Wroclaw de stad aan de Oder

Chris Hendriks on 27 July 2009

Deel dit:

Op maandag 27 Juli ga ik met 3 medereizigers op weg naar de Belgische luchthaven Charleroi. Deze luchthaven ligt op ongeveer 60 minuten rijden van Berg en Terblijt en is het domein van Ryanair. Ik vlieg dan ook met Ryanair naar de Poolse stad Wroclaw voor een 3 daagse stedenreis. Ik had thuis al de incheck gedaan en hoefde alleen mijn koffer af te geven bij de balie, wat zo makkelijk moest zijn, bleek toch een heel gedoe bij Ryanair. Eenmaal bij de gate aangekomen gingen we al snel instappen en vlogen we binnen 1,5 uur naar Wroclaw.

Wroclaw (Duits: Breslau) is een stad in het zuidwesten van het huidige territorium van Polen, gelegen aan de rivier de Oder. Het karakter van de stad is vooral bepaald door het verloop van zijn zeer grillige naoorlogse geschiedenis. Wroclaw is de belangrijkste historische stad van Silezië en de hoofdstad van het woiwodschap Neder-Silezië. Wroclaw telt ongeveer 639.800 inwoners, waarmee het de vierde stad van Polen is. Het centrum heeft Duitse, Oostenrijkse en Russische invloeden.

Na de landing in Wroclaw haal ik mijn huurauto op die ik voor deze 3 dagen heb gehuurd, op deze manier ga ik ook de omgeving van Wroclaw verkennen. Ik heb gekozen om 2 nachten in het Sofitel Wroclaw City te slapen, een luxe 5 sterren hotel direct aan het grote plein van het centrum. Het hotel is heel modern en de kamers zijn fantastisch, hier waren de bedden zo goed dat ik bijna niet meer wakker werd.

Na een heerlijk ontbijt op dinsdag 28 Juli besluit ik de stad te gaan verkennen. Aan de hand van een plattegrond kwam ik al snel op een mooi plein uit ook wel Rynek genoemd. Heel veel gezellige restaurantjes, winkels en bezienswaardigheden waaronder het Raadhuis en de Magdalenenkerk. Ik vond het een hele moderne stad en winkels zoals H&M waren er gewoon te vinden. Eten in Wroclaw was zoals overal in Polen erg goedkoop, een aanrader is de Poolse keten Sphinx. Na het middagmaal gaan we richting de Oder om een boottocht te maken over deze rivier. Tijdens ons bezoek aan Wroclaw had met op het plein in het centrum een openluchtbioscoop gemaakt waar elke avond internationale films werden vertoond, elke avond was het er stampen vol en veel gezelligheid.

Het is woensdag en een heerlijke nacht was het geweest, vanavond vloog ik naar huis maar eerst ging ik het Poolse binnenland met de auto verkennen. Ik had mijn plan al uitgestippeld en wilde graag een groot kastelencomplex genaamd Ksiaz bezoeken. Dit grote complex ligt op 1 uur rijden van Wroclaw en is zeker de moeite waard. Een schitterend bosrijk gebied ligt om het kasteel, dit is tevens heel erg geschikt om heerlijk te wandelen. Het kasteel zelf is erg groot en we bezoeken de diverse vertrekken, kamers en kelders. Op het hoogste terras heb je een mooi uitzicht over de vallei.

Het bezoek aan het kasteel sluit ik af met een heerlijk Poolse lunch bestaande uit gegrilde Poolse worst, brood en veel mosterd. Ik rijd uiteindelijk via een grote binnenlandse omweg terug naar Wroclaw, onderweg stop ik bij diverse kerken, pleinen en riviertjes. Vlak bij de luchthaven ligt een hypermoderne en grote winkel boulevard waar ik nog stop om wat te eten en te winkelen. Op de luchthaven verloopt het erg soepel en om 23:00 land ik weer veilig in Charleroi.

Kortom, wil je eens totaal iets anders en ook nog betaalbaar dan is Polen zeker aan te raden, na Warschau en Wroclaw zal Krakau mijn volgende Poolse stad zijn. Heeft U interesse voor een bezoek aan deze of andere steden neem dan gerust contact met me op.

Tot snel,

Chris Hendriks

Deel dit:

Terug Naar Boven