Treinreis door Japan

Rike van den Beld-van Dijk op 29 March 2018
Mijn treinreis door Japan is er een die ik nooit meer vergeet! Japan is een veelzijdig land waar gigantische metropolen worden afgewisseld door rustige, traditionele dorpjes. Waar eeuwenoude tradities maar ook technologie hoog in het vaandel staan. En waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen in de Nationale parken. De trein is het ideale vervoersmiddel om je in dit geweldige land te verplaatsen.

Tokyo We beginnen onze ontdekkingsreis in Tokyo, de hoofdstad van Japan. Onze eerste stop is het observation deck van Tokyo Metropolitan Gouvernment Building. Zo ver als je kijken kunt zie je de stad. In de verte als je heel erg goed kijkt zie je het silhouette van Mount Fuji! De heilige berg die we hopelijk later tijdens onze reis van dichterbij mogen bewonderen. Wat is deze stad groot! Tokyo bestaat uit allemaal wijken en zijn goed verbonden dmv treinen en metro’s. Vanuit de Shinjuku wijk waar we zijn, pakken we de metro naar Shibuya. Deze wijk is populair vanwege het drukste kruispunt. Wij stappen een halte te vroeg uit en komen midden in een parade ter ere van de nationale feestdag! Overal om me heen zie ik mensen uitgedost in allerlei kleuren. Er is muziek, gejuich en veel emotie. Het valt me verder op dat er in deze straat veel luxe winkels zijn van alle beroemde merken. Op het drukste kruispunt ziet het zwart van de mensen, heel even maar, want daarna razen de autos weer langs. Bijzonder om te zien.

In de middag bezoeken wij het Imperial Palace Plaza, helaas mogen we het paleis zelf niet in. Dat kan alleen op speciale data. We zien de Nijubashi Bridge en gaan dan naar de klassieke wijk Asakusa. Het is hier een drukte van belang. Voor de Sensoji Tempel zijn vele mensen op de been om een offer te brengen of een wensbriefje te halen. Er zijn veel marktkraampjes met souveniers en lokale lekkernijen. We sluiten de dag af met een boottocht over de Sumidag Rivier. In de avond gaan we naar Akihabara, de elektronikawijk. Straatlantaarns lijken overbodig, want alle gevels van winkels en restaurants geven licht! Ik heb me laten vertellen dat je hier veel goedkope elektronica kan kopen!

Hakone Vanuit Tokyo reizen we per trein naar Hakone. Met de Hakone Free Pass kunnen wij gebruik maken van bijna alle bussen, treintjes en kabelbanen in Hakone. Wanneer we in de gondel zitten de berg op naar ons hotel, worden we getrakteerd op een fantastisch uitzicht op Mount Fuji! In de middag maken we een mooie boottocht over het meer- Lake Ashi- en warmen ons even op in een Japans Theehuis. We overnachten in een traditioneel Japans hotel met een mooie Onsen (hete bron)! De omgeving is fantastisch voor wandelaars.

Ryokan Een ryokan is zo'n traditioneel Japans hotel. Wanneer je op je kamer komt, vraag je je af waar je moet slapen. Maar wanneer jij aan het diner zit, worden de matrassen uit de kast gehaald en heb je een heerlijk bed. In onze Ryokans waren ook Onsen. Op onze kamer hing een Yukata, soort kimono. Ook was er een gebruiksaanwijzing van de yukata en de onsen. Het bezoek aan de onsen is een heel badritueel. We moeten ons helemaal uitkleden en gaan ons dan helemaal schoon boenen bij de douches. Daarna mag je de onsen - hotspring- in. Uiteraard zijn mannen en vrouwen gescheiden. In sommige ryokans dien je bij de entree al je schoenen uit te doen. Je mag het hotel niet in met je schoenen, dus zorg dat je nette sokken aan hebt!

Takayama We reizen per bullettrain en de Express trein naar Takayama. Een sfeervol traditioneel stadje in de Japanse Alpen. Vanuit ons traditionele Japanse hotel, waar je op matrassen op de grond slaapt en geen schoenen mag dragen, lopen we het dorp in. Kleine sfeervolle oude straatjes met typisch Japanse huisjes. Diverse tempels en theehuizen. Natuurlijk kunnen we Takayama niet verlaten voordat we de lokale specialiteit Hida Beef hebben geproefd. Wat heerlijk! Het water loopt me zo weer in de mond.

Kyoto Onze laatste bestemming is het mooie, gezellige Kyoto! Ons hotel ligt echt perfect. Winkels, restaurants en bezienswaardigheden op loop afstand. De sfeer is hier gemoedelijker dan het grote Tokyo, maar geloof mij, Kyoto is ook erg uitgestrekt. We bezoeken het Nijo Kasteel en het Gosho Old Imperial Palace. Ik ben bijna sprakeloos wanneer ik het Gouden Paviljoen zie stralen bij het water. Wat mooi in zijn eenvoud. Wanneer ik over de foodmarket loop, wil ik het liefst alles proeven. Het ziet er zo lekker en vers uit! Die avond lopen we door de Geisha wijk op zoek naar een lokaal restaurant. We hebben geluk, juist op dat moment komen er een paar echte Geishas voorbij! Hoog op mijn lijstje van bezienswaardigheden staan de duizenden rode torri van Fushimi Inari Taisha. Het is een hele klim over het slingerpad onder de poorten. Maar wat is dit mooi! In Kyoto huren we een fiets en dwalen door de vele straten op zoek naar het bamboo bos. Ik blijf erbij dat een stad op de fiets verkennen toch echt een aanrader is. Natuurlijk mogen we Japan niet verlaten zonder sushi te eten.

Treinreis De trein is het ideale vervoersmiddel in Japan! Met de railpass kan je gebruik maken van alle treinen. Ze rijden op tijd, alles is goed georganiseerd en duidelijk aangegeven. Bijzonder om te zien hoe de mensen netjes in de rij staan te wachten voordat ze de trein in mogen. Daar kunnen we in Nederland nog veel van leren!

Ben je nieuwsgierig geworden naar Japan? Wil je ook de hectiek van Tokyo ervaren, de rust en pracht van de natuur en de bergen? Slapen in een ryokan en baden in de onsen? En Geishas spotten in Kyoto? En natuurlijk heerlijke verse sushi eten? Ik wijs je graag de weg.