Happy Valentine

Wanda Spohr op 14 February 2022
Chocola, liefdesbrieven, rode rozen en etentje of tóch je lief verrassen met een reisje . Het kan allemaal op Valentijnsdag!

Wat vieren we nu eigenlijk vandaag en waar komt het vandaan? Het feest van de liefde is al oud, héél oud zelfs. Sint-Valentijn was overigens niet altijd al romantisch. ! Hoe deze inmiddels oeroude traditie precies is ontstaan, is vaak lastig te zeggen. Het is immers al heel lang geleden, en legendes en mythes zijn niet bepaald betrouwbare geschiedenisverslagen. Wat we wel weten, is dat het verhaal dat Sint-Valentijn in het geheim soldaten trouwde en geëxecuteerd werd, voor een deel op fictie is gebaseerd. Maar fictie of niet, de executie van Sint-Valentijn op 14 februari 269 leverde wel een katholieke feestdag op. In het jaar 496 na Christus werd hij toegevoegd aan de heiligenkalender door Paus Gelasius I. Valentijnsdag was geboren.

Valentijnsdag wordt in heel veel landen gevierd, maar niet in alle landen en ook niet overal op dezelfde manier. In veel niet-westerse landen (zoals in Afrika) kent men dit feest niet. Ook wordt het in sommige landen op een andere datum gevierd. ??In Brazilië vieren de mensen Valentijnsdag op 12 juni. Dat komt omdat 14 februari precies tijdens het Braziliaanse carnaval valt. Dan hebben de mensen wel iets anders aan hun hoofd dan cadeautjes weggeven. 12 juni is de sterfdag van de heilige Antonius van Padua, de beschermheilige van alle verliefde stelletjes. ??In Duitsland wordt Valentijnsdag niet gevierd. 14 februari is daar een ongeluksdag. Het is namelijk de geboortedag van Judas, de verrader van Jezus. ??In Zuid-Korea geven vrouwen op 14 februari chocolade aan de mannen. Op 14 maart geven de mannen dan weer snoepgoed aan de vrouwen. Degenen die niets hebben gekregen gaan treuren in een restaurant en eten zwarte noedels. ??In Schotland vieren ze Valentijnsdag een beetje zoals de oude Romeinen dit ook deden. Die vierden Lupercalia, een heidens feest. De namen van alle niet getrouwde jonge vrouwen (meisjes) werden in een grote kom gegooid en dan mochten alle jonge mannen die nog niet getrouwd waren er een naam uitpakken. Daarna was je een paar. In Schotland doen ze dit ook, alleen ben je natuurlijk niet direct getrouwd, maar heb je tijdens het feest wel gewoon een leuke date. ??Rozen zijn in Taiwan heel belangrijk. 1 roos zegt: “Jij bent voor mij de enige echte liefde.” Als een vrouw 99 rozen krijgt, betekent dat eeuwige liefde van de man voor haar. En als een man 100 rozen aan een meisje geeft, wil hij met haar trouwen. ??In China wordt het Qixi-festival gevierd, het festival van de geliefden. Dat is elk jaar op een andere dag, namelijk de zevende dag in de zevende maand van de Chinese kalender.

Bij ons in Nederland vieren we het "gewoon" op 14 februari!

Wil je volgend jaar Valentijnsdag nu ook eens anders dan anders vieren denk dan eens aan één van de onderstaande Europese bestemmingen: ??ontdek het meest romantische stadseiland Kampa middenin de Tsjechische hoofdstad Praag ??proost samen in Reims, in het hart van de Champagnestreek ??kijk bij een heldere nacht naar het dansende groene licht in Tromsø , de "Noorderlichthoofdstad van Europa" ??ga op oestersafari in Vadehavet Nationaal Park in Denemarken ??overnacht in een boomhotel in Zweden.

Uiteraard denk ik bijzonder graag me je mee en kun je deze (en andere bestemmingen) bij mij boeken!

Happy Valentine! #wandaspohrtravelcounsellor #valentinesday #romanticdestinations