Verrassend Krakau en indrukwekkend Auschwitz

Rike van den Beld-van Dijk op 28 June 2018
Een citytrip vind ik heerlijk om te doen. Je bent er een paar dagen helemaal uit, doet en ziet veel. En als je dan terugkomt, dan is het net of je heel lang bent weggeweest. Deze keer is Krakau het reisdoel. Deze middeleeuwse stad in Polen is de laatste jaren steeds populairder geworden en ik begrijp wel waarom. Wat een heerlijke stad is dit zeg! Natuurlijk mag een bezoek aan het indrukwekkende Auschwitz niet ontbreken tijdens een citytrip Krakau.

Na aankomst op de luchthaven van Krakau rijden we in een half uurtje naar ons hotel aan de rivier de Wisla. We verblijven net buiten het oude centrum. Na een kleine 10 minuten lopen bereik je Kazimierz met de joodse wijk met veel bars en restaurants. Op een 20 minuten lopen ben je in de oude binnenstad. Naast ons hotel ligt ook nog een moderne shopping mall. Ideale plek dus om Krakau te gaan ontdekken. We beginnen in Kazimierz. Wat een prettige sfeer hangt hier! Mooie oude panden met uitnodigende terrassen. Er klinkt live muziek en ik zie mensen genieten van het mooie weer en het lekkere eten. IN deze wijk zijn scenes opgenomen van de beroemde film Schindlers’list. Je vindt hier nog een aantal synagogen en een Joodse begraafpplaats. Als we door de straatjes dwalen op weg naar de oude binnenstad, spot ik veel gezellige cafetjes en restaurants. Vergeet vooral niet om af en toe omhoog te kijken. De namiddags zon verlicht de prachtig gedecoreerde gevels en torens. Aan de voet van het Wawel kasteel slaan we een klein straatje in en gaan dineren bij Pod Nosem. Het uitzicht op het prachtig verlichte kasteel. De ambiance en het overheerlijke eten. Wat is dit genieten! Wist je dat je boven dit restaurant ook luxueuze appartementen kunt huren? Eentje heeft zelfs een dakterras met hottub!

Rondom het oude centrum stonden vroeger stadsmuren. Hiervan zijn nog wel poorten te zien. Wij lopen via de grootste stadspoort aan de noordkant het oude centrum in. Muzikanten in klederdracht zorgen voor een muzikaal welkom. Een prachtig versierde witte koets met krachtige paarden trekt aan ons voorbij. We lopen richting de Grote Markt, ik weet niet waar ik moet kijken, alle gevels zijn verschillend en allen op elk hun eigen wijze even mooi. Na een bezoek aan het Pools kunstmuseum, koelen we af met een drankje op hun dakterras. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over het plein en op de St Mary Basiliek. Een paar keer per dag verschijnt er een muzikant met trompet bovenin de toren bij het open raam. Hij speelt een triest deuntje welke hij plots afkapt. Dit alles heeft te maken met een legende waarbij hij werd aangevallen. Als hij daarna zwaait, zwaaien alle toeschouwers terug. Natuurlijk verlaten we de Grote Markt niet voordat we een kijkje binnen hebben genomen in de imposante basiliek. Van binnen schitterend versiert met veel hout, warme kleuren en goud.

We brengen een kort bezoek aan de oude universiteit. Op de binnenplaats aanschouwen we een klein tafereel met poppen die uit een luikje komen. Alvorens we onze weg vervolgen door het park richting de heuvel van het Wawel kasteel. Je kan hier heerlijk wandelen of rustig zitten in het park. Rondom het centrum, daar waar eerst de muren waren, zijn nu veel parken aangelegd. Een oase van rust in deze drukke stad. We lopen de heuvel op naar het kasteel. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad en de rivier. Het paleis heeft een grote binnenplaats en er staat ook een kerk diverse kapellen. Het vele pracht en praal steekt af tegen de ingetogen maar toch imposante buitenkant van het complex. Vanavond dineren we in de joodse wijk. Heerlijk eten met islamitische invloeden, vergezeld door goede Poolse wijn. Wist je dat er ook diverse wijngaarden zijn rondom Krakau waar je ook proeverijen kan doen? Uiteraard gaan we na het diner het nachtleven ontdekken. Er zijn genoeg bars in deze wijk waar het al gezellig druk is.

Een bezoek aan Auschwitz mag niet ontbreken als je in Krakau bent. We hebben een tour die ons eerst naar Auschwitz brengt en vervolgens naar het iets verderop gelegen Birkenau ofwel Auschwitz II. Wat ooit een akelige plek was van dood en verdriet, doet nu heel vredig aan. Er is veel groen en de vogels fluiten. Maar als je dan een van de barakken in loopt en de eigendommen ziet van oud ‘gevangenen’. De portretten van hen die daar leefden. De registers waarin nauwkeurig werd bijgehouden wie er in kwam en wie er stierf. Ik word er stil van. Nog stiller wordt ik bij het zien van de uitgestrektheid van Birkenau. We lopen langs de spoorlijn, ‘de weg naar de dood’. Ik krijg kippenvel wanneer ik hoor dat ruim 70% van hen die hier ‘binnenreden’ direct onderweg waren naar de dood. Lopen door en langs de houten en stenen barakken wordt ik stil. Onvoorstelbaar dat hier vroeger zoveel onschuldige mensen om zijn gekomen. Zij die dachten daar een beter leven te krijgen. Terug in de bus laat ik de vele gedachten en vragen bezinken. Wat een indrukwekkende dag!

Na het diner in het Oude Centrum gaan we het nachtleven in, in de kelders van Krakau. In de ene bar waan je je bij een soort moulin rouge, de andere is meer een bruin cafe. Er is genoeg keuze voor iedereen. We eindigen de avond in een club met 80’s-90’s muziek.

Voordat we naar de luchthaven gaan voor onze terugreis, brengen we een bezoek aan de zoutmijnen net buiten Krakau. Ik had verwacht door kleine, smalle, donkere gangen te moeten lopen. Maar niets is minder waar. Alle 3 levels die we bezoeken zijn goed onderhouden, we lopen over plavuizen van zout, de muren zijn van zout. In gangen worden de muren verstevigd door houten balken. Er zijn hier diverse kapellen onder de grond. In de grote kapel kan je trouwen of een dienst bijwonen. Hoe dichter we bij de grote kapel komen, hoe duidelijker de muziek klinkt. Er staat een koor te zingen, rondom zijn de muren voorzien van prachtige sculpturen. Allemaal gemaakt door mijnwijkers! Prachtige afsluiter van onze citytrip!

Krakau heeft me verrast. Het is een leuke gezellige stad met prachtige architectuur. Het heeft me nieuwsgierig gemaakt naar meer. En ik kom hier graag nog een keer terug!