Incredible India!

Elize Breed Schouten op 05 December 2017
India is zo’n bestemming die óf al jaren op je bucketlist staat óf het zou nooit in je opkomen om te gaan. Ik ben al jaren nieuwsgierig naar dit magische land van chaotische drukte, kleurrijke cultuur, spiritualiteit, indrukwekkende paleizen, tempels en 1,3 miljard mensen.

Delhi We vliegen comfortabel met KLM direct van Amsterdam naar Delhi waar we ’s avonds laat aankomen en worden opgewacht door onze gids. Als we buiten de honderden taxi’s en minibusjes zien staan en we de eerste “you want taxi?”-vragen op ons afgevuurd krijgen, merken we al meteen hoe prettig het is om een goede lokale agent te hebben die alles verzorgt. De vaste lokale agent van Travel Counsellors is de beste van heel India en zorgt er al jaren voor dat alle klanten van Travel Counsellors een onvergetelijke tijd hebben.

‘Welcome to India. You can’t compare it to anything else, so we say… just flow with it!’ We storten ons in de enorme verkeerschaos met duizenden auto’s, taxi’s, tuktuks en scooters. En langs de wegen overal mensen die opgekruld op stoepjes of onder viaducten liggen te slapen. Een indrukwekkend beeld en een schrikbarend contrast met het luxe hotel waar wij worden afgezet. De volgende ochtend gaan we op pad en bij daglicht ziet de stad er al een stuk vriendelijker uit. Op en langs de wegen is het een drukte van belang. Er wordt handel gedreven, gekookt, kinderen spelen, riksjas brengen locals en toeristen waar ze moeten zijn en we zien elke seconde wel een scooter of motor voorbij flitsen met een heel gezin erop. We gaan op weg naar de bekende Lotus tempel waar het vanwege een nationale feestdag een grote krioelende mensenmassa is. Hele families zijn vanuit het platteland naar Delhi gereisd om de tempel te bezoeken en hebben hierbij hun mooiste sari’s en feestkleding aangetrokken. Wat direct opvalt is dat de Indiërs even nieuwsgierig zijn naar ons als wij naar hen. Ze willen met ons op de foto en staren naar ons zoals wij ook naar hen staren met hun prachtige gekleurde gewaden. Ze zijn allemaal super vriendelijk en spreken goed Engels, ook de kleine kinderen. Onze gids vertelt ons dat Indiërs uit de kleine dorpen vaak nog nooit westerse toeristen hebben gezien en dat het ontmoeten van ‘vrienden van ver’ ook echt een status symbool is. Grote kans dat die foto’s nu dus ergens op een schoorsteenmantel staan.

De volgende ochtend staat er iets heel bijzonders op het programma; een ‘Streetlife Tour’ door Old Delhi waarbij we met de metro, tuktuk, riksja maar vooral te voet de straten, bazaars en zelfs daken van Delhi verkennen. Onze fantastische gids neemt ons mee door de wirwar van steegjes waar de kleuren, geuren, drukte en chaos van de stad op je afkomen. We proeven van het lokale streetfood; naanbrood met dhal (een linzencurry), lassi (een yoghurtdrankje) en leren over de verschillende kruiden, specerijen en handelswaren. Al je zintuigen worden geprikkeld en deze ervaring is onbeschrijfelijk! We eindigen de tour met een heerlijke home-made lunch in het huis van onze gids waardoor we een uniek kijkje krijgen in het dagelijkse leven thuis.

Onze gids neemt ons ook mee naar een Sikh tempel waar de armsten van de samenleving naartoe komen om te bidden en waar altijd een maaltijd voor iedereen klaar staat. We mogen zelfs meehelpen in de keuken waar grote pannen soep staan te pruttelen en deeg wordt gerold. In de ‘eetzaal’ zit iedereen in rijtjes te eten (niemand is hoger dan de ander, dus iedereen zit op de grond) en heerst een serene rust. Onze gids vertelt dat de mensen die op straat leven en dus echt niets hebben, nog steeds heel gelukkig zijn. Ze kunnen eten, slapen en af en toe werken zodat ze geld kunnen sparen om hun families op het platteland op te zoeken. Vooral het geloof in karma staat centraal; de gedachte dat als je goed leeft en goede daden verricht, je in je volgende leven het veel beter zult hebben. Mensen berusten hier in hun lot en proberen altijd positief te zijn, die ‘good vibe’ is overal voelbaar in India.

Taj Mahal Per trein reizen we van Delhi naar Agra. Sinds ik de film Lion heb gezien (echt een aanrader!) ben ik geïntrigeerd door reizen per trein in India en mijn verwachtingen worden overtroffen. De hysterisch drukke perrons, de blauwe treinen met tralies voor de ramen en het gevoel van de onbegrensde mogelijkheden in een land dat zo groot is dat je er letterlijk kan verdwalen. Agra is natuurlijk de plek van een van de 7 wereldwonderen; de Taj Mahal. Als we in de middagzon aan komen lopen bij de toegangspoort en we de eerste glimp opvangen van dit prachtige hagelwitte bouwwerk krijg ik kippenvel. Dit monument wat keizer Shahjahan liet bouwen uit liefde voor zijn overleden vrouw Mumtaz Mahal is in het echt nog mooier en magischer dan op de plaatjes. Omdat het op een plateau van wit marmer staat, lijkt de Taj Mahal in de lucht te zweven en kun je er vanuit alle hoeken prachtige foto’s van maken. Wanneer je dichterbij komt zie je alle kleine details in het marmer plotseling verschijnen; bloemetjes patronen, sierlijk gekrulde letters en allerlei verschillende schakeringen van wit. Terwijl de zon verder naar beneden zakt, zijn we nog even op een muurtje naast elkaar gaan zitten om van dit prachtige wereldwonder te genieten.

Op de terugweg naar ons hotel in Agra komen we ineens middenin een kleurrijke optocht terecht. Dit is onderdeel van het Ganesha festival waarbij de olifantengod Ganesha, de god van wijsheid en beschermheilige van de kunsten, wordt vereerd door middel van parades met vrolijke muziek, dans en het gooien van felgekleurd verfpoeder. We worden door een groepje jongens uitgenodigd om mee te dansen en hebben er een feestje van gemaakt op straat.

Jaipur De volgende dag staat er een flinke rit op het programma van Agra naar Jaipur. Zo’n zes uur lang slingeren we door het drukke verkeer en zien we het plattelandsleven aan ons voorbij trekken. Elk dorpje is een plaatje; kleurrijke marktkraampjes, hysterisch drukke dorpsstraten en heilige koeien die al het verkeer blokkeren (ze noemen het hier geen ‘round-about’, maar een ‘cow-about’). Eenmaal in de roze stad Jaipur aangekomen checken we in bij ons schitterende paleishotel Samode Haveli, een oase van rust middenin de stad. Natuurlijk bezoeken we de volgende dag het indrukwekkende Amer Fort (ook wel Amber Fort genoemd vanwege de amberkleurige zandsteen en marmer). Dit statige fort, hoog op een heuvel gebouwd, is een van de belangrijkste forten van de provincie Rajastan en diende als verblijfplaats van de keizers van het Mogolrijk. Het is een aaneenschakeling van sierlijke boogjes, plafonds vol spiegeltegeltjes en prachtige binnentuinen.

’s Avonds zijn we uitgenodigd voor een diner bij een sfeervolle homestay gerund door de Peelwa family. Zij verrassen ons met een echte ‘Indian night’ waarbij we allemaal een traditionele outfit aangemeten krijgen, een prachtig gekleurde sari voor de vrouwen en een tulband voor de mannen. De dames kunnen ook hun handen laten beschilderen met henna. Tijdens een kookdemonstratie worden de populairste gerechten van de regio bereid; palak paneer (spinazie met Indiaase roomkaas) en Laal Maas (de bekende rode curry) en genieten we heerlijk van een gezellig diner.

Udaipur On the road again, dit keer van Jaipur naar Udaipur, zo’n 8 uur rijden. Halverwege stoppen we in een klein dorp waar we een schooltje bezoeken. 170 kinderen in kleine klasjes die allemaal perfect Engels spreken, erg leuk om te zien. Tegen het einde van de dag komen we aan in Udaipur, ook wel de meest romantische stad van India genoemd. Als je de stad binnen komt rijden snap je meteen waarom; het is spectaculair gelegen aan 2 meren en de vele paleizen (die 's avonds ook nog eens sfeervol verlicht zijn) bieden prachtig uitzicht op de stad en het water. We dineren op de rooftop van een van deze paleizen in een prachtige setting. De volgende dag bezoeken we het City Palace, gewijd aan Lord Vishnu, de oppergod van het Hindoeïsme. ’s Middags krijgen we de unieke kans om per bootje het Taj Lake Palace Hotel middenin het Picholameer te bezoeken. Dit waterpaleis zullen veel mensen herkennen uit de James Bond film Octopussy. Het paleis is nu een 5* de luxe hotel met de prachtigste uitzichten op het meer en de stad.

En dan zit ons India avontuur er helaas al op. We hebben deze reis alleen het noorden verkend, dit land is zo groot en heeft nog zoveel meer te bieden. Ik vind het een fantastische bestemming; ik heb genoten van de chaos, de kleuren, de prachtige paleizen, de spiritualiteit en vooral van de mooie mensen...zo vriendelijk, nieuwsgierig en open! Ik merk dat India echt iets heeft gedaan met iedereen, deze reis blijft ons zeker ons hele leven bij. India really is incredible!

Twijfel je nog vanwege de vele vooroordelen? Ja, India is soms vies en intens, maar ook kleurrijk, prachtig en uniek. Wij hebben heerlijk gegeten en er is niemand ziek geworden. We voelden ons veilig en hebben met volle teugen genoten. Ook India 'n keer ervaren? Ik maak graag een mooi voorstel voor een indrukwekkende reis door India.