Turkse Riviera

Ilma van den Berg op 31 May 2009
De Turkse Rivièra wordt ook wel de "Turquoise Kust" genoemd, vanwege de kleur van de zee. Antalya is de hoofdstad van deze provincie en hier is tevens het vliegveld. Per april 27 april vliegt o.a. Neckermann op woensdag met de rechtstreekse Transavia charter naar het 2e vliegveld Gazipasa in Alanya. Je hoeft dan geen 2 uur durende transfer vanuit Antalya meer te doen doordat je op de luchthaven nabij Alanya landt.

Ten oosten van de stad Antalya liggen de badplaatsen Belek, Side en Alanya, Lara en ten zuiden de badplaats Kemer. De kust heeft grote baaien met lange, brede stranden. In het achterland ligt het imposante Taurusgebergte dat de kust beschermt tegen koele winden uit het binnenland. Bij de Turkse Rivièra wordt er vaak gedacht aan zon, zee en strand. Dit beeld klopt ook wel, maar dit gebied heeft ook nog een hele andere kant. Namelijk het culturele erfgoed. In Pamukkale vind je de beroemde kalksteenterrassen. In Perge kun je een oude opgegraven stad bezoeken. Wil je een bezoekje brengen aan watervallen? Ga dan naar Düden, Manavgat of Kursunlu. Hou je van actief? Dan is het een aanrader om bij Manavgat te gaan raften!

Het gebied kent een Middellandse Zeeklimaat met stralende zomers en zachte winters. Kemer is een moderne badplaats ten zuiden van Antalya. Bijzonder is de ligging tussen de hoge bergen van de Taurus en het heldere water van de Middellandse Zee. Je vind hier alleen geen zandstranden, maar voornamelijk kiezelstranden. Het centrum van Kemer is deels autovrij en dat maakt winkelen en slenteren door de sfeervolle straten van Kemer lekker rustig. Kemer was ooit een vissersdorp maar is nu uitgegroeid tot een echte vakantiestad. Op nog geen 10 km van Kemer vind je de watervallen van Göynük en die zijn zeker een bezoekje waard. In deze plaats bevindt zich het veel besproken Hotel Orange County, dit hotel komt ook voor in de soap van Corendon! Het is toch een bijzondere ervaring om een stukje Nederland te zien en ervaren in Turkije. Ik heb zelf in een Volendam’s huisje gezeten en deze zagen er keurig uit, liggen aan de “grachten” zwembaden. De kamers zijn in duplex vorm dus benden een kingsize bed en boven 1 of 2 stapelbedden dus ook geschikt voor grotere gezinnen. Het hotel ligt erg gunstig ten opzichte van het centrum en alles is lopend te doen. In de drukke periodes komen er veel Nederlandse artiesten in het hotel optreden dus je moet er wel van houden !!

Lara is een badplaats speciaal gebouwd voor het toerisme. Lara heeft een lang zandstrand en kent een aantal shopping centra. In Belek tref je naast de vele golfbanen ook een prachtige natuur aan. Zandduinen die begroeid zijn met pijnbomen, prachtige stranden en eucalyptuswouden vormen het landschap rondom Belek in Turkije. Je kunt hier een jeepsafari maken door het achterland of ga op excursie naar Aspendos (een oud amfitheater voor ca. 15.000 personen).

Dus voldoende te doen en te zien !!