Trashpacker Tijmen

03 April 2020

Travel Counsellors is onlangs een partnership aangegaan met ‘Trashpacker’ Tijmen Sissing. Hij zal als ‘Sustainability Ambassador’ bij Travel Counsellors, lokale partners en reizigers meer bewustzijn gaan creëren voor het plasticprobleem. We spreken hem over het ontstaan van Trashpackers en vragen hem om tips over waar we zelf op kunnen letten in ons dagelijkse leven en op reis.

Hoe is Trashpackers ontstaan?
Eigenlijk tijdens een bizar moment toen ik aan het snorkelen was in Maleisisch Borneo in juli 2018. Toen ik het onderwaterleven bewonderde dacht ik nog bij mezelf ‘’wat is de oceaan toch een magische plek’’ tot ik plots iets in mijn nek voelde. Ik keek op en met een plastic zakje hangend over mijn duikbril zag ik overal drijvend plastic om me heen golven: plastic flesjes, piepschuim, zakjes, rietjes, bestek, te veel om op te noemen. Zo’n ervaring doet veel meer met je dan de filmpjes op social media. Ik ben een gepassioneerd duiker en verliefd op de oceaan. Waar je om geeft dat wil je beschermen, dus diezelfde avond probeerde ik een groepje backpackers te activeren op te gaan ruimen. Zonder succes. Die dag erna besloot ik het zelf te doen.

Ik vroeg een paar vuilniszakken aan mijn hostel en met muziek in de oren ben ik gaan opruimen. Wat een verbazingwekkend relaxte bezigheid is! Binnen no-time bleven allerlei voorbijgangers staan om te kijken. Duimpjes werden omhoog gestoken, mensen kwamen me een hand schudden en zeiden: ‘’Thank you for helping our country!’’ Ik kreeg vuilniszakken gesponsord en iemand nam me mee om te lunchen. Mensen maakten filmpjes en wilden een selfie met me. Er was zelfs iemand die vroeg of ik een taakstraf had! Ik dacht ‘’wat is hier aan de hand?’’ en het mooiste is dat ik niet de enige was die dat dacht.

Diezelfde avond liep ik een restaurant binnen en zag ik drie meisjes giechelen achter de bar. Eentje rende op me af en liet haar telefoon zien: ‘’Mister, is this you?’’ en toen zag ik mezelf met een hark plastic uit de sloot halen. Ik scrolde naar beneden en zag dat het filmpje over de 250.000 views had. Ik checkte mijn eigen telefoon en zag dat ik over de vierhonderd vriendschapsverzoeken op Facebook had van Maleisiërs. Er schoot een golf van adrenaline door mijn lichaam heen! Meteen begon ik de pagina ‘The Trashpacker’ en in de comments onder het filmpje verzocht ik mensen om me daar te volgen. Op diezelfde dag waren duizenden mensen op mijn pagina met elkaar in dialoog over het plastic probleem. ‘’We zouden allemaal moeten stoppen met plastic gebruiken’’ enzovoort.

Toen ik de dag erna vol enthousiasme terugging naar het vervuilde strand om verder te gaan opruimen werd ik verrast. Het strand was al helemaal schoon! Twee graafmachines en vrachtwagens hadden vroeg in de ochtend al het werk al gedaan. Samen met een groepje van tien vrijwilligers hebben we toen een tweede strand vlak om de hoek opgeruimd. Sinds ik daar een foto van heb gedeeld op mijn pagina is het compleet uit de hand gelopen. Binnen een jaar is er een wereldwijde beweging van Trashpackers ontstaan, met zowel opruimende reizigers als lokale communities.Wat heb je met Travel Counsellors?
Toevallig was ik al klant van Travel Counsellors! Directeur Fred van Eijk nodigde mij begin 2019 uit om te spreken op de conferentie over mijn reisavonturen. Daar ontmoette ik Fred voor het eerst en we voelden beiden dat we hier meer mee moesten doen. De toerisme-industrie heeft een enorme impact op het plasticprobleem en daarom zijn we een partnership aangegaan. We willen de reisbranche mobiliseren om niet alleen op te ruimen, maar ook om het plasticgebruik collectief te minimaliseren. Er liggen enorm veel kansen ‘voor het oprapen’. Bovendien moet ik soms reizen voor mijn werk en compenseert Travel Counsellors de CO2 van mijn vluchten. Is dat een oplossing? Nee, maar het is wel belangrijk en noodzakelijk. Reizen en duurzaamheid gaan niet echt hand in hand en daarom is het van belang om te kijken naar wat je wél kunt doen.

Welke ervaring is je het meeste bijgebleven tijdens je reizen?
Wat ik nooit meer zal vergeten, is dat we met zes man begonnen op te ruimen op een extreem vervuild strand vlakbij Nha Trang in Vietnam. We hadden een grappige video voor Valentijnsdag gemaakt, iets in de trant van: ben je ook verliefd op de oceaan, kom dan helpen! Die video verspreidde zich en in een week tijd kwamen meer dan driehonderd vrijwilligers opdagen. De media kwamen een kijkje nemen en voor we het wisten stonden we gewoon op te ruimen met het Vietnamese leger! De gemeente kwam uiteindelijk met twee graafmachines en twee vrachtwagens en zo hebben we het strand ontdaan van 118.000 kilo aan afval. We hebben een voetbalveldje achtergelaten om het strand een sentimentele waarde te geven. Ik geloof niet dat mensen daar snel weer afval dumpen als ze er kinderen zien voetballen.

Heb je voor ons een aantal tips over duurzaam reizen? Waar kunnen we op letten als we op reis zijn?

Je doet al een heleboel door een herbruikbare fles mee te nemen in je rugtas. Stop daar nog een herbruikbaar tasje bij, zodat je bij het boodschappen doen het plastic tasje aan de kassa kunt weigeren. Want geloof me, voor je het weet gaan er zo twee plastic tasjes omheen.

Vergeet je bij het bestellen van je drankje te zeggen ‘’No straw, please’’? Dan heb je voor je het weet een rietje in je smoothie. Zonde en onnodig!


In de komende edities van het We Love Travel magazine zal Tijmen ons elke keer bijpraten over sustainable travel en wat je zelf kunt doen. Houd het in de gaten, want er volgen nog veel meer tips…

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven