Dominicaanse Republiek: een geweldige plek op aarde!

Ilma van den Berg op 01 December 2014
Dominicaanse Republiek; een geweldige plek op aarde! Het was voor mij de tweede keer dat ik naar de Dom Rep mocht afreizen maar wat ben ik blij dat ik er nogmaals geweest ben. Een groot verschil met de vorige keer.

In het hartje van het Caribisch gebied ligt de Dominicaanse Republiek. Samen met Haïti vormen ze samen het eiland Hispaniola. De prachtige witte zandstranden, de azuur blauwe zee, de mooie beschermde natuurgebieden en de vriendelijke bevolking maken deze bestemming een ideale bestemming voor iedereen. Op uitnodiging van het Dominicaans verkeersbureau en het ministerie van Toerisme gaan we dit land verkennen. We vliegen per Arkefly.

Dag 1: Bij aankomst op de luchthaven van Puerto Plata (zilveren haven) staat onze gids ons op te wachten. De warmte verrast ons aangezien we allemaal winterkleding dragen en de avond temperatuur nog een kleine 28 graden bedraagt. We vertrekken richting ons hotel Gran Ventana waar we 3 nachten zullen verblijven om van daar uit de noordkust van het eiland te ontdekken.

Dag 2: Na een heerlijk ontbijt vertrekken we richting natuurpark Monte Christi, een kleine 2 uur rijden vanuit ons hotel. We rijden door de binnenlanden en worden verrast door alle bedrijvigheid op straat, de gekleurde huizen en alle prachtige palmbomen. Op Punta Russia stappen we op snelle boten om vervolgens richting de mangrove te varen. Een prachtig natuurverschijnsel met veel vogels en heel veel krabjes die er heerlijk kunnen leven. Daarna varen we door richting open zee waar we in de verte een zandbank zien met 4 hutjes op palen. Daar meren we aan om heerlijk te kunnen zwemmen en snorkelen en van een stukje vers fruit te genieten.

Dag 3: Vandaag een geweldige dag op naar de 27 watervallen van Damajagua. Na een behoorlijke wandeling door het natuurreservaat belanden we onder aan de laatste waterval. Door diegene die willen, kunnen de watervallen beklimmen en daarna glijdend of springend terug. Hierna gaan we naar Park Loma de Torres om met een kabelbaan naar het hoogste punt te gaan in Puerto Plata vandaar uit heb je een ongelofelijk mooi uitzicht. Vanuit Puerto Plata reizen we via Sosua en Cabarete. Deze laatste plaats mag u zeker niet missen. Naast een geweldig gezellig nachtleven bezit deze plaats een van de beste stranden op de wereld. Prachtig om te wind- of kitesurfen. We rijden richting het schiereiland Samana wat zeker een hoogtepunt van deze reis is geworden.

Dag 4:Vandaag staat Nationaal park los Haitises op het programma we varen heerlijk met de boot richting de eilanden groep. Het lijkt op een scene uit de film Pirates of the Caribean. Overal groene weelderig begroeide eilandjes met heel veel vogels. Een broedplaats voor de honderden pelikanen. Van daar uit varen we door naar Cayo Levantado wat bestempeld mag worden als een paradijsje. Prachtig wit zandstrand, azuur blauwe zee en heerlijk pina colades die geserveerd worden in een ananas.

Dag 5: Vandaag vertrekken we naar de Limon watervallen waar ons een waar avontuur per paard te wachten staat. Aangekomen in het natuurpark krijgt iedereen een eigen gids en een paard aangewezen waarna we de jungle in gaan. Over steile paden met los liggende stenen en modder waar je in vast blijft staan, vertrekken we voor een tocht van een kleine 45 minuten naar het eindpunt voor de paarden. Vanaf daar is het nog een half uurtje klimmen (trap) richting de Limon waterval. Dit is een prachtige natuurverschijnsel. Het mooie van deze excursie is dat het uitgevoerd wordt door de lokale bevolking die dit werk vrijwillig doen ze kennen de omgeving door en door en vertellen onderweg van alles over de planten en de omgeving. Een leuke fooi wordt zeer zeker gewaardeerd op het einde van deze tocht. Je kunt er laarzen lenen of je schoenen worden na terugkeer netjes schoongemaakt.

Dag 6: We laten Samana achter ons om naar de hoofdstad Santa Domingo te reizen. Een busrit van een kleine 3 uur die ons door de binnenlanden voert langs de rijstvelden, suikerriet plantages en kleine dorpjes. Het laatste gedeelte langs de kust tot we in Santa Domingo aankomen. Deze prachtige koloniale historische stad is gesticht in 1498 door de broer van Columbus en heeft nog veel van zijn authentieke uitstraling behouden. Overal kom je sigaren fabriekjes tegen en als je richting Plaza Colon loopt kom je een groot standbeeld van Columbus tegen. Overal vindt je gezellige terrasjes, straatmuzikanten en kleine winkeltjes met souveniertjes. Er zijn een aantal prachtige boutique hotels in de stad waar je heerlijk kunt verblijven tijdens het ontdekken van deze stad. Een aanrader om te eten El Conuco or Meson de Bari om te genieten van de typische Dominicaanse keuken. We vertrekken richting Punta Cana om in ons laatste hotel in te checken. Na een heerlijk diner vertrekken we richting het nachtleven van Punta Cana. De vele bars waar de lokale bevolking naar toe gaan voor heerlijke muziek en een gezellig drankje zijn de moeite waard. We verplaatsen ons richting de Cave, een uitgaansgelegenheid in een grot. Er hangt een gezellige sfeer en ik moet toegeven, de Dominicanen hebben het dansen in hun bloed zitten. Ook een aanrader is Coco Bongo een nachtclub die je doet denken aan cirque du soleil met geweldige dans en muziekacts. Een waar spektakel.

Dag 7: Onze laatste ochtend in de Dominicaanse we bezoeken nog 2 mooie hotels in Punta Cana en daarna ons klaarmaken voor de terugvlucht.

Het mooie van onze reis is dat we heen op Puerto Plata vlogen en terug van Punt Cana zodat je geen tussenlanding hebt en beide vluchten dus rechtstreeks worden aan gevlogen als je het in deze volgorde doet. Juiste de combi van diverse plaatsen is echt aan te raden.

Of het nu voor een huwelijksreis, gezinsvakantie, rondreis of lekker luieren op het strand is de Dominicaanse heeft het allemaal.