Sal - Kaapverden

Bianca Maassen-Berensfreise op 13 December 2016
Sal – Kaapverden Ten zuiden van de Canarische Eilanden vind je de wat minder bekende eilanden Kaapverdië. Van de in totaal tien eilanden zijn er negen bewoond. De meest bekende zijn São Vicente, Sal, Santo Antão, Boavista, Fogo, Majo en Santiago. Met het subtropische klimaat is het een prima zonbestemming op redelijke afstand (6 uur vliegen) van NL. Vooral bergbeklimmers, wandelaars en duikers vinden er voldoende uitdagingen om er een actieve vakantie te vieren. Maar ook de rustzoekers kunnen er prima vertoeven op de vele prachtige zandstranden die Kaapverdië te bieden heeft. Dankzij het zonnige en aangenaam warme weer tijdens onze wintermaanden vooral ook erg populair als winterzonbestemming. Prima vermaak in de luxe all-inclusive resorts en de relaxte mentaliteit beetje combi van Afrikaans/Caribische sfeer is helemaal top.

Praia Deze levendige stad op het grootste eiland ‘Santiago’ van Kaapverdië. De hoofdstad van Kaapverdië is tevens het meest moderne gedeelte van het eiland. Hoewel er nog altijd veel op cultureel gebied te vinden is, kenmerkt het zich ook door wat modernere gebouwen aan bijvoorbeeld de Avenida Cidade de Lisboa, interessante exposities en een bruisend nachtleven. Het oude stadhuis en het paleis zijn heuse trekpleisters in het koloniale deel van de stad. Het scheepvaartmuseum en het etnografische museum zijn de meest interessante musea van Praia. Pico de Fogo Op het eiland Fogo is het hoogste punt van Kaapverdië en een actieve Stratovulkaan. In de krater wonen een kleine duizend mensen in het dorp Cha das Caldeiras. Zij houden zich voornamelijk bezig met de toestromende toeristen, het telen van druiven voor de wijn en het verzorgen van de koffieplantages op de vruchtbare helling van deze Pico de Fogo. Het gebied rondom deze Pico de Fogo behoort toe aan het Nationale Park van Kaapverdië.

Santiago Het grootste en belangrijkste eiland. In het zuidoosten ligt de hoofdstad Praia. Door zijn bergachtige landschap is dit eiland ook het meest groene. In de historische oude hoofdstad, Cidade Velha, zijn bijzondere bezienswaardigheden te vinden. Zo was dit ooit een vestigingsplaats van Portugezen. Duikers vinden in deze omgeving oude scheepswrakken en op het vaste land is er het oude fort met kanonnen en schandpaal. In de omgeving van de stad Rarrafal, het noordwesten, vind je de mooiste stranden. Duiken Kaapverdië is voor veel watersportliefhebbers geen onbekende. Duikers en surfers vinden in grote getale hun weg naar deze spannende bestemming. Surfers zoeken vaak de eilanden Boavista en Sal op. Duikers kammen het gehele gebied rondom de eilanden af en komen daar zelfs bultruggen en dolfijnen tegen. Een aantal zeer interessante duiklocaties zijn: Tres Grotes, Santo Antão, Buracona en Regona, Dois Olhos en Langosta verde, Cavala, Choclassa profonda, Relitto Kwarcit-Boris, Ancora, Farol, Caldaja, Pontinha e Pontinha profonda, Dunas, Champignon, Ponta Preta funda, Peridão, Morro das Pedra, Punta Alvacova, Bera d’coral. Carreta Carreta schildpadden Kaapverdië is zeer begaan met dezeschildpadden. Op bijna ieder eiland kom je ze wel tegen. Heel bijzonder zijn de plaatsen waar je door middel van een leerzame excursie mee mag helpen met het voeren en verzorgen van deze prachtige dieren. Soms kan het zijn dat delen van het strand zijn afgezet i.v.m. het broeden en uitkomen van deze schildpadden. Vooral op de eilanden Boavista, Sal en Maio. Bij Clubhotel Riu Funana en Riu Garope hebben ze op ’t strand een opvangcentrum waar men kan gaan kijken hoe de eitjes uitkomen. Leuk! Ze hebben op ’t bord staan wat ’t verwachte tijdstip is dat ze uitkomen en dan kun je hier gewoon naartoe gaan om te gaan kijken. Je kunt er ook eentje adopteren, de mensen van de opvang zijn internationale vrijwilligers. Maar prachtig om te zien.

Serra Malagueta Natural Park Een prachtig stuk natuur met groene heuvels, waarover zo’n 124 soorten planten verspreid liggen, is te vinden in dit natuurpark op het eiland Santiago. Voor vogel liefhebbers is deze plaats een verademing. Zo zie je hier de Ardea purpurea bournei, Tyto alba detorta en de Alcyon leucocephaia bijvoorbeeld. Er zijn ongeveer 19 geregistreerde vogels en verder wat reptielen, apen, vleermuizen en veel knaagdieren. Musea da Tabanka Op het eiland Santiago in Assomada vind je één van de weinige musea van Kaapverdië. Dit museum, wat ook wel bekend is als cultureel centrum, geeft je een kijkje in de cultuur en de gebruiken van het land. Zo is muziek voor Kaapverdianen zeer belangrijk. Het staat dan ook bekend om zijn Morna, wat je kan vergelijken met de Argentijnse Tango. Dit museum bevindt zich in het centrum van de plaats Assomada. Wandelen De eilanden Santo Antão, São Nicolau, Boavista, Brava, Fogo en Santiago lenen zich prima voor verschillende wandeltochten op diverse niveaus. Het eiland Santo Antão staat bekend om zijn bergachtige gebied. Op Brava vind je weer meer ongerepte natuur. Fogo is beroemd om zijn vulkaan en Santiago voor wat cultuur en de prachtige kust. Wie gebruik maakt van de mogelijkheid om te gaan ‘Island hoppen’ heeft een zeer divers aanbod voor de meest uiteenlopende wandelingen. Markten in Assomada Als je graag meer wilt weten over de gebruiken en bijvoorbeeld de kaapverdische keuken, dan is het aan te bevelen om de grote markt van Assomada op het eiland Santiago te bezoeken. Op deze markt is een grote verscheidenheid aan spullen, groente, fruit, traditionele lekkernijen en locale mensen te vinden. De markt in deze plaats is de grootste van het eiland. Carnaval / Mardi Gras Kaapverdianen zijn niet vies van een feestje. Het Mardi Gras feest hier doet je direct denken aan de prachtige carnavalsoptochten in Brazilië. Kleurrijke creaties als verentooien en schaars geklede vrouwen dans door de straten van Mindelo. Dit feest wordt rond februari gevierd op het eiland São Vicente.

Prachtige strandwandeling Vanuit Riu Garopa en Funana loopt u links over ’t strand langs het zandstrand in ca. 1.5 uur naar Santa Maria langs de prachtige kust, vuurtoren en zuidelijkste puntje van Sal waar twee stromingen bij elkaar komen. Richting Santa Maria komt u eerst langs Kite Beach waar veel gesurft en gekitesurft wordt en langzamerhand nadert u de pier van Santa Maria waar om 11:00 uur de dagelijkse visvangst verhandeld wordt. Een mooi schouwspel op zich. Of wanneer je niet in ’t Riu verblijft loop je ’m andersom of neem je dit als startpunt.

Santa Maria In Santa Maria is er een lokale markt met Kaapverdische producten, met vaste prijzen. Tevens is er ook een lokale markt waar 2x per week de handelswaar van de Kaapverdische eilanden verhandeld wordt, groente en fruit, kleding etc. Uiteraard zijn er heel veel winkeltjes, m.n. met Afrikaanse beelden, kleding, souvenirs. Mooi maar afdingen! De meeste verkopers zijn Senegalezen en géén Kaapverden. U kunt ook vanuit Riu Funana rechts over ’t strand lopen en dan komt u ook bij een prachtig gelegen restaurant/terras uit. Hier werkt de vrouw van Silvino. En via de hoofdgang van Riu loopt u in ca. 20 minuten naar Santa Maria over ’t groene fiets/wandelpad.

Restaurants in Santa Maria: • Leonardo; italiaans restaurants met overheerlijk pizza’s • Odja D’agua; hotel/restaurant, met prachtig uitzicht vanaf ’t balkonterras over de baai van Santa Maria en overheerlijke caiperinha’s, ook bij de strandbar. • Hotel Morabeza: heerlijke lunchgerechten, belgisch management en eigendom • Café Oceanazul: gezellige zitgelegenheid aan ’t strand • TamTam – Irish pub • Chretcheu: visrestaurant met topgerechten