Safari in Kenia

Rike van den Beld-van Dijk op 19 July 2005
Onze gids brengt ons naar Tsavo national park en vertelt onderweg honderuit over zijn land, Kenia. Onderweg komen we oren en ogen te kort, er gebeurt zo veel om ons heen op straat. Na aankomst in onze lodge, Voi Wildlife lodge, krijgen we een warm welkom, Jambo!

De lodge is prachtig gelegen bij het national park. Vanaf het terras bij het restaurant kan je dieren al zien drinken bij de waterplas. Op een bord wordt elke dag bijgehouden hoeveel en welke dieren er gespot zijn. ’s Middags hebben we onze eerste game drive! Ooit was de gehele vlakte bebost, maar de olifanten graasden alles af en het land werd gras- en bushland. We zijn nog maar net in het park of de chauffeur stapt op zijn rem. Er komt een kudde olifanten aan die de weg oversteken! Een hele familie bij elkaar, van hele grote tot hele kleintjes. Echt heel imposant zo dichtbij de auto. In Tsavo zie je veel rode olifanten, die hun kleur danken aan lateriet aarde. Hiermee bedekken de olifanten zich als bescherming tegen de zon en parasieten. Als snel komen we nog veel meer dieren tegen, giraffe, zebra, antilopen, impala’s en vogels. Na de gamedrive staat er een heerlijk lunch klaar in de lodge! Even een break en dan later op de middag nog een game drive in een ander deel van het park.

De volgende dag rijden we na het ontbijt naar Amboseli National park, met de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro. We genieten van de lunch in Amboseli Sopa Lodge. Weer een hele andere lodge, allemaal kleine hutjes met een passende afrikaanse inrichting. Ook vandaag staat er een game drive op het programma. Wijdse vlaktes, minder bebossing en voor we het weten staan we oog in oog met leeuwen! Nou, ik kan vertellen dat deze 2 leeuwen meer oog voor elkaar hadden dan voor ons! Het is paartijd. Wist je dat ze “het” elk half uur doen? Ja hoor…! Je moest wel goed opletten, want het was maar van korte duur! Behalve leeuwen, hebben we olifanten gezien, die leven hier in grote getalen bij elkaar, verder de gnoe, zebra, giraffe, hyena en kuddes met buffels. Vanaf een heuvel kijken we uit op een meer vol met nijlpaarden! Ze zien er schattig uit met hun logge lijven, maar schijn bedriegt, nijlpaarden maken waarschijnlijk de meeste menselijke slachtoffers dan enig ander wild dier.

We hebben een bezoek gebracht aan de masai. Ze wonen in dorpen bestaande uit hutten van hout en koeienmest, omheind door doornstruiken. In een dorp, een manyatta genoemd, woont een grote familie. Vrouwen mogen trouwen als ze 18 zijn en mannen mogen meer dan 1 vrouw hebben. Er is dus sprake van inteelt! Ik heb ballonnen mee genomen, zodra ik er een opblaas ben ik omringt door kleine kinderen, allemaal dringen om er een te bemachtigen.

Ons volgende reisdoel is Lake Nakuru National Park. Het park herbergt een van de grootste populaties neushoorns. Het meer ziet roze van de flamingo’s. Het meer heet Bogoriameer en is heel zout en ondiep. We verblijven in Lake Nakuru Lodge, wat vroeger behoorde tot het landgoed van Lord Delamere. Behalve het landhuis zijn er nieuwe banda’s (hutjes) gebouwd voor de bezoekers met allen een prachtig uitzicht. Heerlijke even op de veranda zitten en genieten van het uitzicht. Tijdens de gamedrive die deze middag op het programma staat, kunnen we weer een kruisje zetten op het lijstje van de big five. Na lang zoeken zien we op een tak in de bosjes een luipaard liggen. Deze katachtige is de beste klimmer van alle katachtigen en dus veel te vinden in de bomen, hierdoor is deze moeilijk te spotten!

De laatste lodge tijdens onze safari is Mara Sopa lodge bij Masai Mara National Park. Zelf vond ik dit het mooiste park dat we hebben gezien. Zo uitgestrekt, wisselend landschap en heel veel dieren. In deze tijd van het jaar is de grote trek. Grote kuddes gnoes en zebra’s trekken van de Serengetti in Tanzania de grens over naar Kenia. Dit is in Masai Mara heel goed te zien. Voor je het weet rijd je tussen een kudde gnoes en zebra’s. En net als je denkt dat je tijdens alle game drives tot nu toe alle dieren wel hebt gezien, zien we een cheetah die net een impala te grazen heeft genomen!

We hebben na deze safari een paar dagen genoten van de zon, de zee en het strand bij Mombasa. Wat een fantastische vakantie, dit gaan we zeker nog een keer doen!