Rome- Een groot openluchtmuseum!

Rike van den Beld-van Dijk op 01 February 2017
Als je mij vraagt wat de mooiste citytrip is geweest tot nu toe die ik gemaakt heb, dan hoef ik niet lang te aarzelen, dan zeg ik volmondig Rome!!! Natuurlijk zijn er nog veel andere mooie steden waar ik geweest ben, zoals Barcelona, Berlijn, Parijs, Londen, Valencia, Athene, Hamburg, Brussel, Praag, Stockholm, Venetië, Pisa om er maar een paar te noemen, maar Rome heeft echt een speciaal plekje in mijn hart. Waarom? Dat vertel ik je graag. Rome kent een relatief compact oud centrum waar je uren kan rondlopen en elke keer word je weer verrast door een mooi gebouw, een gezellig plein of stadsicoon. Het mooiste vind ik dat je in het oude centrum geen moderne gebouwen treft, alleen maar de oude stijl.

Een bezoek aan het Colosseum en het Forum Romanum nemen je terug in de tijd van de Romeinen. Ik vraag me dan altijd af hoe ze dat vroeger allemaal hebben gemaakt zonder de moderne bouwvoorzieningen die wij vandaag de dag kunnen gebruiken. De filosofieën en leefgewoontes, de verhalen, maken alles wat je ziet nog mooier.

We zijn er in het paasweekend en je weet wel wat er dan gebeurd he? Dan bedankt de Paus Nederland voor de bloemen. We moeten dus zorgen dat we snel het Vaticaan bezoeken, voordat ons uitzicht enigszins verpest wordt door honderden stoelen op het plein. Vroeg in de ochtend gaan we vanaf ons hotel nabij Termini Station naar het Vaticaan. We zijn niet de enigen die deze gedachte hadden en dus sluiten we aan in de rij bij de Sint Pieterbasiliek. Ook wij willen de koepel beklimmen en van het mooie uitzicht genieten. Het geeft me een speciaal gevoel om vanaf de koepel langs de beelden galerij over het plein te kijken.

Na ons bezoek aan het Vaticaan lopen we door de straatjes weer terug en zetten koers richting het Pantheon. Er is net een mis geweest, de mensen gaan naar buiten. We wachten even op het plein en dan valt mijn oog op een klein zaakje waar ze verrukkelijk Italiaans schepijs verkopen! Ok, het Pantheon moet maar even wachten, eerst ga ik genieten van een lekker ijsje! De koepel van het Pantheon is prachtig van binnen en ik bedenk me dat die met inval van het avond licht misschien nog wel mooier is. Ik neem me voor om vanavond, als we hier ergens gaan eten bij een van de pleintjes, ik terug zal komen om dit te zien.

Op zondagmorgen bezoeken we de markt bij Porta Portese, op deze rommelmarkt is alles te koop, van huisraad tot auto-onderdelen, van eten tot kleren. Van Antiek tot Vintage. Wat een heerlijk schouwspel om naar te kijken. Alle waren zijn uitgestald en veel locals komen kijken of er iets te koop is wat ze al jaren zochten. Als we terug lopen komen we over Campo dei Fiori, een van de vele pleintjes die Rome rijk is. We kopen wat drinken en gaan lekker op een stoepje zitten mensen kijken in een voorjaarszonnetje.

Natuurlijk willen we ook de Spaanse trappen en de Trevi Fonteinen bezoeken. Bij de laatste had ik me voorgesteld dat er een groot plein is en dat de fonteinen daar in het middelpunt staan te pronken, maar niets in minder waar. We lopen door smalle straatjes, gaan de bocht om en dan ineens is daar de Trevi Fontein, de ruimte er omheen is klein, tenminste niet zo uitgebreid als ik had verwacht. Maar een ding is zeker, het is een mooie fontein. Helaas stonden de gebouwen rond de Spaanse Trappen in de steigers, dit maakte het tafereel daar wat minder mooi, maar dat het een populaire plek is om elkaar te ontmoeten dat staat vast.

Rome heeft veel winkels, van eenvoudig tot luxe. De Via del Corso is denk ik wel de bekendste, 1,5km lang met allemaal winkels. De duurste winkelstraat is Via dei Condotti, ik besluit dat ik het hier maar bij windowshopping houd. In Rome centrum zie je niet veel grote shoppingmalls of galerijen, maar daar buiten vind je die wel.

In Rome kan je uren rondlopen en steeds wordt je weer verrast door nieuwe dingen. Vergeet vooral niet om af en toe even stil te staan en om je heen en omhoog te kijken naar de mooie gevels. Een ding is zeker, hier kom ik graag nog een keer terug!

Wil je ook naar Rome? Als Citytrip of combineren met een vakantie in Toscane of Umbrie? Ik wijs je graag de weg!