Sri Lanka en Malediven

Rike van den Beld-van Dijk op 06 June 2006
Als we aankomen op de luchthaven worden we door onze prive chaffeur naar ons hotel in Colombo gebracht. Het Taj Samudra hotel is gelegen aan de bekende Galle Face Green, waar verliefde stelletjes zich verschuilen onder paraplu's, en kijkt uit over de Indishce Oceaan. Het is nog vroeg, dus we gaan per taxi en Tuk Tuk Colombo verkennen.

De volgende dag gaan we op weg naar Anuradhapura. Onderweg bezoeken we Pinnawela, het zogenaamde olifanten weeshuis. We hebben geluk, vanmorgen is er net een olifantje geboren. We kijken hoe ze gevoerd worden en geniet van het badritueel in de rivier. In Anuradhapura, de oudste koningsstad van Sri Lanka, bezoeken we rotstempels en de Sri Maha Bodhi, boom van de verlichting. Zolang deze boom groene blaadjes draagt, zal het boeddhisme op het eigen land groeien.

Vanavond slapen we in hotel Sigiriya aan de voet van de leeuwenrots. Morgen zullen we deze rots die boven de jungle uitreist beklimmen. En beloond worden met een prachtig uitzicht over het land en de baden die bij het paleis hoorden wat op de rots gebouwd was. In de middag brengen we een bezoek aan Polonnaruwa, een gebied vol paleizen, tempels en parken. In het museum zien we in schaalmodel hoe Polonnaruwa er vroeger uitzag en buiten de ruines die achtergebleven zijn. Gal Vihara vormen het hoogtepunt van de beeldhouwkunst. Vier gigantishe Boeddha's gehouwen uit 1 rots staan hier bij elkaar. De prachtige structuur van het graniet draagt bij aan het totale effect.

Onderweg naar Kandy zien we rijstvelden, verschillende tempels, zijn we getuige van een optocht ter ere van een bruidspaar en proeven we rode bananen bij een kraampje langs de weg. Kandy werd in de 15e eeuw de hoofdstad van Sri Lanka en heeft een speciale sfeer door het meer in het midden van de stad. Vlakbij het meer brengen we een bezoek aan de Tempel van Tand, Dalada Maligawa. Hier ligt het heiligste voorwerp van Sri Lanka bewaard in gouden kistjes, de tand van Boeddha!

Vanuit Kandy rijden we de bergen in naar Nuwara Eliya. De natuur kenmerkt zich door groene begroeiing en theeplantages. Als we in een bocht een groep Tamilvrouwen aan het werk zien, klim ik tussen de theestruiken door en ga een vrouw helpen. Het is moeilijker dan ik dacht, wat steil! Eenmaal aangekomen in het bergdorpje lopen we over de markt. Hier verkopen ze behalve groente, fruit en vlees ook mutsen en winterjassen, want het koelt hier behoorlijk af!

We laten de bergen achter ons en dalen af naar het zuiden van Sri Lanka, we passeren watervallen, vele dorpjes en rijstvelden en komen dan uit bij Yala National Park. Hier maken we een mini-safari. We zien vele dieren als olifanten, krokodillen, herten. Maar wat het meeste indruk maakt zijn de sporen die de Tsunami heeft achtergelaten, omgeslagen bomen en struiken, brokstukken van vissersbootjes aan de kust en een monument.

Behalve het koloniale verleden van Galle, zoals een Nederlandse kerk en rode dakpannen, zien we ook hier en langs de kust het resultaat van de Tsunami, even krijg ik kippevel en denk terug aan die vreselijke beelden op tv, het is nu zo dichtbij. Kapotte huizen, witte tenten, ingestorte kantoren, resten van bootjes. Als we verder langs de kust weer naar het noorden rijden zien de een stuk rails loskomen van de grond, even stokt mijn adem.

Sri Lanka is zo groot als de Benelux en is dus goed te bereizen, zowel per auto als per openbaar vervoer. Om alle indrukken te verwerken en bij te komen van deze mooie reis, vliegen we naar Male, de hoofdstad van de Malediven. Tijdens onze vlucht komen we al over de vele eilandjes, allemaal pareltjes in eenazuur blauwe zee.

Bij de luchthaven liggen allemaal bootjes en kleine watervliegtuigjes om alle passagiers naar hun eiland te vervoeren. Wij varen 20 minuten met de speedboot en komen dan aan op Bolifushi Island. Een klein hotel op een klein eiland, waar je behalve beachkamers ook waterbungalows kan huren. Wij kiezen voor een waterbungalow, zo romatisch met een balkonnetje boven het water. Het strand is spierwit en het water super helder. Elke dag loop ik zo van de trap van ons balkon het water in en ga lekker snorkelen en genieten van de onderwaterwereld, super!

Op een middag gaan we vissen met draad en lood, iets uit de kust op een boot. En al gauw worden er behoorlijke vissen gevangen! Behalve zonnen en genieten van de zee, doen we lekker niets, even genieten!