Weerribben-Wieden Nationaal Park

02 March 2022

Tekst: Sophie van der Wansem | Fotografie: USP Marketing PR en Sophie van der Wansem | Met dank aan: USP Marketing PR en Mieke en Co

Een vakantie dicht bij huis wordt steeds populairder en ook ik ben fan. Afgelopen zomer verbleef ik een weekendje in Overijssel en bezocht ik het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Ondanks dat ik in Nederland ben gebleven en slechts twee uur onderweg ben geweest naar Overijssel, voelt het alsof ik er een weekend helemaal uit ben geweest. De pittoreske dorpjes, de gemoedelijke sfeer, de prachtige natuur en misschien toch ook het Overijssels accent: ik waande mij in een heel andere wereld.

Blokzijl
Ik begin mijn tripje in Blokzijl, een voormalig Zuiderzee-stadje en de perfecte uitvalsbasis voor wie de Weerribben-Wieden wil bezoeken. De kleine straatjes, de ophaalbrug, de gezellige haven, de mensen die elkaar groeten: Blokzijl is uniek. Al snel ga ik op pad, de natuur in. Na slechts een paar minuten rijden kom ik terecht in Kalenberg waar ik op een fluisterboot stap. Hier vaar ik samen met een gids door de rietlanden van de Weerribben-Wieden. De Weerribben bewonderen vanaf het water is een aanrader en voor wie liever zelf vaart, zijn er ook genoeg mogelijkheden.

Varend door de wateren is er genoeg te zien en ondertussen vertelt mijn gids over het ontstaan van het natuurgebied. Nationaal Park Weeribben-Wieden is, met 10.000 hectare, het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Het kenmerkt zich door de vele plassen, slootjes en meren. Maar natuurlijk ook door de uitgestrekte rietlanden, moerasbossen en hooilanden. Het unieke landschap van de wieden is gevormd door turfwinning. Turf werd gebruikt om huizen mee op te warmen. Door het verschepen van het riet ontstond er open water en zo zijn de Weerribben-Wieden door de mens ontwikkeld tot wat ze nu zijn. Tegenwoordig wordt het riet voornamelijk gebruikt voor dakbedekking; de prachtige rietdaken zie je dan ook overal in de omgeving.

Verrassend veelzijdig
Verschillende diersoorten vertoeven graag in de Weeribben-Wieden. Ikzelf heb in de fluisterboot libellen en vuurvlinders mogen spotten. En ook tussen het riet is van alles te zien; moeras- en watervogels die hier hun nestje bouwen, moerassprinkhanen, oeverspinnen en zelfs otters! Onder water leeft een groot aantal vissoorten. Tussen het riet zie ik af en toe prachtige planten en bloemen zoals de krabbenscheer, waterlelie, dotterbloem en orchideeën.

Het leuke is dat de Weeribben-Wieden je elke keer opnieuw zullen verrassen, dit komt door de wisselende landschappen per seizoen. Ik bezocht het Nationaal Park in hartje zomer; het riet was prachtig groen en metershoog. Zeker vanaf het water, varend door de smalle slootjes, zie ik niets anders dan riet dat ver boven mij uitreikt. In de herfst kleurt het groene riet goudgeel en ook dat heeft zijn charme. In de winter is dit gebied minstens zo mooi. Het riet wordt in deze periode geoogst, wat zorgt voor prachtige weidse uitzichten. Met een beetje geluk transformeren de Weeribben-Wieden zich in de winter tot een waar schaatswalhalla. Het snijden van het riet vindt plaats vanaf half december tot begin april, leuk om te zien en nog leuker om de rietsnijders te helpen!De volgende dag besluit ik de Weerribben vanaf het land te bekijken en ook dan is het prachtig. Vanaf het Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster start ik mijn wandelroute. Hier kun je overigens terecht voor allerlei wandel- en fietsroutes, ook speciaal voor kinderen. Het Laarzenpad is leuk voor jong en oud: je loopt over drijvend land, dwars door het moeras (let op: het Laarzenpad is in het broedseizoen van april tot juli gesloten). Ik loop tussen het riet en langs het water. Af en toe kom ik een stal of een molen tegen, maar wat vooral opvalt, is de stilte en rust. Met de strakblauwe lucht en een heerlijk zonnetje besluit ik voorlopig nog niet terug te keren.

Giethoorn
Combineer een bezoek aan de Weerribben met Giethoorn, ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Giethoorn staat bekend om de vele waterwegen die speels tussen de huizen doorlopen. Het meest voor de hand liggende vervoer is hier dan ook de boot. Alle kleine bruggetjes, de grachtjes, de lieflijke huisjes; in Giethoorn kijk je je ogen uit.

Het Nationaal Park Weeribben-Wieden staat in de top tien mooiste natuurgebieden van Nederland. Wat mij betreft, is dit meer dan terecht, maar ga het zelf ook eens ontdekken. Met de fiets, lopend of vanaf het water, allemaal even mooi. Je hoeft niet ver te reizen om je even helemaal in een andere wereld te wanen.

Tips
Ook op culinair gebied is er in Blokzijl genoeg mogelijk. Combineer een bezoek aan Blokzijl met een sterrendiner bij Kaatje aan de Sluis of eet in de zomer op het terras van Auberge aan het Hof.

Als je dan toch in Blokzijl bent vergeet dan ook zeker niet Blokzijler Brok te bestellen op een van de vele terrasjes. Deze lekkernij, ook wel speculaaskoek genoemd, is een typisch streekgerecht dat je niet wilt missen.

 

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven