Betoverend Thailand

Corine Borgmeijer on 28 November 2018

Deel dit:

Tijdens een studiereis heb ik Thailand ooit eerder bezocht. De vriendelijke mensen, de mooie natuur, de schitterende tempels en natuurlijk het heerlijke Thaise eten zijn redenen om terug te keren. Dit keer met man en kinderen.

In de avond komen we aan in Bangkok, waar de chauffeur al op ons staat te wachten. Hij brengt ons naar ons hotel, waar we inchecken en gaan slapen, zodat we morgen weer uitgerust op pad kunnen. We hebben twee dagen in Bangkok en bezoeken het Koninklijk paleis. Een hoogtepunt, dat bij een bezoek aan Bangkok niet mag ontbreken. De imposante gebouwen zijn rijk gedecoreerd met veel goud en diverse kleuren en maken een onuitwisbare indruk. Eén van de mooiste gebouwen is de Wat Phra Kaew met de smaragd groene Boeddha. Buiten de paleismuren bezoeken we de Wat Suthat, dit is een wat minder bekende tempel met een grote gouden Boeddha en galerijen met aan weerskanten vele gouden Boeddha’s. Daarna varen we naar de overkant van de rivier, de Chao Phraya, en bezoeken de Wat Arun, de tempel van de dageraad, met een mooi uitzicht over Bangkok en de rivier.

We verlaten Bangkok. Onze volgende bestemming is Kanchanaburi, ook bekend van de film de “Bridge over the River Kwai”. Ons hotel bevind zich op loopafstand van de beroemde brug. De volgende morgen reizen we over de “Dodenspoorlijn” naar Nam Tok. Tijdens de 2e Wereldoorlog zijn hier tussen de 80.000 en 100.000 krijgsgevangen omgekomen tijdens de bouw van deze Birma spoorlijn. Vooral het laatste gedeelte van de treinreis is schitterend. De trein rijdt op grote hoogte vlak langs de rivier. Vanaf Nam Tok reizen we naar de Hellfire Pass. Hier moesten de krijgsgevangenen, onder zeer slechte omstandigheden, met de hand een weg door de bergketen hakken,voor de aanleg van deze spoorlijn. In het gebouw is een expositie en d.m.v. een audiotour (ook in het Nederlands beschikbaar) wordt het verhaal van de Birmaspoorlijn verteld. Hierin vertellen ook overlevenden hun verhaal. Buiten wandelen we een stuk over de oude spoorlijn. Bijzonder indrukwekkend, we kregen er kippenvel van.

De volgende dag staan de Erawan Watervallen op het programma. Via een jungle pad klim je steeds een niveau hoger. De watervallen bestaan uit zeven niveaus. Op elk niveau zijn watervallen met kristalhelder water. Je mag hierin zwemmen en de rotsen worden als glijbaan gebruikt. Maar pas op voor de aapjes, want voor je het weet gaan ze er met je spullen vandoor!

Onze volgende bestemming is de voormalige koningsstad Ayutthaya. In de avond racen we, met de tuk tuk, door het drukke verkeer naar de avondmarkt. Hier is het al gezellig druk. En er staan er veel brommertjes van de lokale bevolking geparkeerd. De Thai koken meestal niet zelf, maar kopen hun eten op de markt of bij een stalletje op straat en eten het thuis op. Het eten op straat is erg goedkoop en erg lekker. Wij eten hier vanavond onze eerste Pad Thai, één van de bekendste Thaise gerechten. Na een heerlijk ontbijt in ons hotel reizen we per tuk tuk langs de tempels van Ayutthaya. Eén van de bekendste tempels is de Wat Phra Mahathat, met het Boeddha hoofd dat wordt vastgehouden door boomwortels van de bodhiboom, maar ook de Wat Chai Mongkhon is een mooie tempel met honderden Boeddha beelden met oranje gewaden en een hele grote liggende Boeddha. Na nog een aantal tempels bezocht te hebben, keren we terug naar het hotel. Hier nemen we een verkoelende duik in het zwembad.

De volgende morgen staan we klaar op het station van Ayutthaya, om per trein en taxi, verder te reizen naar Sukhothai. Tijdens de reis zien we rijstvelden, dorpen en tempels. De volgende dag na het ontbijt stappen we op de fiets om de tempels van Sukhothai te bezichtigen. De tempelruïnes, de stupa’s en de Boeddhabeelden vind je in het Sukhothai Historical Park, dat onder Unesco Wereld Erfgoed valt. Ook bezoeken we de lokale markt, waar de bevolking z’n boodschappen doet.

Van Sukhothai reizen we door naar Chiang Mai, de tweede grote stad van Thailand. Hier hebben we één dag om de stad te bezichtigen. We wandelen door de historische ommuurde stad en bezoeken diverse tempels, waaronder de Wat Chedi Luang en de Wat Pra Singh. Verder is het er gezellig druk met winkeltjes en vele restaurantjes. ’s-Avonds eten we in een foodcourt. Hier vind je veel eettentjes bij elkaar. We kunnen dus allemaal kiezen waar we trek in hebben. Je betaalt met bonnetjes, die je vooraf bij de kassa moet kopen. Daarna bezoeken we de avondmarkt en maken een ritje in de tuk tuk “by night” door het historische centrum van Chiang Mai. Als je meer tijd hebt in Chiang Mai, dan kun je ook de bergstammen bezoeken, ziplinen of een kookworkshop volgen.

Van Chiang Mai vliegen wij naar Surat Thani in het zuiden van Thailand. We verlaten het stedelijk gebied om naar de jungle in te gaan. Onze chauffeur staat al op ons te wachten. De omgeving is mooi groen. Onderweg stoppen we bij een stalletje om durian te proeven. Deze fruitsoort staat bekend om zijn vieze geur. We zijn benieuwd en eigenlijk smaakt het best lekker. We rijden door naar ons hotel in Khao Sok. Onze kamer is een mooi houten huisje. ’s-Avonds eten we in het open restaurant aan de rivier. Wanneer we in bed liggen, horen we allemaal jungle geluiden.

De volgende morgen worden we opgehaald. We gaan vandaag naar het Cheow Lan meer in Khao Sok NP. Vanaf de pier worden we per longtail boot naar onze drijvende hutjes op het meer gebracht, waar we vannacht gaan slapen. Na de lunch varen we een stukje met de boot. Met onze gids maken we een jungletocht, waar bij hij veel vertelt over de natuur en de dieren. Die middag hebben we tijd om te zwemmen in het kristal heldere blauwe water van het meer. En in de avond maken we een boottocht in het donker over het meer om dieren te spotten. We zien een aantal aapjes en vogels. Wanneer de zon opkomt, maken we nogmaals een tocht over het meer om dieren te spotten. We zien nu de neushoornvogel en weer een aantal aapjes. Hierna laten we ons het ontbijt goed smaken. Na het ontbijt stappen we weer in de boot om naar de bekende, begroeide, kalkstenen rotsformaties in het meer te varen. Hier lunchen we en hebben we tijd om te zwemmen in het heerlijke warme water van het meer. Voor dat we weer terugvaren naar de pier, bezoeken we nog Pray Kay Petch Cave. Dit zijn druipsteengrotten met veel klim-en klauterwerk.

Na nog één overnachting in ons hotel in Khao Sok reizen we per minibus en boot naar het tropische eiland Koh Phangan. Hier rusten we uit van de vele indrukken aan het mooie zwembad en aan het strand van ons hotel. Een paradijsje! We genieten van het heerlijke eten, de verse fruitshakes, het relaxen en snorkelen in zee.

Onze vakantie is bijna ten einde. We vliegen terug naar Bangkok, waar we nog één dag doorbrengen. We maken een fantastische fietstour. We slingeren door de straatjes van Chinatown, varen over met de boot naar een tempel en komen op plaatsen die we zelf niet gevonden zouden hebben. Een mooie afsluiter. 's-Avonds vliegen we terug naar Nederland en komt er een einde aan deze heerlijke vakantie.

Wilt u ook zo’n mooie reis naar Thailand maken met veel afwisseling van cultuur, natuur en heerlijk eten? Ik help u graag met samenstellen van uw droomreis naar Thailand.

Deel dit:

Terug Naar Boven