Veelzijdig Florida

16 February 2022

Vol vooroordelen vertrek ik samen met mijn dochter richting Orlando. Florida…Sunshine State, pretparken, fastfood, Miami Vice, staat van gepensioneerde Amerikanen, staat waarvan weinigen weten dat Tallahassee de hoofdstad is en staat van de Miami Sound Machine, muziek waar ik ooit op stond te dansen maar die onbekend is bij mijn dochter…

Kennedy Space Centre
Ik verruil het druilerige Nederlandse weer voor 27 graden en zon.  Van de autoverhuurmaatschappij krijgen we een veel te grote Dodge mee en we zetten koers naar de oostkust, Titusville, een uur rijden vanaf de luchthaven. Onze eerste bestemming is het Kennedy Space Center op Merritt Island. In het grote bezoekerscentrum leert jong en oud op een interactieve manier over het belang van ruimtevaart voor nieuwe technologieën, medische hoogstandjes en innovaties. Hoogtepunt is een busrit over Cape Canaveral  langs het Apollo/Saturn V Center, hangars en de verschillende lanceerplatvormen. “Houston, we have a problem”, wat een mooie start van onze roadtrip.

Crystal River
De plaats Crystal River ligt aan de Nature Coast in het noordwesten van Florida. De Nature Coast heeft mooie stranden én veel zoetwaterbronnen met een vrij constante temperatuur van 22,5 graden Celsius. De bronnen trekken van november tot en met maart honderden ‘manatees’, zeekoeien of lamantijnen, die de koudere zeewateren ontvluchten. In sommige springs zijn ook in de zomer zeekoeien te zien.
Voor zonsopgang vertrekken we met een bootje naar Three Sisters Springs. Als het iets lichter wordt, zien we al gauw de eerste manatees langs de boot zweven. Ze zijn 2,5 tot 4,5 meter lang en 200 tot 600 kilo. We krijgen duidelijke instructies en gaan het water in. Al gauw worden we besnuffeld door een aantal van deze goedaardige reuzen. De rest van de groep ligt te rusten op de bodem van de kreek en komen om de twintig minuten even boven om te ademen. Uiteraard blijven we snorkelend op afstand. Na twee uur nemen we afscheid en varen we onder de indruk terug naar het haventje voor een goed ontbijt en warme koffie.

Homosassa Springs Wildlife State Park
Twintig minuten rijden van Crystal River ligt Homosassa Springs Wildlife State Park.
In dit park worden gewonde en verzwakte zeekoeien, alligators, reptielen, vogels en beren opgevangen. Het park wordt gerund door enthousiaste, gepensioneerde vrijwilligers en het is zeker de moeite waard om naar hun enthousiaste verhalen te luisteren. De liefde voor ‘hun’ dieren straalt eraf.  

Everglades
We zakken af naar de Everglades in het zuiden van Florida. Aan de noordkant slaan we van de hoofdweg af en nemen Loop Road. Dit is een rit van 27 mijl door dwergcipresbos, dennenbossen, mangroven en moerasgebied. Bij de kreken waar we stoppen spotten we alligators, schildpadden, vissen en tal van vogels. Een reiger is zijn avondmaal, een zwarte rattenslang, aan het doodslaan tegen de stenen. Sinds 2013 wordt er jacht gemaakt op de Birmaanse python in de Everglades. Door verschillende redenen is er een populatie ontstaan welke een bedreiging vormt voor de inheemse dieren.

We rijden door naar het Everglades Natonal Park. Het park omvat nog altijd maar een vijfde van het totale Evergladesgebied. Via de enige weg in het zuiden rijden we naar Flamingo aan de westkust, wat niet meer dan een haventje, een klein bezoekerscentrum, een winkel en een camping omvat, waar we overnachten. Er is geen betere manier om de Everglades te ervaren dan door een nacht onder de sterren door te brengen.

Overdag verbazen we ons over de diversiteit van dit immense moeraslandschap. Het bestaat uit een complexe mix van meerdere ecosystemen. In de haven bivakkeert een groep manatees. Soms zie je ze kort boven komen om te ademen. Een visarend nestelt op een lichtbaken. Ibissen struinen rond. We lopen diverse hikes en de natuur is in één woord overweldigend. Het is ook het woongebied van de Floridapanter, een met uitsterven bedreigde ondersoort van de poema.
Volgens de experts is de watertoevoer naar de wetlands in de afgelopen jaren met 60 procent teruggelopen. Door vervuiling zijn planten excessief gaan groeien en is het aantal diersoorten afgenomen. De belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang van het gebied is de toename van akkerbouw in de regio en de bouw van woningen… Miami ligt op kleine afstand. De Everglades zijn door UNESCO bestempeld als bedreigd erfgoed.

