Zuid-Afrika 2012 deel 2

Hannelore Verschut on 29 August 2016

Deel dit:

ZUID-AFRIKA 2012: THE BIG FIVE

Na 12 nachten in Phalaborwa gaan we nog 9 nachten naar een huis aan de zuidrand van het Krugerpark. Een heel ander gebied. Vanuit daar kunnen we het midden en het zuiden van het Krugerpark ontdekken, waar vegetatie en landschap weer anders is dan in het noorden. Ons huis staat in een privépark, slechts door een rivier en een hek is het gescheiden van Krugerpark. In het privépark loopt al het ongevaarlijke wild vrij rond en dat betekent dat er heel vaak dieren in onze tuin staan. Zebra’s, kudu’s, wrattenzwijnen, giraffes. De zebra’s en de kudu’s kan je zelfs uit de hand voeren. “Dit is toch echt helemaal te gek!”, “echt gaaf!”, roepen we op z’n Freek Vonks. Wat een feest is het om hier te verblijven. Voor oud en jong. Ons huis heeft een prachtige houten veranda met privézwembad. De kinderen in het zwembad, de ouders met een koffie/thee/wijntje in een lekkere stoel aan de grote houten tafel en in de tuin op een paar meter afstand prachtige vogels en zebra’s. Heeft u het beeld?

Omdat we zo dichtbij zitten, gaan we ook een dag naar Swaziland. We kiezen een donderdag omdat er dan een mooie markt in het plaatsje Manzini is. We gaan vroeg weg en vrij snel gaan we de grens van Swaziland over. Het is duidelijk te zien dat Swaziland armer is dan Zuid-Afrika. We bezoeken de markt van Manzini en rijden wat rond in de Ezulwinivallei waar we ook lunchen. Het is jammer dat we niet nog een dag extra hebben uitgetrokken om hier te verblijven.

Omdat we een wildcard hebben, kunnen we onbeperkt het Krugerpark in. Dat doen we dan ook! Het zuidelijke deel van het park is ook prachtig. We zien hier bijzonder vaak neushoorns terwijl we in het midden en noorden veel meer olifanten hebben gezien. Op een ochtend, we rijden helemaal alleen op een weg in het park zien we tientallen meters voor ons opeens een wrattenzwijn over de weg schieten. Daar vlak achteraan zien we een grote katachtige rennen. Was dat een luipaard?! We rijden langzaam dichterbij en dan schieten ze beiden weer de weg over. En inderdaad, de kat blijkt een luipaard te zijn. Het wrattenzwijn is het luipaard te slim af en en het luipaard staat onverrichterzake langs de kant van de weg. EN WIJ STAAN ERNAAST!! We doen wederom een “Freek Vonkje”: “wauw, wat een machtig mooi beest!”. We waren steeds op zoek naar een luipaard en nu staat er zomaar eentje vlak naast onze auto. Zo mooi, zo groot. Echt schitterend en een hoogtepunt van al onze safariritten in het Krugerpark. En ja, het moet gezegd: we hebben nu ook THE BIG FIVE gezien.

Op onze laatste avond in Zuid-Afrika gaan we uit eten in een mozambikaans restaurant in het plaatsje Komatipoort. Het is een heerlijke warme avond en we zitten aan een grote houten tafel in de tuin van het restaurant. We genieten en mijmeren over wat een geweldige vakantie dit was. Als we terugkomen in ons huis, staan er zebra’s in de tuin op ons te wachten. Wat een mooi afscheid van dit heerlijke land.

De volgende dag rijden we uitgerust maar ook een beetje droevig terug naar Johannesburg voor onze vlucht naar Nederland. We besluiten volgend jaar terug te komen….

Kortom: Als je houdt van natuur en wilde dieren, dan is het noordoosten van Zuid-Afrika een prachtige bestemming. Krugerpark is een juweel, er is zoveel te ontdekken in dit park omdat het zo groot is. Het is leuk om op twee plaatsen te verblijven, bijvoorbeeld Noord/Midden en Zuid, zodat je het hele park kan zien. Wat voor wild, vegetatie en landschap je ziet is namelijk afhankelijk van het gebied waar je rijdt. Zelf rijden door Kruger is heel erg leuk. De wegen zijn uitstekend en je kan niet verdwalen. Als er veel auto’s langs de kant van de weg staan is er iets bijzonders te zien. Vaak zijn dit katachtigen zoals leeuwen, cheetahs, hyena’s of luipaarden. Ook voor kinderen is het Krugerpark geweldig. Geef ze een verrekijker en een boekje waarin ze kunnen aankruisen wat ze allemaal hebben gezien. Een verrekijker is sowieso een must voor iedereen die het Krugerpark wil bezoeken. Dit deel van Zuid-Afrika is het hele jaar door goed te bezoeken. Onze zomermaanden zijn zelfs uitermate geschikt omdat het droge tijd is en je daardoor veel wild ziet. Blyde Canyon is mooi om te bezoeken en weer wat anders dan een safaririt door het Krugerpark. Aanrader is wel om een nacht in de omgeving te verblijven, bijvoorbeeld in een sfeervolle B&B in de leuke plaatsjes Graskop of Hazyview. Ook een bezoek aan Swaziland is de moeite waard, maar ook hier geldt dat je er het beste één of twee nachten kunt verblijven zodat je meer van het land kunt zien. Verblijf in een traditionele “beehivehut” is erg leuk. Wegen in Zuid-Afrika en Swaziland zijn goed en veilig. Let bij grote tankstations langs de snelwegen wel goed op je waardevolle spullen, hier hangen nog weleens mannen rond die verzot zijn op het achterhalen van jouw pincode. Maar ja, dit geldt ook voor drukke plekken in Europa, en Zuid-Afrika is hierop geen uitzondering. In onze zomermaanden is er geen malariarisico in Zuid-Afrika en Swaziland. Accommodatie is niet duur in Zuid-Afrika en ook uit eten gaan is goedkoop, vaak goedkoper dan zelf eten koken. Het huren van een auto is in Zuid-Afrika iets duurder dan in Europa, maar minder duur dan in de rest van het afrikaanse continent. Als je het lastig vindt om te schakelen omdat er links wordt gereden in Zuid-Afrika, dan kan je een automaat overwegen.

Deel dit:

Terug Naar Boven