Zuid-Afrika’s culinaire Westkust

28 April 2022

Tekst & fotografie: Harmke Kraak, harmkestraveltips.com | Met dank aan: southafrica.net

De Westkust, noordelijk van Kaapstad, is een nog vrij onontdekte regio van Zuid-Afrika. Je bent er nog echt off the beaten track – weg van de gebaande paden – en er is veel te beleven, zeker culinair. Proef de uitstekende wijnen, romige oesters en verse vis.

Wild spotten in het fijnbos
In zo’n elf uur vliegen we met KLM van Amsterdam naar Kaapstad. Het grote voordeel: er is geen tijdverschil, dus geen jetlag! We logeren in hotel Verde, een van de groenste hotels van Afrika en handig dicht bij de luchthaven. Het is duurzaam gebouwd en gebruikt groene energie van windturbines. Het heeft mooie suites, een ontbijt met heel veel keus en een eco-pool. Vanuit Kaapstad zetten we koers naar de Westkust: Weskus op z’n Afrikaans. De Atlantische kust staat bekend om zijn heerlijke vis, kreeft en oesters. Over een weg met eucalyptusbomen, die ooit uit Australië zijn geïmporteerd, komen we aan bij wijn-estate Groote Post (1706). De eigenaar, een melkveehouder, besloot zijn koeien in te ruilen voor druiven! Van Dairy Farm naar Winery dus. Voordat we wijn gaan proeven maken we een game drive over het landgoed. Het grondgebied van Groote Post is uitgestrekt en bestaat uit fijnbos (heide). Op de achtergrond doemen de Darling Hills op en bij helder weer is de Tafelberg te zien. Tijdens de tour met de jeep krijgen we vanzelf veel moois voorgeschoteld. Zo zien we een paringsdans van blauwkraanvogels, ze maken balletachtige sprongen. Ook stormen er jakhalzen voorbij en een kudde wildebeesten. We zien springbokken elegant huppelen in de velden vol bloemetjes en spotten kudu’s, die te herkennen zijn aan hun gekrulde hoorns. Kleurige vogeltjes zoals de rode bisschop laten zich op hoge grasstengels wiegen in de wind. Zo mooi. Terug op de boerderij proeven we de wijn. Het vlaggenschip van Groote Post is sauvignon blanc.

Bier en toffees uit het dorpje Darling
Darling is een piepkleine plaats die verrassend veel te bieden heeft, vooral culinair. Gids André parkeert zijn minibus onder de prachtig rood bloeiende koraalbomen bij bierbrouwerij Darling Brew. We krijgen een rondleiding door deze micro-brouwerij. Nu ben ik zelf geen bierdrinker, maar de namen op de biertjes intrigeren: Bone Crusher, Blood Serpent, Sun Gazer… en als ik mijn reisgenoten mag geloven, smaken ze nog goed ook. Want natuurlijk volgt er een proeverij. Vanuit het restaurant waar we de treetjes bier krijgen geserveerd kijk je zo op de werkvloer van de brouwerij zelf. Het bier sla ik over, maar waar ik wel voor in ben, is de lunch! De kaart biedt een keur aan slow meat! Ik kies voor ‘roosterkoek’ met pulled pork. Roosterkoek is typisch Zuid-Afrikaans, een soort plat brood dat op het vuur is geroosterd en verrukkelijk blijkt in combinatie met het malse varkensvlees dat minstens zes uur heeft liggen garen. Het dorpje Darling heeft niet alleen deze bierbrouwerij, er komen ook toffees vandaan die heel Zuid-Afrika hebben veroverd. Darling Sweet heet de winkel annex fabriek. Hoewel de firma pas een paar jaar bestaat, heerst er de sfeer van een ouderwetse snoepwinkel. De toffees en karamel gaan als warme broodjes over de toonbank. Ze zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten, want Darling Sweet wil een ‘clean label’ zijn. Eigenaar Hentie en zijn compagnon bedenken telkens nieuwe smaken, zoals Honey & Salt, Orange & Cranberry, Ginger & Cardamom... De kleurige verpakkingen maken het snoep extra aantrekkelijk.

San Culture & Heritage
Het gloednieuwe !Khwa ttu San Culture and Education Centre in IJzerfontein (op een uur van Kaapstad) bewaakt het erfgoed van de etnische stam San. Een San-meisje staat ons te woord in haar kliktaal. In elke zin die ze uitspreekt komt wel een ‘klikkend’ geluid voor. En hoe grappig: een van de kliks klinkt precies als het ploppen van een champagnekurk! Het culturele centrum is een architectonisch meesterwerk en heeft een tuin met medicinale planten. In de eucalyptusbomen hangen de druppelvormige nestjes van geelvinkjes. Tot het culturele erfgoed van de San en andere etnische stammen hoort ook de Riel-dans: een meeslepende feestelijke dans die na een geslaagde jacht of oogst wordt uitgevoerd.

Struisvogels en kortnekgiraffen
We gaan weer op pad en rijden nu naar West Coast National Park, een weids en groen lichtglooiend landschap vol fijnbos en zandduinen. Het park grenst aan de Atlantische Oceaan. Er is een route van 24 km door dit nationale park uitgestippeld. Vanuit de auto zien we al vrijwel meteen een struisvogel rondstappen. Verderop steken tientallen jonge struisvogels de weg over, een mooi fotomoment. We stoppen bij een vogelaarshuisje aan een waterplas. Bezoekers uitgerust met verrekijkers turen hier in alle stilte de plas af om te observeren wat er zoal neerstrijkt: van zadelbekooievaars tot Afrikaanse zeearenden. We stoppen ook bij de Atlantische kust. Hier kijken we te midden van de bloemenzee in het fijnbos naar de golfslag van de oceaan. Minstens zo interessant als West Coast National Park is West Coast Fossil Park dat een eind landinwaarts ligt. Het is een van de rijkste fossielengebieden ter wereld. Er zijn ongelooflijk interessante opgravingen gedaan, fossielen van zo’n 250 soorten prehistorische dieren werden er gevonden, sommige wel 5 miljoen jaar oud. Mammoeten, kortnekgiraffen en zelfs Afrikaanse beren, want ook in Afrika hebben ooit beren geleefd zo bewijzen de vondsten hier. We krijgen een rondleiding langs de opgravingen. Vanaf een plankier kijken we naar de omgewoelde aarde. Meter voor meter worden de botten uitgegraven en minutieus gedetecteerd. Het is een soep van fossielen, alles door elkaar. De Afrikaanse beer, waarvan het bestaan niet eens werd vermoed, had veel weg van de panda. Hij was zo’n 3 meter groot. West Coast Fossil Park heeft naast fossielen een interessant historisch museum. Een nog oudere vindplaats van fossielen is in Zuid-Afrika overigens de Karoo, een paleontologisch ‘wonderland’ dat 200 miljoen jaar teruggaat in de tijd.

Oesters proeven in Paternoster
De Westkust is Zuid-Afrika’s nieuwe culinaire hotspot en dat ondervinden we in vissersdorp Paternoster. Via de grote havenstad Vredenburg rijden we naar het kleine kustplaatsje op 15 km ervandaan. Paternoster is met zijn hagelwitte huizen een hidden gem. Onder de inwoners van Kaapstad is het een geliefde bestemming om een zomerhuisje te bezitten. Het dorp telt extreem veel restaurantjes voor zo’n kleine plaats, waaronder het veelgeroemde Wolfgat van chef Kobus van der Merwe. En ook hier is weer veel mooie natuur, in Cape Columbine National Reserve bijvoorbeeld. In dit natuurgebied vertoeven we in de rotsachtige Soldatenbaai, zo genoemd sinds een Engels schip vol soldaten er in 1936 op de klippen liep. We hopen er vergeefs op een verdwaalde walvis, al komen ook hier aan de Atlantische kust weleens Southern Right Whales voorbij. Ook dolfijnen zijn er te spotten en verder wemelt het van de zeevogels. Bij restaurantje Seekombuis in Soldatenbaai proeven we verrukkelijke romige oesters en fonkelwijn, zoals de wijn met een bubbeltje in Zuid-Afrika heet. Daarna dineren we bij Ouma se Kombuis, een huiskamerrestaurantje in Paternoster met slechts een paar tafeltjes. Het is van de dames Carmen en auntie Evie. Deze Afrikaanse dames koken de recepten van hun oma: pompoensoep, boboti, malvapudding… en we drinken er wijn van Darling Cellars bij uit, ook weer, het eerder genoemde Darling. Boboti is overigens een Zuid-Afrikaans gerecht van gehakt met laurier, eieren en melk. Ook voor goede koffie moet je in Paternoster zijn. Die drinken we de volgende morgen bij koffiewinkel Mondvol, gevestigd in een mooi pand in de buitenwijk Pelgrimsrust. Coffee-to-go heet in het Afrikaans ‘wegneemkoffie’. Als we na een week toeren terugrijden naar Kaapstad maken we als kers op de taart een tussenstop bij Bloubergstrand. Het hoort bij Big Bay, een wereldberoemd surfstrand. Blouberg is een van de beste plekken om de Tafelberg te zien. Neem plaats bij bar Seat en drink bij zonsondergang een ‘schemerkelkje’, Afrikaans voor Sundowner!

Culinaire tips

  1. Vis uit Velddrif
    Bij aankomst in de plaats Velddrif zie je de bokkoms al hangen, gedroogde haring, ook wel harder genoemd. Puur is de vis misschien erg zout, maar verwerkt in patés of op een boterham met varkensvet en druivenjam is het een ware delicatesse. Bokkomlaan is de straat waar je allemaal visrestaurantjes vindt, bijvoorbeeld Die Vishuis. Op het menu onder meer heek, geelvis, garnalen, oesters en mosselen. Ook leuk in Velddrif is een boottochtje over de Bergrivier, waarbij je aalscholvers en kleine roze flamingo’s spot.

  2. Rooibosthee uit Clanwilliam
    Van het fijnbos naar de rooibos… Clanwilliam is het hart van de rooibosregio, het enige gebied ter wereld waar rooibosthee wordt geplant. Er is een extreem klimaat voor nodig, van 40 graden zomers tot rond het vriespunt ’s winters. Ook de zanderige grond is een voorwaarde, want de plant heeft wortels van wel drie tot vijf meter diep. Bezoek Rooibos Tea House in Clanwilliam voor een theeproeverij inclusief cupcake! Tip: lunch in Clanwilliam bij restaurant Floris, het eten is er fantastisch, ik genoot er van boboti-springrolls.

  3. Wijn uit Swartland
    Kloovenburg Wine & Olive Estate anno 1704 ligt in de regio Swartland en is omgeven door platanen en akkerbomen. Het landgoed is eigendom van de zoon van een oud-rugbyspeler, die uitkwam voor de Springbokkies, Zuid-Afrika’s nationale team. In de bar met jachttrofeeën proef je wijnen als Chardonnay van een 25 jaar oude stok en Shiraz die 16 maanden heeft gerijpt. Ook zijn er heerlijke olijven en chutneys. Sla het nabije dorpje Riebeek Kasteel niet over vol leuke boetiekjes en koffiebar Beans about Coffee.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven