Short Break Sevilla

03 April 2020

Tekst en fotografie: Harmke Kraak

In Sevilla proef je de exotische sfeer van Andalusië met zijn palmen en sinaasappelbomen. Sevilla is een stad vol historische schatten en gezellige tapasbars. De stad wordt door de Guadalquivir-rivier doorsneden, het vertrekpunt van de ontdekkingsreizen van Columbus.

De binnenstad van Sevilla bestaat uit een doolhof van smalle straatjes. Ik logeer in een historisch hotelletje in de Calle Alhondiga. Direct na aankomst ga ik op zoek naar een plek voor een late lunch en ik kom uit bij een pleintje in de buurt, Plaza de la Alfalfa. Een goede tip ook voor als je met jonge kinderen reist, want er is een speelplaatsje op dit plein. Rondom zitten tapasbars en mijn oog valt op het terras van Le Grand Bistro. Dat blijkt een perfecte keuze, want de tapas zijn er verrukkelijk. Mijn tapaslunch bestaat uit roerei met tomaat, toast met gepocheerd ei en toe een kaasplankje met erbij een glas witte wijn. Geen slecht begin van deze City Break! Daarna loop ik naar dé moderne eyecatcher in Sevilla: Metropol Parasol aan Plaza de la Encarnación. Het is een speelse constructie van gebogen hout die als een enorme parasol een deel van de straat en het plein overdekt. Las Setas de Sevilla is de bijnaam: de paddenstoelen van Sevilla. Het ontwerp is van de Duitse architect Jürgen Mayer Hermann. In het middenstuk zitten winkels en een tapasbar. Boven op de houten constructie is een looppad, dat mooi uitzicht biedt op de wijde omtrek.

Stad van Columbus
De volgende dag start ik met een ochtendwandeling langs de Guadalquivir-rivier, waarbij ik stuit op de twaalfhoekige toren Torre del Oro tussen de ranke palmbomen langs de oever. De toren geeft een gouden gloed af in de zon, vandaar die naam Toren van goud. Van oorsprong was het een uitkijkpost om vijandige schepen in de gaten te houden. De toren maakte deel uit van de Moorse stadswallen. Andalusië, inclusief de stad Sevilla, was tot eind vijftiende eeuw in Moorse handen. De spits is er in een later stadium bovenop gezet. Inmiddels is er een maritiem museum in de toren gevestigd, waar je onder meer navigatie-instrumenten en scheepskaarten kunt bekijken. De Guadalquivir is overigens de enige(!) bevaarbare rivier van Spanje en stroomt van noord naar zuid dwars door Sevilla. Je kunt er roeien en kanoën. Vanaf deze rivier vertrok Columbus naar Amerika. De naam Guadalquivir is ontleend aan het Arabisch en betekent letterlijk Grote rivier. Verderop is de Puente de Isabel II. Deze boogbrug uit 1852 is de oudste metalen brug van Spanje. Hij staat beter bekend als de Triana-brug, vernoemd naar de volkswijk aan de overkant.

Gotische kathedraal
Imposant is de kathedraal van Sevilla, die is werkelijk gigantisch! Naar verluidt is het zelfs de grootste Gotische kathedraal ter wereld. Bij een van de poorten prijkt een sinaasappelboom die vol met ‘bitter oranges’ hangt. Op de muren van de kathedraal is graffiti aangebracht: geen hedendaags vandalisme, maar daterend uit de zeventiende eeuw! De toren naast de kathedraal heet de Giralda en telt 25 klokken. Ze representeren de 25 katholieke kerken in Sevilla. Het verbaast me dan ook niet dat ik tijdens mijn dwaaltochten door de stad de ene na de andere kerk tegenkom. Niet ver van de kathedraal is het koninklijk paleis Real Alcázar. De Leeuwenpoort vormt de toegang. Achter de immens hoge muren liggen prachtige tuinen verscholen, waaronder de Engelse tuin en de Tuin van de dichters. De binnenplaatsen in Arabische stijl zijn versierd met Moorse tegels en er is een onderaardse ruimte met Gotische gewelven. Als leden van de Spaanse koninklijke familie in Sevilla zijn, logeren ze in het privé-gedeelte van dit paleis. Tip: Wil je het paleis bezoeken, laat je Travel Counsellor alvast een ticket reserveren, de wachtrijen zijn lang!

Oude tabaksfabriek
Sevilla staat hoog op het lijstje van beste fietssteden ter wereld en dus besluit ook ik een fiets te huren. Inderdaad zijn er op veel plekken in de stad groen gemarkeerde fietspaden aangegeven. Soms houden ze weliswaar abrupt op en kom je tussen het toeterende autoverkeer, maar ach, in Nederland zijn we wat dat betreft nu eenmaal extreem verwend. Op de fiets verken ik de volkswijk Triana aan de overkant van de rivier. Ook fiets ik naar de oude tabaksfabriek aan de rand van de binnenstad. Deze neoklassieke fabriek uit 1757 doet tegenwoordig dienst als gebouw van de universiteit. Fabrica Réal de Tabacos staat er nog altijd in de gevel gegrift. Het verhaal van de opera Carmen van Bizet speelt zich hier af. Carmen werkte in de tabakfabriek en valt voor de charmes van een stierenvechter. Ook fiets ik naar Plaza de España. Dit plein heeft de vorm van een halve maan met daarachter paleisachtige gebouwen. Het geheel werd ontworpen voor de Spaans-Amerikaanse tentoonstelling van 1929. Architect was Aníbal González (1876-1929). De gebouwen zijn betegeld met azulejos, Moorse tegels. Midden op het plein spuit een fontein.

Mercado Artesania
Op zoek naar een mooi souvenir? Mercado Artesania Sevilla El Postigo (Calle Adriano) zit in het voormalige gebouw van de vismarkt. Het gebouw werd omgetoverd tot galerie met ambachtelijke producten als kleurrijk keramiek, glaskunst en lederwaren.

Museo del Baile Flamenco
Wil je een flamencoshow bijwonen? Bezoek het flamencomuseum. Niet alleen zijn er dagelijks dansshows op hoog niveau, ook biedt het museum exposities over flamenco. De dansers die optreden zijn opgeleid door Cristina Hoyos, een levende legende.


Eettips:

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven