Vancouver en Vancouver Island

Rike van den Beld-van Dijk op 01 October 2017
Canada stond al heel lang op mijn bucketlist en dit jaar was het zover! Ik mocht op reis naar Vancouver en Vancouver Island.

De eerste paar dagen verblijven we in downtown Vancouver. Ook al is het een wereldstad en is er downtown veel hoogbouw, het voelt heel knus en gezellig aan. In 30 minuten loop je van noord naar zuid of van oost naar west, je bent in korte tijd waar je wilt zijn.

We beginnen in de Vancouver Lookout, vanuit deze toren heb je een 360 graden uitzicht over de stad en de omgeving. Dit geeft ons meteen een goede indruk hoe de stad is opgebouwd. Downtown ligt als het ware op een schiereiland, met daarom heen andere wijken en bergen en water! We bezoeken Vancouver Aquarium bij Stanley Park. In de diverse aquaria zien we een scala aan tropische vissen en kwallen. In het buitendeel vangen ze grotere dieren op zoals een dolfijn, zeeotters, zeeleeuwen en zeehondjes. Stanley park ligt aan de noordwest kant van downtown Vancouver. Het is groter dan Central Park in New York. Behalve een park tref je hier ook en een heus regenwoud! Wij worden door een ranger meegenomen naar het regenwoud en hij verteld ons alles over het ontstaan van het bos en de ecologie. We zien hier de mega grote bomen die oneindig hoog lijken. Ik zal voortaan op een andere manier naar het bos kijken. Wat weet deze man veel! Als je hier trouwens in het park loopt, dan heb je geen idee dat je eigenlijk in een wereldstad bent. Na de wandeling besluit ik een fiets te huren en het kilometerslange fietspad rondom Stanley Park te ontdekken.Aan de westkant zijn zelfs een paar strandjes te vinden. Plotseling knijp ik in mijn remmen, een wasbeertje zit langs het fietspad en verstopt zich snel in de struiken. Dit had ik niet zien aankomen zo in de stad!

Vanuit Vancouver kan je met een pendelbus naar de bergen aan de noordkant van Vancouver. Hier kan je met een kabelbaan Grousemountain op. Wij gaan naar Capilano Suspention Bridge. Hier krijgen we uitleg over oude stammen die hier leefden en natuurlijk steken wij ook de wiebelige hangbrug over boven een diep ravijn! Aan de andere kant zijn nog touwbruggen hoog in de bomen.

Aan de zuidkant van downtown Vancouver ligt Granville Island. Eigenlijk is het niet echt een eiland, want je rijdt gewoon over de weg dit deel op. Vroeger was hier de industrie, maar tegenwoordig is daar weinig meer van over. In de fabriekshallen en huizen zitten nu winkels, restaurantjes en een overdekte markt met vele verse producten. Wij doen een foodie tour en krijgen onder begeleiding van een gids heerlijk lokale lekkernijen voorgeschoteld, van vers brood tot zalm, en van gebrande noten tot speciale thee. Om deze dag ook bourgondisch af te sluiten gaan we in de namiddag een brouwerij tour doen. We bezoeken 3 bierbrouwerijen in Vancouver, krijgen daar diverse bieren te proeven onder het genot van lekkere hapjes. Bierbrouwen staat in Vancouver nog in de kinderschoenen, de meeste brouwerijen zijn pas een jaar of 5 oud. Het is echt een opkomende markt.

Op de pier bij de cruiseterminal is de FlyOver Canada attractie, de naam verraadt het al, je vliegt als het ware over Canada. In een simulator vliegen we over Canada, zowel steden als schitterende landschappen. Deze 8 minuten durende reis smaakt naar meer!

Voor de lunch maken we een tour door de verschillende wijken van Vancouver, langs de stranden, hippe wijken en chinatown. Zo krijgen we een goed beeld van de hele stad. Vancouver is echt een stad voor foodlovers, keukens uit alle windstreken zijn vertegenwoordigd, van fast food tot fine-dining, iedereen komt hier aan zijn trekken. Na de lunch huur ik op Granville Island een Kayak en peddel door de haven en False Creek. Prachtig om zo de skyline vanaf het water te bewonderen. Net voordat we de kayak willen inleveren duikt er een zeeleeuw op naast mijn kayak! Ojee, stil blijven zitten en duimen dat hij niet te dicht bij komt en mijn kayak omkiepert.

In een half uur rijden we van Vancouver Downtown naar Horseshoe Bay, waar we aan boord gaan van de ferry naar Vancouver Island. Het valt me op dat het checkin proces voor auto’s heel vlot verloopt. Aan boord is een restaurant, snackbar, winkeltje en genoeg ruimte voor iedereen om te zitten, zowel binnen als buiten. In Nainamo zetten we voet aan wal van Vancouver Island. Nanaimo is een klein dorp, prima startpunt van ons bezoek aan dit geweldige eiland. Na een korte wandeling door het dorp zetten we koers naar het noorden. We stoppen in Coombs voor een lunch bij Cuckoo. We genieten van een echte Italiaanse lunch! Dit is een fantastische plek om een stop te maken, in de zomermaanden lopen de geiten hier zelfs op het dak.

Na de lunch rijden we in westelijke richting om naar Tofino te gaan, waar we de komende paar nachten verblijven. Het is een prachtige rit door bergachtig landschap waar we na elke bocht worden getrakteerd op mooie uitzichten op bergen en meren. Tofino is een klein plaatsje met wat winkels en restaurantjes. Je merkt meteen alles gericht is op natuur en watersporten. Vanuit Tofino gaan wij per boot op zoek naar walvissen! In de binnenwateren maken we eerst kennis met zeeotters, ze spelen met kelp en andere planten, dobberen op hun rug en duiken weer onder. Het is even varen, maar als we meer bij de oceaan komen, dan trekken 2 walvissen aan ons voorbij. Wat een bijzondere ervaring.

De volgende ochtend gaan we voor dag en dauw weer het water op, nu gaan we de binnenwateren in. Wij gaan op berenjacht! Het is prachtig om te zien hoe de zon boven de bergen uit komt, het dauw op het water langzaam wegtrekt en de natuur ontwaakt. Als snel spotten we onze eerste beer! Hij loop langs de waterkant op zoek naar voedsel. Onze boot ligt een paar meter van de wal. De beer loopt langs de bosbrand en ziet dan een boom met bessen. We varen verder en komen onderweg weer zeeotters tegen. Bij een ander strand hebben we weer een beer gespot. Deze beer is heel druk met stenen verplaatsen om te zien of daar wat te eten onder ligt. De beer lijkt geen erg in ons te hebben en gaat ongestoord door met zijn voedseljacht. Wat fantastisch om dit van zo dichtbij te zien! Op de terugweg zien we tientallen zeehondjes op rotsen bij het water liggen. Ze hebben allemaal een andere kleur en patroon. Ze vallen haast niet op.

Tijdens een strandwandeling met een gids, leren we alles over kelp, zeediertjes en schelpen. En op de achtergrond verschijnt een prachtige regenboog. Wat is het hier mooi! Ik zou hier nog wel een paar dagen kunnen blijven. Ik hou van de bergen en die mooie uitzichten.

We gaan in Nainamo weer aan boord van de ferry en keren terug op het vaste land bij Tsawwassen. Dit ligt ten zuiden van Vancouver, dicht bij de airport.

Wat een voorrecht dat ik deze reis heb mogen maken. Wil je ook op reis naar Canada? Ik wijs je graag de weg!