we Weta Cave, de Weta Workshopstudio’s, waar rekwisieten en allerlei andere achtergrondinformatie van de films te vinden zijn. We grijpen ook de mogelijkheid aan om met levensgrote karakters uit de film op de foto te gaan. De avond wordt gevuld met een drankje in een van de vele leuke bars. In de ochtend vertrekken we naar de haven om de Interislander ferry te nemen richting Picton en het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

Marlborough Sounds
Voordat we aankomen in de mooi gelegen haven van Picton varen we de Marlborough Sounds binnen. Onderweg genieten we van de overweldigende natuur die deze schilderachtige waterwegen te bieden hebben. Aangekomen in Picton worden we naar een van de vele wijngaarden gebracht, waar de ‘Sounds’ om bekend staan. Daar proeven we natuurlijk de beroemde Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc. Vervolgens krijgen  we de kans om per mountainbike de wijngaarden te verkennen, waarbij er af en toe gestopt wordt om de heerlijke verse wijndruiven te proeven. In de avond worden we in de haven van Picton uitgenodigd om aan boord te gaan van een luxe jacht voor een boottocht door de ‘Sounds’ en een heerlijk diner bereid door een vijfsterren-chef. Met veel genoegen denken we terug aan deze avond.
In de ochtend halen we de huurauto op om richting Fox Glacier te rijden.

Fox Glacier
Onderweg naar Fox Glacier rijden we langs de zeer dunbevolkte en met regenwouden bedekte Westkust van het Zuidereiland. Neem minimaal 2 dagen de tijd om dit traject met de auto af te leggen. Dit vooral vanwege de prachtige natuur en de rust en ruimte, die je vindt in dit gebied. Deze kust en het achterland zijn zeer geschikt om te wandelen, hiken en mountain-biken. Aangekomen bij Fox Glacier maken we met een gids een wandeling op deze gletsjer. Een leuke erva-ring waarbij we veel te weten zijn gekomen over het ontstaan en de toekomst van de gletsjer.
Vervolgens rijden wij naar Kumara waar we een Green Stone Tour krijgen bij de Arahura River. Iemand van de Kati Waewae Hapu-stam gaat met ons op zoek naar  echte Nieuw-Zeelandse jade, dat erg zeldzaam is. Na een avontuurlijke mountainbike tour door een van de bossen van de Kumara-regio is het tijd om richting Greymouth te vertrekken, waar we aan boord gaan van de Tranz Alpine Express.

Tranz Alpine Express
Deze trein rijdt van Greymouth aan de Westkust over de Nieuw-Zeelandse Alpen naar Christchurch aan de Oostkust en staat bekend als een van ’s werelds mooiste treinreizen. We genieten van spectaculaire uitzichten over prachtige Alpenlandschappen, witte bergtoppen en subtropische regenwouden. Vanuit ons panoramarijtuig bewonderen we de omgeving. In Darfield stappen we uit om verder te gaan naar South Canterbury.

South Canterbury
In de avond aangekomen in South Canterbury worden we in een bosrijke omgeving zeer hartelijk en gastvrij ontvangen door mensen uit de regio met een heerlijke barbecue. Natuurlijk weer met lokale producten. De volgende dag brengt ons een avontuurlijke tocht op paarden en een vlucht over de Nieuwe-Zeelandse Alpen in een klein vliegtuigje, waar we de locaties van de bekende film triologie The Lord of the Rings en The Hobbit kunnen zien. Adembenemend!

We krijgen ook nog de mogelijkheid om echte Maori Rock Art te ontdekken, waarna we de avond doorbrengen in Fusion, een van de toprestaurants in Timaru. Na het ontbijt vertrekken we richting Christchurch.

Christchurch
Christchurch is een stad in opbouw na verwoestende aardbevingen in 2010 en 2011. Tijdens een bustour is het fascinerend om te zien met hoeveel positiviteit en enthousiasme de inwoners deze stad weer aan het opbouwen zijn. Het is zelfs mogelijk om in Christchurch plaats te nemen in boten en je, net als in Venetië, te laten punten. We krijgen ook nog de mogelijkheid om een kiwi-vogel in levenden lijve te aanschouwen tijdens een Kiwi-tour. In de avond nemen we plaats in een prachtig aangeklede tram om te genieten van een heerlijk diner tijdens een rit door de stad.

Na een goede nachtrust vertrekken we richting de luchthaven van Christchurch om via Auckland, Melbourne, Dubai en Londen weer naar Amsterdam terug te keren. Als ik na deze onvergetelijke reis aan Nieuw-Zeeland denk, denk ik onder andere aan rust, ruimte, natuur, actief bezig zijn, aardige en geïnteresseerde mensen, goede wijnen en heerlijk eten. Kortom mooie ingrediënten voor een heerlijke vakantie!

Je persoonlijke Travel Counsellor vertelt je graag meer over Nieuw-Zeeland.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven