Vietnam, wat ben je mooi!

28 April 2022

Op uitnodiging van Wide Eyed Tours, onze leverancier en specialist in Azië reizen, heb ik samen met een aantal collega's een onvergetelijke reis mogen maken naar Vietnam.

Onze reis begon op Schiphol waar een Airbus 380 van Emirates, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, op ons stond te wachten om ons naar onze tussenstop in Dubai te brengen. En wat een heerlijke beleving is het vliegen in de luxe vliegtuigen van Emirates. De Economy Class heeft meer dan voldoende beenruimte, lekker eten, ruime keuze aan drankjes, Wi-Fi, een stopcontact (230v), usb-poorten en een ICE-entertainment systeem. Werkelijk alles is aanwezig om je vlucht comfortabel te maken. In Business Class is alles nog wat groter en luxueuzer en in First Class heeft men zelfs de beschikking over een volledig afgesloten suite met douche! En natuurlijk doet het uiterst vriendelijke cabinepersoneel er alles aan om de reis zo prettig mogelijk te laten verlopen.

De vlucht naar Dubai duurde ruim 6 uur waarna, na een tussenstop van 2 uur, het tweede gedeelte van onze reis, een vlucht van 7 uur naar Ho Chi Minh City, het vroegere Saigon, begon. Eenmaal aangekomen in Vietnam gaan we snel onderweg van het vliegveld van Ho Chi Minh City naar ons hotel. Tijdens de rit word je werkelijk overdonderd door de enorme drukte in deze 9 miljoen inwoners tellende stad. Duizenden brommertjes en scooters proberen luid toeterend kriskras door elkaar rijdend hun weg te banen in deze immense stad waar verkeersregels niet schijnen te bestaan.

Na de lange reis gaan we eerst inchecken in het mooie Grand Silverland hotel en ons even lekker opfrissen op de luxe kamer, want na de herfstachtige temperaturen in Nederland moet ik wel even wennen aan de klamme warmte van 30 graden. Omdat we na de lange reis toch wel trek hebben gekregen in een warme maaltijd en we natuurlijk branden van nieuwsgierigheid om de stad te leren kennen, gaan we snel op stap en op zoek naar een eettentje. Moeilijk is dat niet want uit alle hoeken en gaten komen de heerlijke geuren van de grote hoeveelheid eettentjes je tegemoet.

Je te voet door Ho Chi Minh City verplaatsen is een belevenis op zich. Met alle wegen afgeladen vol met scooters en nog eens scooters, een paar zebrapaden maar weinig tot geen verkeerslichten, is de enige verstandige keus onze gids te vertrouwen en te volgen door gewoon achter haar de weg op te stappen en tot aan de overkant door te lopen zonder te twijfelen of te stoppen. Als beloning vinden we een gezellig eettentje waar we een heerlijke, gezonde maaltijd nemen.

Onze eerste ochtend begint met een bezoek aan de beroemde Cu Chi tunnels. Dit ondergrondse gangenstelsel van meer dan 250 km is tijdens de Vietnamoorlog door de Noord Vietnamese guerrillastrijders aangelegd in de strijd tegen de Amerikanen. Voor wie wil is er de mogelijkheid om een stukje door de gangen te kruipen. Bij het complex is ook een museum waar je, volledig vanuit Vietnamees oogpunt natuurlijk, de geschiedenis van de Vietnamoorlog kan bekijken.      

Als we terug zijn van het bezoek aan de tunnels begint onze ‘Back of the Bike (Food) Tour’. Achter op de scooter bij een lokale, Engelssprekende gids rijden we door de diverse districten van Ho Chi Minh City. Op een aantal plaatsen stoppen we om van verschillende traditionele gerechten uit de Vietnamese keuken te genieten. Achter op de scooter in het drukke verkeer in deze stad is een bijzondere ervaring die je niet mag missen, evenals al de heerlijke, gezonde Vietnamese gerechten die we op de diverse locaties voorgeschoteld krijgen.

De tweede dag van ons bezoek verlaten we al vroeg in de ochtend ons hotel en de drukte van Ho Chi Minh City voor een 4 uur durende, soms zeer hobbelige rit naar Can Tho in de Mekong Delta. Hier stappen we in een sampan voor een tocht door de kanalen van de Mekong delta waarbij we volop kunnen genieten van de schitterende natuur die Vietnam te bieden heeft. En na de drukte van de stad is de rust tijdens deze boottocht een verademing.      

Na te zijn ingecheckt in het Mekong Rustic Can Tho Homestay hotel stappen we ‘s middags op de fiets voor een fietstocht langs een aantal kleine dorpjes waarbij we o.a. bij een Vietnamees gezin op bezoek gaan waar we een Vietnamese bananencake leren bakken. Ook bezoeken we nog de Cao Dai tempel in Phong Dien waar een plaatselijk geloof wordt beoefend. Tijdens deze fietstocht merk je pas goed hoe gastvrij en vriendelijk de Vietnamezen zijn.  

Het Mekong Rustic Can Tho hotel waar we de nacht doorbrengen staat midden in de natuur en wordt omgeven door tropische tuinen en palmen. Er staan 24 bungalows welke prachtig Vietnamees zijn ingericht. Bijzonder is dat de bungalows voorzien zijn van een buitendouche/bad en toilet (privacy gegarandeerd).

 

De volgende ochtend gaat de wekker al om half 5 af, want na een snelle douche en ontbijt worden we om half zes bij de tampan verwacht om een bezoek te gaan brengen aan de Phong Dien floating market, een authentieke lokale markt waar (nog) geen toeristen komen en waar de plaatselijke bevolking hun producten verkoopt aan handelaren. Daarna varen we via verscheidene kleine prachtige kanalen naar de grootste floating market in de omgeving, de Cai Rang floating market. Op deze kleurrijke markt koopt de plaatselijke bevolking hun voedsel en fruit rechtstreeks van de boeren. Na het bezoek aan deze twee markten gaan we op bezoek bij een Vietnamese          familie die nog met de hand noodles maakt. Vietnamezen hebben dagelijks noodles op het menu staan en het is een belevenis om te zien hoe deze gemaakt worden.     

Na deze enerverende start van de dag gaan we terug naar het hotel om van daaruit naar het vliegveld van Can Tho te gaan voor onze transfer met Vietnam Airlines naar die andere grote stad, Hanoi. Wat bij binnenkomst van Hanoi direct al opvalt is dat, ondanks ook hier de enorme aantallen scootertjes en brommers, alles er toch rustiger aan toe gaat dan in Ho Chi Minh City. Ook ziet de stad er beslist schoner uit. Ons hotel, het Rex Hanoi Hotel, staat in het Old Quater, het gezellige centrum met zijn vele eettentjes en winkels waar je heerlijk kunt shoppen. Veel tijd om Hanoi beter te leren kennen hebben we vandaag niet, maar dat komt zeker nog wel op de laatste dag van ons verblijf aan Vietnam.

De volgende ochtend worden we bij het hotel opgehaald voor ons vertrek naar Lan Ha Bay waar we in zullen checken op het luxe cruiseschip de Perla Dawn, waar we de komende anderhalve dag op zullen doorbrengen. Lan Ha Bay hoort, tezamen met Halong Bay, tot de allermooiste plekken van Vietnam. Daar waar Halong Bay wat toeristischer en drukker is, kun je in Lan Ha Bay nog meer genieten wat de ongerepte natuur en het schone, heldere water. Ha Lan Bay is een paradijs voor kajakkers met zijn honderden kleine zandstrandjes en eilandjes die je kunt bezoeken. Hier liggen ook de luxe 4- en 5 sterren cruiseschepen, waaronder dus de onze.        

Nadat we aan boord zijn gegaan van ons schip en hebben ingecheckt, de hutten aan boord zijn werkelijk fantastisch ingericht, worden we ontvangen door de kleine, vriendelijke crew met een drankje en een korte briefing over het verloop van de cruise. Na de lunch stappen we over op een bamboe boot waarmee we een prachtige tocht maken door de baai langs de hoge kliffen en diverse grotten. En voor wie wil bestaat er de mogelijkheid om te zwemmen in het kristalheldere water.        

Na deze prachtige tocht is het tijd om te relaxen op het bovenste dek van ons cruiseschip met een drankje en een hapje, terwijl je kan genieten van       misschien wel een van de mooiste zonsondergangen op aarde. Voor wie wil bestaat de mogelijkheid om, tegen betaling, een lekkere body massage te nemen. Dineren onder een sterrenhemel met duizenden sterren omkleed door traditionele Vietnamese muziek is prachtig.

 

De volgende ochtend is het heel vroeg opstaan want om 06.00 uur begint onze Tai Chi sessie al vroeg bij prachtig opgaande zon op het bovendek van de Perla Dawn. Een bijzondere ervaring. Na te hebben ontbeten tijd voor een nieuwe uitdaging....we gaan kajakken. Voor de watersporters onder ons een unieke ervaring, waarbij er veel gelachen wordt en niemand helemaal droog blijft. Douchen, aankleden en een korte kookdemonstratie volgen terwijl de Perl Dawn weer terugvaart naar de haven.     

Terug in de haven staat de bus die ons terug zal brengen naar Hanoi alweer op ons te wachten. Het mooie aan de meerdere, lange bustochten tijdens deze reis is wel dat je vanuit de bus heel veel kan genieten van de mooie landschappen en het meer dan prachtige land dat Vietnam is.     

Terug in Hanoi gebruiken we de rest van de dag en avond om de omgeving van het hotel en het Old Quater gebied beter te leren kennen en een paar uur lekker te gaan shoppen en wat te eten en te drinken in enkele, ook door de Vietnamezen zelf, drukbezochte barretjes.

 

De laatste ochtend van ons verblijf in Vietnam wordt volledig besteed aan het beter leren kennen van Hanoi en hoe kan dat beter dan met HET vervoermiddel van Vietnam… de scooter!!! Dus net als in Ho Chi Minh City stappen we ook nu achterop bij een gids op een Vespa, maar niet nadat we allemaal verplicht een helm op hebben gezet. En omdat het enorme drukke verkeer in deze miljoenenstad natuurlijk voor veel uitlaatgassen zorgt en er daardoor smog hangt wordt het ook aangeraden om een mondkapje te dragen. 

Deze Vespa-tour brengt ons via allerlei smalle, drukke straatjes langs de vele bezienswaardigheden van Hanoi, zoals de nog door de Fransen in 1898 gebouwde Long Bien Bridge, het Ho Chi Minh Masoleum, de meer dan duizend jaar oude Van Nien Pagode, diverse tempels en marktjes, kortom te veel om op te noemen. Natuurlijk kan je ook hier het oorlogsverleden niet ontlopen met een bezoek aan een neergestorte Amerikaanse B52 bommenwerper.     

Wat je beslist niet kan ontgaan in Hanoi zijn de vele Franse invloeden uit het koloniale tijdperk en de zeer verfijnde keuken. En natuurlijk wordt ook deze tour beëindigd met een alweer zo’n heerlijke Vietnamese lunch. En dan terug naar het hotel, koffers pakken, nog een gezellig farewell-diner en op naar het vliegveld voor de retourvlucht via Dubai naar Amsterdam.

Vietnam…wat heb ik van je genoten! Het prachtige land, de schitterende natuur, het heerlijke eten, de meer dan vriendelijke mensen waar je ook komt. Onze lieve gidsen Tram en Nga van Wide Eyed Tours hebben ons op zo'n fantastische wijze rondgeleid en kennis laten maken met dit bijzondere land dat ik nu al weet dat ik binnen enkele jaren zeker, en dan voor een langer bezoek, terug zal komen.

 

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven