Digitaal vignet voor Oostenrijk

Rike van den Beld-van Dijk op 18 January 2018
Als je vaak in Oostenrijk op wintersport gaat, door Oostenrijk naar Italie of Kroatie rijdt of van bergwandelen in Oostenrijk houdt, dan ken je het zeker. Het Oostenrijke ‘autobahn’ vignet. Iedere wintersporter, wandelaar en iedereen op doorreis, weet dat wanneer je op de Oostenrijke snelwegen wil autorijden, je een vignet nodig hebt. De traditionele sticker heeft er nu echter nu nog een 2e mogelijkheid bij. Het digitale vignet!

Vanaf december 2017 is het dan zover, het digitale vignet dat je gewoon online kunt kopen. Het stond al een tijd op de planning bij onze alpenvrienden maar nu is het ook werkelijkheid geworden. Naast het traditionele vignet, wat overigens ook gewoon nog te krijgen is, heb je nu de mogelijkheid om op de website van Asfinag een digitaal vignet te kopen. Dit is de organisatie die de snelwegen aanlegt en onderhoudt. Het werkt als volgt:

Je kiest eenvoudig het soort vignet dat je wilt, de gewenste ingangsdatum en de betaalwijze. Let wel op dat je niet met Ideal kan betalen.

Belangrijk is wel dat je het vignet minimaal 18 dagen voor je reis koopt. Later kan het helaas niet omdat dit in strijd is met de wet die het voorschrijft dat consumenten 14 dagen bedenktijd hebben. Denk er dus op tijd aan wanneer je naar Oostenrijk vertrekt. Verder is het digitale vignet niet geldig voor de tolwegen zoals de Tauerntunnel. Je hebt echter wel de mogelijkheid om ook de tolwegen online al te betalen.

Vignet is niet nodig op de Landesstraße Ben je in de gelegenheid om de snelwegen te omzeilen dan heb je natuurlijk geen vignet nodig. Ze zijn alleen voor de snelwegen. Voor een aantal skigebieden is dit goed te doen maar bij andere ontkom je er simpelweg niet aan om de snelwegen te vermijden. Skigebieden zoals Saalbach, Zillertal, Wilderkaiser en Sölden benodigen dus geen vignet (afhankelijk van je route).