Hurtigruten - blog by clients

Bianca Maassen-Berensfreise op 20 April 2023
Hoi Bianca,

Onze reis naar Noorwegen en de cruise met Hurtigruten was fantastisch.

Start De vliegreis ging soepel en in Bergen kun je voor een gering bedrag met een light rail relatief snel van de luchthaven naar het centrum. Op die route lag ook het hotel en dit was prima te bereiken. Het is echt wel een aanrader om eerder dan de afvaar-dag ter plekke te zijn. Enerzijds geeft het de gelegenheid om de zeer mooie stad Bergen te bezoeken en anderzijds omdat andere cruisegasten aangaven dat ze door vertragingen maar net op tijd waren voor het schip.

Hotel Het hotel was uitstekend een beetje trendy met prima voorzieningen en lag iets buiten het centrum, maar wel mooi aan de uitlopers van een zee arm. Vanuit het hotel kun je met openbaar vervoer of te voet prima naar het centrum.

Cruise De Hurtigruten cruise is niet je standaard cruise. Het is nog steeds (al 130 jaar) de post- en pakketboot en legt op tal van grote maar vooral kleine plaatsen aan. Je kunt op elke plaats op- en afstappen (of met auto) en bij iedere aanleg kade gaan er ook spullen in of uit. Soms duurt het aanleggen letterlijk maar 15 min. Van Bergen naar Kirkenes is net iets meer dan 4900 km in 6 dagen, dus dat is flink doorvaren zeker als je bedenkt dat het schip op tal van plaatsen aanlegt. Het bijzondere daarbij is wel dat het schip kleiner is dan de zeer grote cruiseschepen en vanwege de functie van "postboot", vooral tussen de eilanden blijft varen en bijna niet op volle zee komt ver van de kustlijn. Het uitzicht is hierdoor adembenemend en bijvoorbeeld tijdens het diner terwijl je lekker aan het dineren bent voltrekt zich buiten een landschap dat als een soort leven schilderij voorbij komt. Nadeel is dat de meeste excursies en bezoeken nooit heel lang kunnen duren, want de boot moet verder.

Aan boord heerst een prima sfeer die vanwege de kleine omvang van het schip zeer persoonlijk is. Wat ons opviel was dat de varende gasten over het algemeen een stuk ouder waren en wij de gemiddelde leeftijd naar beneden haalden! Verder waren en tal van info sessies in het Engels Duits en Noors aan boord die onderwerpen behandelden over Noorwegen bijvoorbeeld over de natuur, visserij, cultuur, geografie en nog veel meer. Een speciale vermelding moeten we maken over het eten. Waar het ontbijt en lunch in buffetvorm waren, werd het diner per tafel uitgeserveerd. Het eten was super met veel lokale producten en uiteraard veel (Lokale) vis, ongelofelijk genieten (vanwege de calorieën heb ik halverwege besloten om het ontbijt over te slaan).

Als je een beetje van cultuur houdt, zijn de steden Bergen, Trondheim (met de kathedraal), Tromso en Kirkenes mooie plaatsen om te bezoeken. De Nordkaap is natuurlijk ook speciaal (en koud) evenals het passeren van de poolcirkel met dito gebruiken. De Lofoten verdienen een speciale vermelding. Deze eilanden groep is van een buitengewone schoonheid. De fjorden, de eilanden en de schommelingen in het weer van volle zon tot mist en sneeuw en dit allemaal op zee dragen bij aan een speciale sfeer. Al met al een buitengewoon fijne vakantie.

Tot zover onze reisimpressie en bijgaand een aantal foto's die aansluiten bij deze impressie.

groeten, Silvia en Jos