Umbria Jazz Winter Festival

28 April 2022

Tekst en fotografie: Tara Wagemaker

Orvieto, de meeste mensen kennen het van de beroemde witte wijn (Orvieto Classico DOC), de prachtige gotische kathedraal met fresco’s van Luca Signorelli en misschien wel van de vele Etruskische overblijfselen zoals de ‘Pozzo Etrusco’. Dit kleine provinciestadje ligt boven op een tufstenen rotsplateau. In de zomer wemelt het er van de toeristen… in de winter daarentegen is het vrijwel uitgestorven… totdat het ‘jazzcircus’ arriveert! Musici, journalisten, fotografen, jazzliefhebbers, groupies… ze zijn er allemaal!

Orvieto is namelijk de setting voor het Umbria Jazz Winter Festival (het kleinere broertje van het grootste jazzfestival van Italië, dat jaarlijks in juli wordt gehouden in Perugia). Als ik iets aan kan raden, dan is het wel Oud & Nieuw vieren in Umbrië. Pak het vliegtuig naar Rome, huur een auto of pak de trein naar Orvieto en je onvergetelijke Oud & Nieuw-trip kan beginnen!

Een jazzfan hoeft maar één keer naar het programma van de afgelopen edities te kijken om te weten dat Orvieto de perfecte locatie is om Oud & Nieuw te vieren. Voor alle anderen: laat me je meenemen naar dit prachtige gedeelte van Umbrië. Ik zal eerlijk zijn, het is een kleine stad, maar wel met veel kunst en cultuur, een fantastische boerenkeuken, heerlijke wijnen, veel leuke winkeltjes met lokale delicatessen en handgemaakte souvenirs, zoals keramiek, houtsnijwerk en tafelkleden. Need I say more?

Winkelen
De dag begint met een cappuccino en een verrukkelijk croissantje bij Bar Montanucci. Een bar-annex-banketbakker waar je ogen tekortkomt! Proef hun huisgemaakte chocolaatjes in de vorm van de neus van Pinocchio. Ze zijn prachtig verpakt, dus ook leuk om mee te nemen als souvenir. Na de koffie kun je beginnen met sightseeën en shoppen. En wie weet loop je er wel een beroemde jazzartiest tegen het lijf! Zoals ik al zei, er is een groot aanbod van leuke winkeltjes. Laat me er een paar noemen. Voor eigentijdse cadeautjes, zoals espressokopjes, sieraden, sleutelhangers en gekke gadgets ga je naar Menabò (Vicolo del Popolo 12). De hoofdstraat is vergeven van de souvenirwinkels die lokaal keramiek verkopen, maar als je iets bijzonders zoekt, stap dan even naar binnen bij Ceramicarte Orvieto (Via Duomo 42). Wat ook echt niet mag ontbreken is een bezoekje aan een van de vele delicatessenzaakjes. Daar koop je truffels, worst van wild zwijn en natuurlijk die bekende witte wijn! Oh en wat te denken van al die rode lingerie in de etalages…?! In Italië is het een traditie om elkaar met Oud & Nieuw rode lingerie te geven, die tijdens Oudejaarsnacht te dragen… en dan maar hopen op goed geluk in de liefde in het nieuwe jaar! Vooral bij Intimissimi vind je zowel voor vrouwen als voor mannen sexy en grappig rood ondergoed.

Jazz
Elke dag om 11:30 uur en om 18:00 uur is er een ‘street parade’ in het historische centrum. De Italiaanse band Funk Off is vaste gast van het festival en heeft inmiddels een grote schare fans. Funk Off zorgt er altijd voor dat de stemming er al vroeg op de dag goed inkomt! Vanaf 12:00 uur kun je - tegen betaling - luisteren naar diverse concerten, hetzij in het indrukwekkende Palazzo del Popolo (o.a. Light of Love Gospel Singers), hetzij in het meer ingetogen Museo Emilio Greco (met dit jaar o.a. de Braziliaanse gitarist Romero Lubambo, die in het verleden heeft gespeeld met Diana Krall, Yo-Yo Ma, Dianne Reeves, Michael Brecker en vele anderen). Vooral het museum is een erg bijzondere locatie voor een jazzconcert; je luistert naar muziek, zittend tussen de prachtige sculpturen van beeldhouwer Emilio Greco. Daarna is het tijd voor de lunch! Een van mijn favoriete restaurants is de Trattoria dell’Orso (Via della Misericordia 18-20). Een klein, gezellig, restaurantje, dat een beetje verscholen ligt in een van de zijstraatjes van Corso Cavour. Hier eten de locals ‘faraona altartufo’ (parelhoen met truffel), roergebakken ‘vergeten groenten’ en allerlei soorten pasta, waar ik terwijl ik dit schrijf, nog steeds van ga watertanden! NB. Vergeet niet om een tafel te reserveren, want dit restaurant zit snel vol.