The Keys
De Florida Keys zijn een archipel van ongeveer 1700 kleine koraalrotseilandjes en eilanden met mangroven. Alle bewoonde Keys zijn met elkaar en het vasteland verbonden via de Overseas Highway, die een deel is van U.S. Route 1. Het laatste bewoonde eiland, Key West, is een kleine vier uur rijden vanuit Miami en is slechts 150 kilometer van Cuba verwijderd. Een charmant dorp met vele houten huizen in alle kleuren van de regenboog. Schrijver Ernest Hemingway woonde er een tijdje en meerdere kroegen beweren zijn stamkroeg te zijn geweest. Mallory Square en Duval Street zijn de plekken waar het allemaal gebeurt; leuke winkeltjes met kleding, souvenirs, antiek, landkaarten, kunst, restaurants en bars. Veel cafés hebben een huisband en vroeg in de middag hoor je overal al livemuziek. In één van de restaurants aan de haven eten we verse vis en laten we ons verleiden door een stuk Key Lime Pie.

Een aanrader om te bezoeken is het Turtle Hospital op Marathon Key. Hier worden gewonde zeeschildpadden opgevangen en later, als de gezondheid dit toelaat, weer uitgezet in zee.  We kijken mee tijdens de verzorging van deze dieren en leren over hun gedrag en leefomgeving. De bekendste inwoners op Big Pine Key zijn de Key Deer. Deze herten zijn vooral uniek vanwege hun grootte. Ze worden slechts zo’n 76 cm hoog en zijn daarmee de kleinste hertensoort ter wereld. Vol indrukken zoeken we één van de mooie stranden op en genieten al snorkelend van de onderwaterwereld.

Miami
Met onze huurauto rijden we over Ocean Drive naar ons hotel bij Miami Beach. We lopen over het strand, met de vrolijk gekleurde life guard huisjes, terug naar South Beach en het Art Deco District. Typisch voor de stijl zijn de terracotta dakpannen, ronde bogen en vooral de pastelkleuren van de gebouwen. Op een terrasje is het met een drankje in onze hand heerlijk mensen kijken.

De volgende dag rijden we naar de multiculturele wijk Little Havana. Ik ben even terug in Cuba door de hispanic cultuur die door de Cubanen werd meegebracht naar de Verenigde Staten toen ze eind jaren ’50 massaal hun land moesten ontvluchten voor Fidel Castro en zijn communistisch regime. Het meest interessante deel van de oude wijk is prima wandelend te doen. De (salsa)muziek komt je tegemoet vanuit de Latin cafés, Cuban comfort food restaurants, openlucht fruitmarktjes of souvenirwinkels met handgerolde sigaren. Je ziet ze vooral in Calle Ocho, 8th Street, de hoofdstraat van Little Havana. Alhoewel de wijk vrij toeristisch is, is het zeker een bezoek waard. We genieten van de prachtige muurschilderingen en andere street art die we tegenkomen. We slenteren door het Maximo Gomez Park of in de volksmond ook wel het Domino Parkje genoemd. Hier zitten de oudere Cubanen de hele dag met elkaar domino te spelen. Een bezoek aan Little Havanna is prima te combineren met een bezoek aan de wijk Wynwood, ongeveer twintig minuten rijden. Het mekka van street art.

Op weg naar de luchthaven van Miami bedenk ik me dat mijn vooroordelen over Florida bevestigd zijn maar zijn aangevuld met zo ongelofelijk veel moois. De natuur is overweldigend. Een unieke flora en fauna. Als ik Florida in één woord zou moeten beschrijven zou dat ‘veelzijdig’ zijn. Voor jong en oud. Ideaal voor een stedentrip, een strandvakantie, een roadtrip, hiken in de natuur of juist een bezoek aan de pretparken, een duikvakantie of als beginpunt van een cruise. Bij het opstijgen vliegen we over Miami heen richting oceaan. De zon gaat onder. Hopelijk komen we hier nog eens terug…

Recept voor Key Lime Pie (om even bij terug te dromen naar de Keys)

Ingrediënten:
- 250 gr Digestive koekjes
- 115 gr roomboter
- 4 eieren, alleen eigeel
- 1 blikje gecondenseerde melk

4 limoenen (of de echte kleine Key Limes uit Florida, 14 stuks) voor:
-
125 ml limoensap
- 2 tl limoenrasp

Bereidingswijze:

  1. Maal de koekjes fijn in een foodprocessor.
  2. Smelt de boter zachtjes in een pannetje op laag vuur. Zodra de boter nét gesmolten is roer je het door de koekkruimels.
  3. Verdeel dit over de taartbodem en aan de zijkanten van de taartvorm. Druk het goed aan met de bolle kant van de lepel en zet het in de koelkast om op te laten stijven.
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden C.
  5. Klop het eigeel tot het romig en lichtgeel is geworden, meng niet te lang.
  6. Voeg de gecondenseerde melk toe en zet de mixer weer aan. Zodra het één geheel is voeg je de helft van het limoensap toe. Blijf op een lage stand mixen tot alles gemengd is. Voeg dan, al kloppende, de andere helft van het limoensap en de limoenrasp toe.
  7. Haal de taartvorm uit de koelkast en schenk limoenmengsel over de bodem.
  8. Bak de limoentaart 12 minuten in de voorverwarmde oven om het ei te laten stollen. Laat de taart eerst 10 minuten afkoelen voordat je ‘m in de koelkast zet om verder te laten opstijven.
  9. Serveer met slagroom en limoenrasp.

Geniet ervan!

 

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven