Nepal Mount Everest Basecamp 2015 deel 3

Hannelore Verschut op 05 September 2016
MOUNT EVEREST BASECAMP TREK 2015: DE KLASSIEKE ROUTE

De derde week van onze trek is aangebroken. We gaan teruglopen naar Lukla van waaruit we met het vliegtuig teruggaan naar Kathmandu. Maar niet nadat we eerst over de Cho La pas geklommen zijn op 5420 meter hoogte. Via deze pas kom je terecht in het Gokyo dal. We willen namelijk niet via dezelfde weg teruglopen als dat we heen gelopen zijn. De tocht over de Cho La pas blijkt ook een hoogtepunt te zijn. Wat een schitterende tocht. Om 04.30 uur beginnen met lopen, het is zo stil dat je alleen je eigen ademhaling hoort. Langzaam wordt het licht en komt de zon op. Letterlijk klauterend omhoog over grote rotsblokken, daarna lopen over de sneeuwvlakte van een gletscher en het laatste stukje voor de pas met een touw omhoog en dan op handen en voeten de laatste paar meter. Daarna glibberend en glijdend het eerste steile stuk omlaag. Aangekomen in het Gokyo dal hebben we prachtig uitzicht op de Cho Oyu (8201m) en de Ngozumpa gletscher (met 34 km de langste gletscher van Azië). We gaan teruglopen naar Namche Bazar. Onderweg in het plaatsje Dole op 4100 meter spelen de kinderen een potje voetbal met de dragers. In Namche Bazar nemen we een rustdag. Daarna nog twee dagen lopen naar Lukla. Lukla blijkt een leuke plek te zijn om een dag te verblijven. Er is een plaatselijke Starbucks (geen echte natuurlijk) en een Yakdonalds. Maar wat vooral erg leuk is, is om de vluchten te bekijken die aankomen en vertrekken vanaf het vliegveld. Je kan gewoon langs de start/landingsbaan staan. Echt bijzonder spectaculair. Hier kunnen namelijk alleen maar zogenaamde STOL vliegtuigen komen (Short Take Off and Landing) en alleen maar met goed weer. De vlucht terug in zo’n klein propeller vliegtuig blijkt enorm mee te vallen (of komt dat omdat moeder toch maar een diazepam heeft ingenomen?) en in 25 minuten tijd zijn we geland in Kathmandu. We genieten enorm van onze lunch op een terras in het zonnetje met een broodje kip. Heerlijk! De volgende dagen verkennen we Kathmandu en omgeving. We lopen naar de Swayambunath tempel, bekijken de openbare crematies bij Pashupatinath, gaan naar Bhaktapur en Patan en we gaan naar de Bouddhanath tempel waarvan de top helaas verwoest is door de aardbeving. Wat is het toch een geweldige stad. Van alle plekken die we in ons leven hebben gezien staat Kathmandu zeker in de top 3 van mooie steden. Ook de kinderen vinden het super. Tijdens de terugvlucht naar Nederland hebben we nog een schitterend uitzicht op de Himalaya. BYE BYE NEPAL, WE’LL COME BACK!

Wil je ons reisverslag van dag tot dag lezen ga dan naar www.polarsteps.com/HanneloreVerschut

Kortom: IEDEREEN die geen ernstige lichamelijke beperkingen heeft kan een wandeltocht maken in Nepal. Leeftijd, oud of jong, maakt niet uit. Het looptempo bepaal je zelf in samenspraak met je gids. Even lekker theedrinken onderweg, uitgebreid lunchen, stilstaan, heel veel foto’s maken? Doen! Lekker genieten! Of je nu aankomt op je overnachtingsplek om 13.00 uur of 17.00 uur maakt echt niks uit. Maak je loopschema niet te strak zodat je wat rust- en acclimatisatiedagen kan inplannen en voor onvoorziene calamiteiten. Mocht je bijvoorbeeld niet lekker zijn of het weer wordt opeens heel slecht dan kan je een dag besluiten niet verder te lopen zonder dat dan je schema in de soep loopt. Loop altijd volgens een conservatief schema. Het is boven de 4000 meter niet verstandig om meer dan 300 meter per dag te stijgen. Veel toeristen doen dat wel en dat kan levensgevaarlijk zijn. Velen moeten per helicopter worden geëvacueerd met hoogteziekte. De uitdrukking “hardlopers zijn doodlopers” is hier zeker van toepassing. Overnachtingsplekken in de lodges onderweg zijn eenvoudig, maar over het algemeen keurig netjes. Toiletten en wasgelegenheden zijn vaak gemeenschappelijk. Enkele lodges hebben een toilet en wastafel op de kamer. Wel je eigen slaapzak meenemen. Als het koud is heeft de eigenaar van de lodge genoeg dekens ter beschikking om over je slaapzak te leggen. Er zijn echt heel veel wandeltochten mogelijk in Nepal, van 3-daagse tochten tot wekenlange tochten, van relatief eenvoudig tot behoorlijk zwaar, maar wat je ook doet het is altijd schitterend. Nepal is een veilig land! Uiteraard is de schade van de aardbeving nog zichtbaar op sommige plekken, maar de Nepalezen zijn heel hard bezig om het land weer op te bouwen. Toeristen zijn meer dan welkom. En Nepal heeft nog zoveel meer. Naast de schitterende bergwereld is er ook nog het tropische laagland in het Zuiden, waar je op de rug van een olifant neushoorns en tijgers kan spotten. En natuurlijk niet te vergeten de hoofdstad Kathmandu en de omliggende koningssteden Patan en Bhaktapur waar je je in een openluchtmuseum waant.

Ben je geïnspireerd geraakt door Nepal? Ik kan een mooie reis voor je uitstippelen die past bij jouw wensen en mogelijkheden. Het zal echt onvergetelijk worden!