’s Middags en ’s avonds kun je naar verschillende locaties waar jazzconcerten worden gehouden. Er is voor elk wat wils. De oprichter en artistiek directeur van Umbria Jazz, Carlo Pagnotta, heeft door de jaren heen heel wat ‘pareltjes’ ontdekt! Veel artiesten kwamen door zijn toedoen voor het eerst naar Europa en speelden zowel in Perugia als in Orvieto. Het volledige programma van Umbria Jazz Winter #23 wordt pas in oktober bekendgemaakt, maar ik kan hier alvast wat namen verklappen. Beroemde jazzartiesten zoals Lewis Nash en Steve Wilson zullen spelen in het prachtige Teatro Mancinelli. Niet alleen de muziek maar ook de balkonnetjes en schilderingen zullen je de adem doen benemen! Voor o.a. de Italiaanse trompettist Fabrizio Bosso, maar ook de Light of Love Gospel Singers moet je naar het eeuwenoude Palazzo del Popolo. Vergeet na het concert niet langs te lopen bij de merchandise-stand en een leuke Umbria Jazz-trui of -shawl te kopen als herinnering. Die vliegen meestal als warme broodjes over de toonbank en het is jammer als je er net naast zit. Voor een jazzlunch of -diner moet je bij Ristorante al San Francesco zijn. In dit voormalige klooster wordt op Oudejaarsavond een uitgebreid diner gegeven met de ene fantastische act na de andere. Maar ook op de dagen rondom Oud & Nieuw treden hier diverse bands op. Breng je mooiste pak of meest sexy jurk en je dansschoenen mee… want boy oh boy, die Italianen kunnen een feestje bouwen! Dat is nu wat ze bedoelen met ‘La Dolce Vita’!

Als je daarna nog energie over hebt, zijn er zowel in het theater als in het Palazzo del Popolo, tot midden in de nacht concerten aan de gang. Zorg wel dat je de volgende dag in staat bent om de nieuwjaarsmis in de Duomo bij te wonen! Daar wordt om 17:00 uur een onvergetelijke kerkdienst gehouden met heerlijke gospelmuziek. Deze ‘Messa della Pace’ is bijzonder om mee te maken (ook voor niet gelovigen) en bovendien een goed begin van het nieuwe jaar. Neem een warme jas mee, want de kathedraal is gelegen op het hoogste en dus koudste punt van de stad.

Palazzo Piccolomini
Van slapen zal niet veel komen tijdens het Umbria Jazz Winter Festival, maar mocht je een goed hotel zoeken, dan is Hotel Palazzo Piccolomini een echte aanrader. Dit stadspaleis uit de 16e eeuw is in de jaren tachtig volledig gerestaureerd en omgeturnd tot een luxueus viersterrenhotel (Piazza Ranieri 36). Het ligt op een paar minuten lopen vanaf de hoofdstraat, waardoor je (vrijwel) geen last zult hebben van luidruchtige nachtbrakers.

Last but not least, zoals bijna elk land heeft ook Italië culinaire tradities met Oud & Nieuw. Men eet er linzen en… hou je vast… varkenspoot. De linzen staan symbool voor geld en ook de varkenspoot zou (financiële) voorspoed moeten brengen in het nieuwe jaar. Lopen de rillingen al over je rug bij het idee? Geen probleem, er is ook veel zoetigheid in de vorm van ‘panettone’ (een soort cake) en ‘spumante’ (mousserende wijn)! Proost… of zoals de Italianen zeggen ‘Cin cin’! Laat die winter maar komen.

Tips:
Do: sla het ontbijt over in je hotel. Ga daarentegen naar een van de lokale bars (zoals Bar Montanucci) om de dag te beginnen met een espresso of cappuccino. Hier speelt het sociale leven van de Orvietani zich af. Men leest er de krant; verder worden de voetbaluitslagen en het weer er uitvoerig besproken. Dit is ook de place to be voor een aperitiefje.
Don’t: voor slechts één weertype kleren meenemen! Het kan er erg koud zijn in december en soms zelfs een beetje sneeuwen. Maar het kan er ook plotseling warm zijn en lenteachtig aanvoelen. Veel terrassen hebben heaters, dus buiten een wijntje drinken moet in ieder geval lukken.
Kopen: lokaal keramiek, houtsnijwerk van Bottega Michelangeli, wijn, truffels, worst van wild zwijn, ‘Nasi di Pinocchio’-chocolaatjes bij Bar Montanucci, tafel-kleden en servetten bij Le Chic di Silvia, rode lingerie voor Oud & Nieuw.
Uitstapje: Ga een dag naar Florence, Rome of Perugia. Met de trein is het prima te doen vanuit Orvieto. Via je Travel Counsellor kun je je dagtrip makkelijk laten plannen. Hou er wel rekening mee dat er op Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag minder openbaar vervoer is en musea mogelijk gesloten zijn.
Kledingadvies: makkelijke schoenen, een warme jas, een dikke én een dunne trui, een shawl en handschoenen, een zonnebril voor een onverwachte lente-dag en natuurlijk een mooi pak of sexy jurk voor Oudejaarsavond!
Data: Het Umbria Jazz Winter Festival wordt dit jaar  gehouden van woensdag 30 december 2015 tot en met zondag 3 januari 2016. Voor meer informatie zie: www.umbriajazz.com

Het festival zelf beleven? Laat je Travel Counsellor alles voor je regelen.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven